02/02/2022

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη συζήτηση για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο Γιάννης Σαρακιώτης

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε στη Βουλή, επί του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ότι:

«Εφαρμόζετε κατά γράμμα ό,τι επίτασσε το Σχέδιο Πισσαρίδη όταν ανέφερε αυτολεξεί: “Η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί προβληματικό χαρακτηριστικό” Και το ερώτημα είναι εύλογο: Σε ποιους απευθύνεστε; Για ποιους νομοθετείτε; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε φέρει έναν – κατά γενική ομολογία, το παραδεχτήκατε και εσείς άλλωστε – επιτυχημένο «Αναπτυξιακό Νόμο», στον οποίο υπήχθησαν πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 42,08%, μικρές 28,79%, μεσαίες 18,95% και μεγάλες 10,18%. Ο εν λόγω νόμος απέδωσε: 2.258 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 45,8% και 17.308 νέες θέσεις εργασίας. Να θυμίσω τι είχε αποδώσει ο προηγούμενος, αυτός του 2011, ο οποίος ήταν ουσιαστικά “συνταγή ΔΝΤ”, την οποία επαναφέρετε σήμερα; 1.276 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 15% και 6.167 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μόλις το 4,2% των επενδυτικών σχεδίων προσέλκυσαν το 43,6% των συνολικών επιχορηγήσεων. Οι διαφορές είναι πασιφανείς. Μάλιστα, στο τέλος του 2018, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε να μειώσει τον αριθμό των ανολοκλήρωτων επενδυτικών σχεδίων από τα 6.000, που παρέλαβε, στα 2.400 και τις οφειλές από τα 5 στα 2,5 δισ. ευρώ».

Όπως πρόσθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας πρότειναν εγκαίρως και κοστολογημένα η διαδικασία επιλογής για ένταξη να πραγματοποιείται βάσει της διάχυσης του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, της αποφυγής κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, της αύξησης της εγχώριας παραγόμενης αξίας, της ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας και της δυναμικής μετασχηματισμού. Αντιθέτως, εσείς εισάγετε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με τον Υπουργό να καθίσταται ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας στα πρότυπα του επιτελικού συγκεντρωτικού κράτους».

Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι “Πρωταθλήτρια” πανευρωπαϊκά στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, 1 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ είμαστε «Πρωταθλητές» στην ανεργία των νέων με ποσοστά 38,2%». Αναφερόμενος δε στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, στον οποίο γίνεται μνεία εντός του «Αναπτυξιακού Νόμου», ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Το Υπουργείο παρουσίασε, ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας, την αύξηση των σχετικών δαπανών κατά 135,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ γνωρίζουμε ότι το 2019 είχαμε αύξηση κατά 158,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, το 2018 είχαμε αύξηση κατά 140,88 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, το 2017 είχαμε αύξηση κατά 284,25 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Είναι δυνατόν να εξαπατάτε συστηματικά τον ερευνητικό κόσμο της χώρας και έπειτα να ισχυρίζεστε ότι θα εντάξετε την Έρευνα και την Καινοτομία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας; Σε ποιο “μακρόπνοο σχεδιασμό” αναφέρεστε, όταν εγγυάστε ότι “ο προγραμματισμός νέων Δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ολοκληρώνεται το 2024 και έχει διασφαλιστεί η καταβολή της χρηματοδότησης του συνόλου των Δράσεων και για τα έτη 2021-2029…”, αλλά την ίδια στιγμή προβαίνετε σε απαξιωτικές διαρροές προκειμένου να πλήξετε το κύρος του; Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του brain drain, τόσο με την ανάσχεση των εκροών επιστημονικού δυναμικού, όσο και με την επιστροφή των επιστημόνων του εξωτερικού».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα