20/12/2017

Με πρόταγμα την κοινωνική αλληλεγγύη

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και έως σήμερα είδαμε κι ακούσαμε σωρεία ανακριβειών αλλά κυρίως σωρεία κατηγοριών ένθεν κακείθεν της αντιπολίτευσης, σχετικά αφενός με την προέλευση κι αφετέρου με τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος. Η κυβέρνηση αποδίδει στην κοινωνία μέρος του θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, με στόχο να εξομαλύνει τις ανισότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης.

Οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης μοιάζουν να ξεχνούν, ότι κατέχουν την αποκλειστική ευθύνη – ασκώντας την εξουσία μετά τη μεταπολίτευση – για την κατάρρευση της οικονομίας. Οι σκέψεις μας όμως δεν έχουν να κάνουν με τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση, που για μια ακόμα φορά προκάλεσε η αντιπολίτευση μη έχοντας πια άλλα επιχειρήματα στη διάθεσή της. Άλλωστε, η ανεδαφική κριτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάντοτε έβρισκε το άλλοθί της στο λαϊκισμό, στερούμενη επιχειρημάτων και προτάσεων.

Για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όμως, όλες αυτές οι ανούσιες πολιτικές εξάρσεις δεν προσφέρουν τίποτα. Με την ανεργία να μειώνεται διαρκώς, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται σταθερά, με τη διευθέτηση του ασφαλιστικού που επί χρόνια μετακυλιόταν από γενιά σε γενιά, με τις στρατηγικές συμφωνίες σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, με την ασφάλεια δικαίου και με την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, ο πολίτης πια μπορεί να ελπίζει αλλά κυρίως μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του πάνω σε στέρεο έδαφος.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν σκληρής κι επίπονης προσπάθειας τόσο της κυβέρνησης όσο κυρίως των πολιτών. Διακύβευμα της πολιτικής μας είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής. Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και φέτος, έχοντας πάντα κατά νου το μεγάλο και σημαντικό πρόταγμα της ανακούφισης των αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα συνιστούν αδιαμφισβήτητους πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης. Η «οικονομία των ολίγων» δεν μπορεί να αποτελεί πια επιλογή, καθώς είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα στο φάσμα της χρεοκοπίας και στην απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης, αλλά κυρίως συνιστά και μήνυμα σταδιακής αποδέσμευσης της χώρας από το Μύθο του Σίσυφου, στον οποίο μας καταδίκασε το παλαιό κομματικό σύστημα επτά χρόνια πριν.

Εφημερίδα “Kontra News”, 17/12/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γ. Σαρακιώτης στον Λαμιακό Τύπο για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Φθιώτιδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της απογραφής που δημοσιεύθηκαν προσφάτως επιβεβαιώνουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εμπεδώθηκε στον τόπο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν τη...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αδιευκρίνιστη και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική»

Πόσο να απέχει άραγε η «Κόκκινη Μηλιά» από μια υπουργική καρέκλα; Τί απέγιναν οι θέσεις του κ. Βορίδη ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να μπει ποτέ, μα ποτέ στην Ε.Ε. αλλά και αν και ποτέ γίνει δεκτή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.»; Πού κατέληξαν οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Turkaegean, «δεδομένοι σύμμαχοι» και το δόγμα του κατευνασμού

Αντί οι ΗΠΑ να προσέλθουν στις ελληνικές θέσεις και ο Πρόεδρός τους να μετονομαστεί σε «Μπαϊντενόπουλο» ή «Μπαϊντενάκη», όπως πανηγύριζε η Κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τελικά παρατηρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται έρμαιο...

Διαβάστε Περισσότερα