01/12/2017

Μέρισμα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης

Οι θυσίες των πολιτών φθάνουν στο τέλος τους με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την έξοδο από την επιτροπεία, το ερχόμενο καλοκαίρι. Η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε, το 2015, να εκπληρώσει το συγκεκριμένο στόχο απαγκιστρώνοντας τη χώρα από τα μνημονιακά δεσμά, ενώ παράλληλα έθεσε σε προτεραιότητα την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης όσον αφορά κυρίως τις ευπαθείς κατηγορίες, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος αρκετών κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής, εντάσσονται τα κοινωνικά μερίσματα τόσο του 2016 όσο και του 2017. Το φετινό μέρισμα αγγίζει το 1,4 δις ευρώ όντας υπερδιπλάσιο από πέρσι, υπογραμμίζοντας τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία αποτελεί προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού και συντεταγμένης προσπάθειας της κυβέρνησης.

Ο αντίλογος από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας είναι εύλογος, αν κρίνει κανείς από όσα εκείνοι έπραξαν το 2014. Μιλούν για «χρήματα προερχόμενα από υπερφορολόγηση» ενθυμούμενοι προφανώς ότι, κατά το τελευταίο έτος της συγκυβέρνησής τους με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μοίρασαν προεκλογικά «φιλοδωρήματα» δίχως να έχουν επιτύχει τον παραμικρό δημοσιονομικό στόχο, δίχως να έχουν κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση και άρα, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών. Επρόκειτο όντως για το υστέρημα του ελληνικού λαού, μέρος του οποίου ανταπέδωσαν πονηρά σκεπτόμενοι εν όψει των εκλογών.

Συνεπώς, γίνεται πλήρως αντιληπτή η απορία τους, μιας και αδυνατούν να πιστέψουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Για να τους λυθεί η απορία, λοιπόν, σημειώνεται ότι το 1,4 δις προέρχεται από την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, τα οποία συνιστούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 450 εκ. προερχόμενα από την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για 580 εκ., τα οποία συνιστούν το φετινό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη του συνόλου των δημοσιονομικών στόχων, η διανομή του υπερπλεονάσματος όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά τυγχάνει και ευρείας αποδοχής από πλευράς των Θεσμών.

Περίπου κατά το ήμισυ (720 εκ.) θα διανεμηθεί με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας με τις καταβολές να πραγματοποιούνται έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, περίπου 315 εκ. έρχονται να αποκαταστήσουν την κατάφορη αδικία παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, η οποία αποτέλεσε απτό παράδειγμα της αναλγησίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η εν λόγω παράνομη παρακράτηση δικαιολογεί και το που έβρισκαν τα χρήματα οι κυβερνώντες το 2014 για να μοιράζουν «προεκλογικά επιδόματα». Τέλος, 360 εκ. καταβάλλονται στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι, αποτρέπεται ενδεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια και ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς των περίπου 300.000 δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου.

Πέρα από ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης, το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Είναι η ελάχιστη ηθική ανταπόδοση προς όσους σήκωσαν στις πλάτες τους το φορτίο της κρίσης. Συνιστά το πρώτο βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 30/11/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γ. Σαρακιώτης στον Λαμιακό Τύπο για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Φθιώτιδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της απογραφής που δημοσιεύθηκαν προσφάτως επιβεβαιώνουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εμπεδώθηκε στον τόπο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν τη...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αδιευκρίνιστη και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική»

Πόσο να απέχει άραγε η «Κόκκινη Μηλιά» από μια υπουργική καρέκλα; Τί απέγιναν οι θέσεις του κ. Βορίδη ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να μπει ποτέ, μα ποτέ στην Ε.Ε. αλλά και αν και ποτέ γίνει δεκτή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.»; Πού κατέληξαν οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Turkaegean, «δεδομένοι σύμμαχοι» και το δόγμα του κατευνασμού

Αντί οι ΗΠΑ να προσέλθουν στις ελληνικές θέσεις και ο Πρόεδρός τους να μετονομαστεί σε «Μπαϊντενόπουλο» ή «Μπαϊντενάκη», όπως πανηγύριζε η Κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τελικά παρατηρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται έρμαιο...

Διαβάστε Περισσότερα