21/06/2022

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις συνδέσεις φωτοβολταϊκών στη Φθιώτιδα

Προ των ευθυνών του, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, φέρνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενεργοποίησης σύνδεσης των ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών έργων στη Φθιώτιδα.

Ο κ. Σαρακιώτης κατέθεσε σχετική ερώτηση, παραθέτοντας εκτός των άλλων και στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (Σ.Π.Ε.Φ.) όπου όπως αναφέρεται παρατηρείται «σημαντική αύξηση (σε μήνες) του χρόνου έκδοσης προσφορών σύνδεσης από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., αλλά και ηλέκτρισης των σχετικών φωτοβολταϊκών επενδύσεων κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης τα τελευταία τρία χρόνια», ενώ παράλληλα:

«Ο μέσος χρόνος από την πρωτοκόλληση ενός οριστικοποιημένου αιτήματος για όρους σύνδεσης στα γραφεία του διαχειριστή έως την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από 3,5 μήνες το 2019, ανήλθε στους 8,5 μήνες το 2020 και στους 11,7 μήνες το 2021. Ο μέσος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. έως την ηλέκτριση μιας μονάδας από 6,7 μήνες το 2019, αυξήθηκε στους 7,4 μήνες το 2020 και στους 8,8 μήνες το 2021. Το 2021 οι απορριπτικές απαντήσεις (αδυναμίες σύνδεσης) του διαχειριστή έφθαναν στο 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσαν το 40%».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Φθιώτιδας, έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση του συνολικού κόστους κατασκευής πριν την ηλέκτριση, καθώς και τη ναρκοθέτηση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επενδυτών. Ο κ. Σαρακιώτης, ο οποίος αιτήθηκε από τον Υπουργό να καταθέσει τα αναλυτικά στοιχεία ανά Δήμο της Φθιώτιδας αναφορικά με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επισημαίνει ότι:

«Είναι τουλάχιστον ανορθολογική η καταγραφόμενη αύξηση του ποσοστού των απορριπτικών απαντήσεων επί των αιτημάτων όρων σύνδεσης, το οποίο και διπλασιάστηκε σε 80% το 2021 όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσε το 40%. Και μάλιστα, η κυβερνητική ανικανότητα έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, κατά οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο “REPowerEU”, ώστε να ανταποκριθεί στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης μέσω της αναθεώρησης του στόχου ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για το 2030 από το 40% στο 45%. Προβλέπεται δε ειδική στρατηγική για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με σκοπό το διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.

Είναι επίσης υποκριτική η στάση της Κυβέρνησης όταν ορθά υπερθεματίζει για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και εγκρίνει κάθε ευρωπαϊκό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή στο εσωτερικό υπονομεύει κάθε σχετική προσπάθεια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καταγγελίες των μικρομεσαίων επενδυτών σε φωτοβολταϊκά πάρκα της Φθιώτιδας για ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξαιτίας αυτών εκτόξευση του επενδυτικού κόστους».

Ακολουθεί εδώ ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης 

Αρχείο δελτίων τύπου

Παρέμβαση Σαρακιώτη σε Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος για τη θωράκιση του Κόμματος Φθιώτιδας

Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Κόμματος Φθιώτιδας και για ποιο λόγο το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος αποφάσισε να μην επιβάλλει πρόστιμο σε ιδιωτική εταιρεία, παρά το...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πατριδοκαπηλία, το αγαπημένο κομματικό σπορ της Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί μεταξύ άλλων για το...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης προς Αυγενάκη: «Να αρθεί η αδικία απέναντι στις 120 πυρόπληκτες οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας»

Να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται περίπου 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, χορηγώντας τις αναγκαίες αποζημιώσεις για την οικονομική απώλεια που υπέστησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς της 6ης Αυγούστου του 2021...

Διαβάστε Περισσότερα