Με ομιλίες του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και του Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Σαρακιώτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στη Δράμα, με θέμα την παρουσίαση των «6 Εθνικών Προτεραιοτήτων», όπως αυτές τίθενται από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την επόμενη ημέρα. Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο πρώην Βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά στις πολλαπλές κρίσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία έτη και στη γιγάντωση των συνεπειών τους λόγω της αδράνειας και της παντελούς ανικανότητας της Κυβέρνησης της Ν.Δ..
Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Η χώρα, τα τελευταία τρία έτη, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις κρίσεις: την υγειονομική, την ενεργειακή και την οικονομική. Όμως, αντί να τις αντιμετωπίσει συντεταγμένα και αποτελεσματικά, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να τις διαχειριστεί με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αποδίδοντας κάθε αρνητική έκβαση στην περίφημη “ατομική ευθύνη” και θεωρώντας τις εν λόγω κρίσεις “ευκαιρίες” για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων 7 δισ. προς ημετέρους, για την πλήρη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είχε απευθύνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την ανάγκη πειστικών απαντήσεων στις προαναφερθείσες προκλήσεις, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τη Ν.Δ. αρχικά με αδιαφορία, έπειτα με αστεϊσμούς και ελαφρότητα όπως η φράση του κ. Γεωργιάδη ότι “η ακρίβεια θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2021” (!) και τέλος, με επικοινωνιακά τεχνάσματα που φανερώνουν την πλήρη ανικανότητα της Κυβέρνησης».
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι: «Ήδη από τις αρχές του 2021, είχαμε επιστήσει την προσοχή της Κυβέρνησης στις υπέρογκες αυξήσεις σε αγαθά, όπως οι ζωοτροφές ή οι πρώτες ύλες του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα, που ορίζει η Ε.Ε., προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας εγκαίρως, ενώ εισηγηθήκαμε τη μείωση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης και την αύξηση των ελέγχων στην αγορά, με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, καλέσαμε την Κυβέρνηση να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας καθώς δεν φέρουν ευθύνη οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους στα διαδοχικά lockdowns. Αργότερα και ενώ επί 1 έτος δεν είχαν πράξει απολύτως τίποτα, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνολική ευθύνη μεταβιβάστηκε… στον Πούτιν! Τα προβλήματα διογκώθηκαν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κόστος της ενέργειας, στο οποίο η χώρα μας σημειώνει πρωτιές ήδη από τον Ιούλιο του 2021, ενώ η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής στην αρχή “δεν υπήρχε” για την Κυβέρνηση, στη συνέχεια υποτίθεται ότι την “κατήργησε”, αλλά εν τέλει, το Σεπτέμβριο του 2022, με τη ρήτρα “καταργημένη” τα τιμολόγια συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά από μήνα σε μήνα. Σε όλα τα παραπάνω, η Κυβέρνηση απάντησε με τη θεσμοθέτηση του “καλαθιού του νοικοκυριού”, ενός επικοινωνιακού φιάσκο καθώς μαρτυρούν εκπρόσωποι φορέων όπως η ΓΣΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο Καταναλωτή, ενός αστείου μέτρου που προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της με την ορθή και διαφανή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των δύο εργαλείων, που είχε θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δηλαδή της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των μικροπιστώσεων. Η χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, μέσω της ανακατεύθυνσης μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και μέσω των μικροπιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιχειρήσεις, συνιστούν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για μια ανθίζουσα εθνική οικονομία, για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Το μέλλον της χώρας είναι οι χιλιάδες επιχειρήσεις και οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, όχι οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης με απόφαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ.. Είναι προκλητική η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι μισό δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε μόλις 13 επιχειρήσεις, τη στιγμή που τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο».
Κλείνοντας την ομιλία του, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για την αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα συγκεκριμένα προγράμματα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μέσω της ενίσχυσης της Έρευνας και της Καινοτομίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται πεισματικά να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο των αμυντικών προγραμμάτων, ακολουθώντας την τακτική του “απλού εισαγωγέα” χωρίς σχέδιο και διαβούλευση, αντί να μεριμνά ώστε τα εν λόγω προγράμματα να αφήνουν αποτύπωμα στη βιομηχανία στηρίζοντας την τεχνογνωσία και τις εγχώριες τεχνολογικές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες συμπεριλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες παγκοσμίως σε σχέση με 1, πριν 12 έτη, γεγονός που επιτρέπει στην Άγκυρα να εισάγει μόλις το 30% του στρατιωτικού υλικού, που χρειάζεται, αντί του 70% όπως ίσχυε. Παράλληλα, ο σχετικός κύκλος εργασιών αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, στοιχείο που την καθιστά 13η παγκοσμίως σε εξαγωγές αμυντικού υλικού και έχουμε φθάσει να παρατηρούμε πωλήσεις, για παράδειγμα, τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών – όπως τα Bayraktar TB-2 – σε χώρες όπως η Ουκρανία ή το Αζερμπαϊτζάν. Αντιθέτως, εν απουσία κατάλληλου στρατηγικού σχεδιασμού, η χώρα μας καταβάλλει υπέρογκα ποσά σε ξένες εταιρείες σαν να πρόκειται για κάποιου είδους “σούπερ μάρκετ με Rafale και Belharra”, κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού και μόνο, χωρίς εισηγήσεις των Επιτελείων και χωρίς την αναγκαία κοινοβουλευτική συζήτηση, η οποία προβλέπεται στις δημοκρατίες. Το μοναδικό “επίτευγμα” της Κυβέρνησης είναι ότι έλαβε τις ευχαριστίες της Γαλλίας για τη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας στα γαλλικά ναυπηγεία! Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 σε Viper εντός των εγκαταστάσεων της Ε.Α.Β., συμφωνία η οποία σήμερα μας εξασφαλίζει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου».