05/02/2024

Κυριάκος Μητσοτάκης – Το Κράτος είμαι εγώ!

Όταν, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «στόχος μας είναι το λιγότερο κράτος», ουδείς φανταζόταν τότε ότι εννοούσε το Κράτος Δικαίου! Ουδείς ανέμενε, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα με παγιωμένους θεσμούς μισού αιώνα, ένας Πρωθυπουργός να λειτουργεί ως Λουδοβίκος ΙΔ΄ και σύμφωνα με λογικές “L’ État, c’est moi” («Το Κράτος είμαι εγώ!»)

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας συγκάλυψης σκανδάλων όπως αυτά των υποκλοπών και του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ την ίδια στιγμή, οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν αποκτήσει διακοσμητικό ρόλο, με τους επικεφαλής τους να αλλάζουν ή να παρατείνονται οι θητείες τους μέσω νυκτερινών τροπολογιών και τις τακτικές εκθέσεις τους να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Παράλληλα, μόλις προ δύο εβδομάδων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, όπου εκφράζονται οι ανησυχίες του για την υπονόμευση θεμελιωδών ελευθεριών στην πατρίδα μας, ενώ και σύμφωνα με το World Justice Project, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 0,61 και κατατάχθηκε μεταξύ των ουραγών σε ζητήματα σεβασμού στο Κράτος Δικαίου. Χρειάστηκαν μόλις 4,5 χρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ., προκειμένου να εξαϋλωθεί το θεσμικό και δημοκρατικό κεκτημένο δεκαετιών.

Η εν λόγω οπισθοδρόμηση μας έχει καταστήσει πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς αποφυγή, όπως αποδεικνύεται και μέσω της πρόσφατα δημοσιευθείσας έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέγραψε για το 2023 σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς». Μάλιστα, η χώρα μας υποχωρεί βαθμολογικά στο συγκεκριμένο δείκτη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ υπογραμμίζεται ότι η θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παραμένει κενή επί 1,5 έτος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν εν μέσω καταγγελιών για εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Η θεσμική παρακμή με ενορχηστρωτή την Κυβέρνηση της Ν.Δ. δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα τα ΜΜΕ. Η πατρίδα μας παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά το Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, καταλαμβάνοντας την 107η θέση παγκοσμίως. Είναι δε τέτοιος ο κυβερνητικός ζήλος φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής, που επιστρατεύονται οι φορολογικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί για την άσκηση πίεσης προς τον αντιπολιτευτικό Τύπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η εφημερίδα “Documento” και ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης, αμφότεροι βραβευμένοι με διεθνείς διακρίσεις, καθώς βρίσκονται υπό διαρκή φορολογικό έλεγχο επί 3 χρόνια δίχως να παρατίθενται οι λόγοι προτεραιοποίησης, χωρίς να διαπιστώνονται ευρήματα και… με έγγραφη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου!

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., έχοντας στόχο την ποδηγέτηση κάθε ενημερωτικού μέσου της χώρας, υπονομεύει τόσο τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της Ελευθερίας του Τύπου, όσο και την ομαλή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς παρεμβαίνει στο έργο της, εξαναγκάζοντας τα στελέχη της σε κατά προτεραιότητα ελέγχους εκεί όπου δεν διαπιστώνονται παραβάσεις! Μια ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία, η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος των φορολογικών ελέγχων εν μέσω έξαρσης της αισχροκέρδειας, εργαλειοποιείται προκειμένου να σβήσει κάθε ίχνος ερευνητικής και μαχόμενης δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες της χώρας ορθώνουν ανάστημα απέναντι στο συγκεκριμένο θεσμικό κατήφορο. Δε θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του να μετατρέψουν την πατρίδα μας σε ένα «αποτυχημένο Κράτος Δικαίου», προκειμένου να ικανοποιήσουν τα μικροκομματικά συμφέροντά τους. Η Ελλάδα είναι χώρα της Δημοκρατίας και της Προόδου και όχι χώρος της ανελευθερίας και της οπισθοδρόμησης.

Εφημερίδα “Documento”, 4/2/2024

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Στις 9 Ιουνίου βάζουμε τέλος στην αλαζονεία της Ν.Δ.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσουν ορόσημο μιας νέας αρχής, της ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών και της επανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, με βάση τις τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις του και την επαναθεμελίωση...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αναξιόπιστη κυβέρνηση παράγει αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική»

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος συνιστά ένα ακόμη επεισόδιο της άκρατης προκλητικότητας της Κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και ένα ακόμη αποτέλεσμα της αδράνειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «αν...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθολογισμός απέναντι στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά το τριήμερο από 26 έως και 28 Μαρτίου 2024, η Κυβέρνηση με εργώδη τρόπο προσπάθησε – προκειμένου να αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες των Υπουργών της για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και...

Διαβάστε Περισσότερα