22/03/2021

Κοινοβουλευτική παρέμβαση 47 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Με κουμπαριές προασπίζετε τη διαφάνεια κύριε Πρωθυπουργέ;»

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσαν 47 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των αρμόδιων τομεαρχών της Κ.Ο. τους Βουλευτές Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη, και Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με την συγγενική σχέση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.).

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σκοπός της εν λόγω Αρχής μεταξύ άλλων είναι η διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ παράλληλα «εποπτεύει και συντονίζει τη δράση των φορέων της κεντρικής διοίκησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικά κυβερνητικά όργανα με αρμοδιότητα επί των δημοσίων συμβάσεων». Επιπλέον προβλέπεται ρητά, η υποχρέωση αποχής – αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων για τα Μέλη και το Προσωπικό της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, προ μίας εβδομάδας, ο Υπουργός Ανάπτυξης προέβαλλε μέσω του λογαριασμού του σε κοινωνικό δίκτυο ότι βάπτισε το τέκνο του επικεφαλής της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. Στην ερώτηση των Βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ότι, ενώ έχει διασφαλιστεί νομοθετικά η ανεξαρτησία της εν λόγω Αρχής, με τη δημιουργία της συγγενικής αυτής σχέσης ο Υπουργός Ανάπτυξης προδήλως την υπονομεύει.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι, ο κ. Μητσοτάκης το Δεκέμβριο του 2018, είχε αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τα θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, με θέμα την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της κας Β. Θάνου, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας την επιλογή αυτή απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής εξαιτίας του γεγονότος ότι προηγουμένως η κα Θάνου παρείχε αδαπάνως νομικές συμβουλές στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση της φωτογραφικής διάταξης που οδηγούσε στην απομάκρυνση της κας Θάνου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δήλωνε: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο που προΐσταται της Επιτροπής να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;»

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Πρωθυπουργό, αν θεωρεί θεμιτή και συμβατή τη συγγενική σχέση και τη σύναψη «κουμπαριάς» μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) κι αν δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού, καθώς και αν πρόκειται να απέχει ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. από κάθε απόφαση ή ενέργεια που θα αφορά σε όργανα ή υπηρεσίες που υπάγονται ή ενδιαφέρουν τον – πλέον – κουμπάρο του Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης των 47 Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 

Αρχείο δελτίων τύπου

«Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τις σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία ενιαίας ετήσιας ενίσχυσης των αγροτών μέσω του Ο.Σ.Δ.Ε.»

Με δήλωσή του, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης σχολιάζει τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στη διαδικασία ενιαίας ετήσιας ενίσχυσης των αγροτών και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξη»

Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων» ήταν (15/04) ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης. Αφού...

Διαβάστε Περισσότερα

Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων και Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας: 2 χρόνια επιδεικτικής Κυβερνητικής αδιαφορίας

Ως εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετήθηκε (13/04) ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα