01/11/2023

Κοινή ανακοίνωση Γ. Σαρακιώτη και Γ. Καραμέρου: «Όνειρο θερινής νυκτός η ψηφιοποίηση επί Ν.Δ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης»

Στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων αναφέρονται, μέσω κοινής ανακοίνωσής τους, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Καραμέρος. Όπως επισημαίνουν:

«Η χθεσινή κατάρρευση των ραφιών όπου στοιβάζονται αρχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, συνιστά ένα ακόμη δείγμα της αδιαφορίας της Κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασίας και την απουσία μέτρων ασφάλειας των δικαστικών υπαλλήλων και των λοιπών λειτουργών της Δικαιοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι τα ράφια καταπλάκωσαν έναν δικαστικό υπάλληλο και έναν υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας, για τον απεγκλωβισμό των οποίων απαιτήθηκε η συνδρομή δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Η Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 97,153 εκατ. ευρώ, οφείλει να επιταχυνθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας που ανέθεσε τη συγκεκριμένη συμφωνία πλαίσιο για την ολοκλήρωση του έργου σε 8 εταιρείες-κοινοπραξίες. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

Εν έτει 2023, το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο, με την ψηφιοποίηση να αφορά αποκλειστικά τις πολύ πρόσφατες αποφάσεις και όχι τον τεράστιο όγκο των παλαιότερων. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στασιμότητας δεν αφορά απλά την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας και τις μεγάλες καθυστερήσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων στα εν λόγω Τμήματα. Η Κυβέρνηση, που παρέλαβε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το σημαντικότερο έργο υποδομής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Α΄ Φάση) ήδη σε σταδιακή λειτουργία από το 2019, όφειλε επιτέλους μετά από 4,5 χρόνια να είχε προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση όλων των υπολοίπων αναγκαίων έργων εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και να είχε λάβει άμεσα μέτρα για το τέλος του τραγέλαφου των χιλιάδων φακέλων που στοιβάζονται σε αχανείς διαδρόμους. Είναι ξεκάθαρο και από το σημερινό συμβάν ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προχωρήσει γρήγορα στις συμβασιοποιήσεις των έργων».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Σαφές το μήνυμα της Ν.Δ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις μειώσεις των προστίμων για παραπλάνηση καταναλωτών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για ζητήματα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Ν. Δένδια: «Δώστε λύση στο πρόβλημα των ΕΠΟΠ – Αποδεχθείτε την τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο φλέγον ζήτημα της αυτεπάγγελτης...

Διαβάστε Περισσότερα

Στη Βουλή η δηλητηρίαση παιδιών στη Λαμία και η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διανομής των σχολικών γευμάτων από το Γ. Σαρακιώτη και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Το θέμα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης παιδιών από σχολικά γεύματα στην πόλη της Λαμίας και εκείνο της πυρκαγιάς στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής και διανομής των σχολικών γευμάτων φέρνει στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής παρέμβασης, η οποία συνυπογράφεται...

Διαβάστε Περισσότερα