05/12/2021

«Μάχιμα ελληνικά στρατεύματα στο Σαχέλ: Μια ακόμη αυτοαναίρεση Μητσοτάκη»

«Άριστη» στην αναξιοπιστία και στην ανακολουθία λόγων και έργων αποδεικνύεται η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ακόμη και στα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Έχοντας από την πρώτη μέρα παρουσιάσει δείγματα γραφής στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία θα «κατήγγειλε» και θα «ακύρωνε», ενώ τώρα την αποθεώνει και την επικροτεί, ο κ. Μητσοτάκης παλινωδεί και όσον αφορά την Ελληνογαλλική Συμφωνία και τις δεσμεύσεις της χώρας μας σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στη διακεκαυμένη πολεμική ζώνη του Σαχέλ της Υποσαχάριας Αφρικής. Και αν μια τέτοια απόφαση δεν έθετε σε κίνδυνο ζωές Ελλήνων στρατιωτικών, η διαχείριση του θέματος από πλευράς της Κυβέρνησης θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως τραγελαφική, σε συνέχεια άλλων παρόμοιων πρόσφατων αυτοαναιρέσεων επί κρίσιμων ζητημάτων όπως αυτό της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ήταν μόλις πριν δύο μήνες, κατά τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή περί της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, όταν ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν στο άρθρο 18 της εν λόγω συμφωνίας τονίζοντας ότι «σκοπεύετε να ενταχθούν ελληνικές ειδικές δυνάμεις να πολεμήσουν σε μάχιμες μονάδες υπό γαλλική διοίκηση στην περιοχή του Σαχέλ, απέναντι σε τζιχαντιστές, με όλους τους κινδύνους που αυτό μπορεί να επιφέρει», ενώ εν συνεχεία υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προωθήσει την αξιοποίηση της ελληνικής ήπιας ισχύος στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν απόλυτη: «Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου». Μάλιστα, σε ένα κρεσέντο αλαζονείας, ο Πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ρωτώντας αν γνωρίζουμε «πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Τα ίδια τα γεγονότα ήρθαν να διαψεύσουν, για μια ακόμη φορά, τον κ. Μητσοτάκη και αφού οι επικοινωνιολόγοι του ουδέποτε θα επέτρεπαν να προβεί ο ίδιος στις σχετικές ανακοινώσεις αποδόμησης των λόγων του, το δύσκολο έργο ανέλαβε ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος αναφέροντας σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα». Και υπογραμμίζεται η φράση του Υπουργού περί «μάχιμων μονάδων», προκειμένου να διαλυθούν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις του Πρωθυπουργού για «ειρηνευτική αποστολή», η οποία «δε θα εμπλακεί σε μάχες», καθότι δεν πρόκειται ούτε για το Υγειονομικό του Στρατού, ούτε για το Τεχνικό, ούτε για το Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αφορούν μάχιμες μονάδες, αποδεσμευμένες από κανόνες εμπλοκής και ως εκ τούτου κληθείσες να εμπλακούν άμεσα σε συγκρούσεις με τζιχαντιστικές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Και αν η Ν.Δ. δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των αποφάσεών της ή τι σημαίνει η πλήρης αποσταθεροποίηση στο Μάλι, ας ρωτήσει την ίδια τη Γαλλία, η οποία μετρά δεκάδες νεκρούς στην ευρύτερη ζώνη του Σαχέλ, με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν να δηλώνει προ 4 μηνών ότι «θα παραμείνουμε δεσμευμένοι, αλλά αυτό σημαίνει επίσης και προσαρμογή», εκκινώντας παράλληλα μια διαδικασία μείωσης των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή κατά το ήμισυ.

Μεταξύ άλλων, το κύρος και η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης αποτελούν διαρκή ζητούμενα για την επιτυχία του έργου της. Όμως, στην περίπτωση της εξωτερικής πολιτικής, που οι συνέπειες των αποφάσεων επηρεάζουν ευθέως τη γεωπολιτική μοίρα της χώρας σε βάθος χρόνου, η διαφύλαξη της σοβαρότητας οφείλει να συνιστά απαράβατο όρο. Είναι αδιανόητη η απροκάλυπτη ψευδολογία από βήματος της Βουλής από έναν Πρωθυπουργό, μόνο και μόνο για να μπορέσει να εκστομίσει ορισμένα ευφυολογήματα εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων του. Ειδικά όταν αυτά αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Kontra News στο φύλλο της 5ης Δεκεμβρίου 2021

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Από τον Βολταίρο έμεινε μόνο το σπίτι

Σχεδόν 15 μήνες μετά την απαρχή των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών, το σκοτάδι εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, η έρευνα για τα...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στο libre: “Κινδυνεύει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με διάσπαση;”

Άρθρο του Γιάννη Σαρακιώτη, δικηγόρου – Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία διέρχεται τις Συμπληγάδες, στις οποίες τον ώθησε η λανθασμένη – όπως κρίθηκε εκ του αποτελέσματος – στρατηγική της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τo μέλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

Η διπλή εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου συνιστά ένα σημείο καμπής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Ένα σημείο όπου όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι ένας κύκλος έκλεισε, με έναν νέο να ανοίγει το επόμενο χρονικό διάστημα με την εκλογή της νέας...

Διαβάστε Περισσότερα