03/12/2021

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χαρίτση-Σαρακιώτη-Μαμουλάκη: «Απαράδεκτη η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων»

Την απαράδεκτη περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων αναδεικνύουν με κοινή ερώτησή τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης και οι Αν. Τομεάρχες Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, η μη καταβολή του υπολειπόμενου 10% της εγκεκριμένης για το 2021 τακτικής επιχορήγησης προς τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να επιλύσει. Μάλιστα, οι τρεις Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραθέτουν την επιστολή της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, εντός της οποίας υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει σοβαρή αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων (ΥΠ.ΑΝ.Ε. & Υπ. Οικονομικών), αλλά και κατανόησης των ανελαστικών υποχρεώσεων των ερευνητικών φορέων».

Οι κύριοι Χαρίτσης, Σαρακιώτης και Μαμουλάκης επισημαίνουν ότι «το ύψος της εν λόγω τακτικής επιχορήγησης είναι ούτως ή άλλως μειωμένο, καθώς τα τελευταία δύο έτη έχει επιβληθεί στα Ερευνητικά Κέντρα να εμφανίζουν συνοπτικούς προϋπολογισμούς στο ύψος του 2018, κατά παράβαση των πραγματικών προϋπολογισμών που συντάσσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες, και επιπλέον να είναι και κατά 6% πλεονασματικοί». Συνεπώς, η κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων» είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη, καθότι «η πλειοψηφία των ερευνητικών κέντρων καλύπτει με την τακτική επιχορήγηση αποκλειστικά τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ενώ όταν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά κατευθύνονται προς την κάλυψη λειτουργικών ή εκτάκτων αναγκών, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία τους».

Δυστυχώς, όπως τονίζουν οι Βουλευτές, «η Κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι “η στήριξη του επιστημονικού κόσμου” περιορίζεται μόνο στα λόγια και όχι στην έμπρακτη στήριξη των Ερευνητικών Κέντρων», ενώ εν συνεχεία διερωτώνται: «Άραγε με αυτές τις πολιτικές θα αντιστρέψει το brain drain η Ν.Δ.; Έτσι θα αναδείξει τη χώρα σε «προορισμό για την Καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως μας υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;»

Διαβάστε εδώ την ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα