24/08/2018

Με αφετηρία την Ιθάκη

Η Ελλάδα επιτέλους γύρισε σελίδα έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και επιτροπείας. Το ξεκίνημα της νέας εποχής πραγματοποιήθηκε από την Ιθάκη, τον «αιώνιο προορισμό» ο οποίος, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση μετατράπηκε σε σημείο αναχώρησης προς νέες ασφαλείς θάλασσες ευημερίας, προόδου και σταθερότητας. Ο φαύλος κύκλος της μιζέριας και της αναπαραγωγής ελλειμμάτων έκλεισε και ένας νέος κύκλος ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας ανοίγει.

Τα μοιραία λάθη του παρελθόντος δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η περίοδος των μνημονίων, όπως και τα χρόνια που προηγήθηκαν και οδήγησαν στο διάγγελμα του Καστελόριζου το Μάιο του 2010, οφείλουν να αποτελέσουν πυξίδα για το μέλλον της πατρίδας μας, όντας παράδειγμα προς αποφυγή.

Τον Απρίλιο του 2009, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια ανέφερε, με αφορμή την είσοδο της ελληνικής οικονομίας για μια ακόμη φορά σε επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα: «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του Α.Ε.Π. και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι εν Αθήναις φωστήρες κώφευαν πιστεύοντας ότι κάποιος από μηχανής θεός θα έκανε και πάλι το θαύμα του. Αντί της εκπόνησης ενός σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας επέλεξαν, τον Ιούλιο του 2009, να αναστείλουν τη δημοσίευση των μηναίων δελτίων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε μια προσπάθεια απόκρυψης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Άλλωστε, ήταν χρονιά εκλογών…

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι πολιτικοί, οι οποίοι δημιούργησαν την εν λόγω κατάσταση, έθεσαν τη χώρα υπό επιτροπεία προσδοκώντας να διασωθούν, καθώς δεν έθιξαν καθεστηκυίες αντιλήψεις και δεν αντιπάλεψαν διαπλεκόμενα συμφέροντα. Αντιθέτως, προτίμησαν να μετακυλήσουν το βάρος στους πολίτες εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος στα 350 δις και αδυνατώντας – παρά τις εκτεταμένες περικοπές – να επιτύχουν πρωτογενή πλεονάσματα και να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα.

Βρισκόμαστε στο 2014, όταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο διεθνής τύπος λυσσομανούσαν εναντίον της Ελλάδας και το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η κυβέρνηση Σαμαρά «πέτυχε» να οδηγήσει στο «κλείσιμο» χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αυξήσει κατακόρυφα τους φόρους και να διαλύσει το σύνολο των κοινωνικών δομών στο όνομα, όχι μίας έστω «δημοσιονομικής προσαρμογής», αλλά μίας στείρας νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας. Το πογκρόμ εναντίον της κοινωνίας περιελάμβανε αιματηρές θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα, κάτι που ήταν εμφανές στις δηλώσεις κάθε Ευρωπαίου αξιωματούχου της εποχής.

Πλέον ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόλις προ δύο μηνών έφθασε να δηλώνει ότι είναι «αξιοσημείωτη η πρόοδος στην Ελλάδα». Παράλληλα, η ανάπτυξη για το 2018 φθάνει το 2%, η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί στο 13% από το 19%, η χώρα πρωτεύει στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η ανεργία μειώνεται σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,6% για το α’ τρίμηνο του 2018, τα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν πιάσει το χαμηλότερο των τελευταίων δώδεκα ετών όσον αφορά την απόδοσή τους, ενώ η δημοσιονομική υπεραπόδοση έχει επιτρέψει επί δύο συναπτά έτη τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 2 δις σε αδύναμους συμπολίτες μας.

Μόνο το Μάρτιο του 2018 αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,14 δις, ενώ και ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής δείχνει να έχει απτά αποτελέσματα, καθώς η αύξηση του αποκαλυφθέντος ύψους της φοροδιαφυγής για το 2017 έφθασε το 174,4%.

Πολλά έχουν γίνει και ακόμη περισσότερα πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Στις 21 Αυγούστου ξεκινήσαμε από την Ιθάκη μία πορεία προς μία κατεύθυνση αντίθετη σε ό,τι μας επεφύλασσε ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός, τον οποίο οι πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά με τις θυσίες και τον ιδρώτα τους και μάλιστα δίχως αντίκρισμα. Η νέα εποχή είναι γεμάτη ελπίδα, αισιοδοξία αλλά και σκληρή δουλειά.

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 24/8/2018

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι σύμμαχοι αξίζουν για εσένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας οξύνεται καθημερινά και στο υψηλότερο επίπεδο, με την ανάγκη λήψης μέτρων εξισορρόπησης της νεοοθωμανικής απειλής από πλευράς μας να είναι πλέον επιτακτική. Ιδίως μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των...

Διαβάστε Περισσότερα

Η “ανάπτυξη” ήρθε για λίγους, ο χειμώνας θα έρθει για όλους

Η επικοινωνία συνιστά το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία τρία έτη, είναι όμως προφανές ότι οι δυσχέρειες του επερχόμενου χειμώνα και η διαρκώς διογκούμενη ενεργειακή κρίση δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί της προπαγάνδας...

Διαβάστε Περισσότερα