03/12/2021

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χαρίτση-Σαρακιώτη-Μαμουλάκη: «Απαράδεκτη η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων»

Την απαράδεκτη περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων αναδεικνύουν με κοινή ερώτησή τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης και οι Αν. Τομεάρχες Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, η μη καταβολή του υπολειπόμενου 10% της εγκεκριμένης για το 2021 τακτικής επιχορήγησης προς τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να επιλύσει. Μάλιστα, οι τρεις Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραθέτουν την επιστολή της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, εντός της οποίας υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει σοβαρή αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων (ΥΠ.ΑΝ.Ε. & Υπ. Οικονομικών), αλλά και κατανόησης των ανελαστικών υποχρεώσεων των ερευνητικών φορέων».

Οι κύριοι Χαρίτσης, Σαρακιώτης και Μαμουλάκης επισημαίνουν ότι «το ύψος της εν λόγω τακτικής επιχορήγησης είναι ούτως ή άλλως μειωμένο, καθώς τα τελευταία δύο έτη έχει επιβληθεί στα Ερευνητικά Κέντρα να εμφανίζουν συνοπτικούς προϋπολογισμούς στο ύψος του 2018, κατά παράβαση των πραγματικών προϋπολογισμών που συντάσσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες, και επιπλέον να είναι και κατά 6% πλεονασματικοί». Συνεπώς, η κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων» είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη, καθότι «η πλειοψηφία των ερευνητικών κέντρων καλύπτει με την τακτική επιχορήγηση αποκλειστικά τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ενώ όταν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά κατευθύνονται προς την κάλυψη λειτουργικών ή εκτάκτων αναγκών, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία τους».

Δυστυχώς, όπως τονίζουν οι Βουλευτές, «η Κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι “η στήριξη του επιστημονικού κόσμου” περιορίζεται μόνο στα λόγια και όχι στην έμπρακτη στήριξη των Ερευνητικών Κέντρων», ενώ εν συνεχεία διερωτώνται: «Άραγε με αυτές τις πολιτικές θα αντιστρέψει το brain drain η Ν.Δ.; Έτσι θα αναδείξει τη χώρα σε «προορισμό για την Καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως μας υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;»

Διαβάστε εδώ την ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης: «Οι Έλληνες επιστήμονες επιβεβαιώνουν τη λαθροχειρία της Κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες για την έρευνα»

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη αναφορά της κας Βίκυς Κεφαλά, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου InvestEU αναφορικά με το ποσοστό της έντασης των δαπανών σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, στο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Πρωταθλητές στην ακρίβεια με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης περί του δικαίου ανταγωνισμού τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης. Αναφερόμενος στα ζητήματα...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Αδ. Γεωργιάδη: «Οι πολίτες σας περιμένουν για μια σέλφι με τους λογαριασμούς ρεύματος στα χέρια, κ. Υπουργέ!»

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιχειρηματίας που πλήρωνε κάθε μήνα 2.000 ευρώ για φυσικό αέριο, πλήρωσε 8.000 ευρώ τον ένα μήνα και 12.000 τον επόμενο. Μπορείτε να βγάλετε και με αυτόν τον άνθρωπο μία selfie, κ. Υπουργέ. Σας περιμένει!», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά...

Διαβάστε Περισσότερα