20/12/2017

Με πρόταγμα την κοινωνική αλληλεγγύη

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και έως σήμερα είδαμε κι ακούσαμε σωρεία ανακριβειών αλλά κυρίως σωρεία κατηγοριών ένθεν κακείθεν της αντιπολίτευσης, σχετικά αφενός με την προέλευση κι αφετέρου με τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος. Η κυβέρνηση αποδίδει στην κοινωνία μέρος του θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, με στόχο να εξομαλύνει τις ανισότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης.

Οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης μοιάζουν να ξεχνούν, ότι κατέχουν την αποκλειστική ευθύνη – ασκώντας την εξουσία μετά τη μεταπολίτευση – για την κατάρρευση της οικονομίας. Οι σκέψεις μας όμως δεν έχουν να κάνουν με τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση, που για μια ακόμα φορά προκάλεσε η αντιπολίτευση μη έχοντας πια άλλα επιχειρήματα στη διάθεσή της. Άλλωστε, η ανεδαφική κριτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάντοτε έβρισκε το άλλοθί της στο λαϊκισμό, στερούμενη επιχειρημάτων και προτάσεων.

Για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όμως, όλες αυτές οι ανούσιες πολιτικές εξάρσεις δεν προσφέρουν τίποτα. Με την ανεργία να μειώνεται διαρκώς, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται σταθερά, με τη διευθέτηση του ασφαλιστικού που επί χρόνια μετακυλιόταν από γενιά σε γενιά, με τις στρατηγικές συμφωνίες σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, με την ασφάλεια δικαίου και με την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, ο πολίτης πια μπορεί να ελπίζει αλλά κυρίως μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του πάνω σε στέρεο έδαφος.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν σκληρής κι επίπονης προσπάθειας τόσο της κυβέρνησης όσο κυρίως των πολιτών. Διακύβευμα της πολιτικής μας είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής. Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και φέτος, έχοντας πάντα κατά νου το μεγάλο και σημαντικό πρόταγμα της ανακούφισης των αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα συνιστούν αδιαμφισβήτητους πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης. Η «οικονομία των ολίγων» δεν μπορεί να αποτελεί πια επιλογή, καθώς είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα στο φάσμα της χρεοκοπίας και στην απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης, αλλά κυρίως συνιστά και μήνυμα σταδιακής αποδέσμευσης της χώρας από το Μύθο του Σίσυφου, στον οποίο μας καταδίκασε το παλαιό κομματικό σύστημα επτά χρόνια πριν.

Εφημερίδα “Kontra News”, 17/12/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι σύμμαχοι αξίζουν για εσένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας οξύνεται καθημερινά και στο υψηλότερο επίπεδο, με την ανάγκη λήψης μέτρων εξισορρόπησης της νεοοθωμανικής απειλής από πλευράς μας να είναι πλέον επιτακτική. Ιδίως μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των...

Διαβάστε Περισσότερα

Η “ανάπτυξη” ήρθε για λίγους, ο χειμώνας θα έρθει για όλους

Η επικοινωνία συνιστά το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία τρία έτη, είναι όμως προφανές ότι οι δυσχέρειες του επερχόμενου χειμώνα και η διαρκώς διογκούμενη ενεργειακή κρίση δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί της προπαγάνδας...

Διαβάστε Περισσότερα