20/12/2017

Με πρόταγμα την κοινωνική αλληλεγγύη

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και έως σήμερα είδαμε κι ακούσαμε σωρεία ανακριβειών αλλά κυρίως σωρεία κατηγοριών ένθεν κακείθεν της αντιπολίτευσης, σχετικά αφενός με την προέλευση κι αφετέρου με τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος. Η κυβέρνηση αποδίδει στην κοινωνία μέρος του θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, με στόχο να εξομαλύνει τις ανισότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης.

Οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης μοιάζουν να ξεχνούν, ότι κατέχουν την αποκλειστική ευθύνη – ασκώντας την εξουσία μετά τη μεταπολίτευση – για την κατάρρευση της οικονομίας. Οι σκέψεις μας όμως δεν έχουν να κάνουν με τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση, που για μια ακόμα φορά προκάλεσε η αντιπολίτευση μη έχοντας πια άλλα επιχειρήματα στη διάθεσή της. Άλλωστε, η ανεδαφική κριτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάντοτε έβρισκε το άλλοθί της στο λαϊκισμό, στερούμενη επιχειρημάτων και προτάσεων.

Για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όμως, όλες αυτές οι ανούσιες πολιτικές εξάρσεις δεν προσφέρουν τίποτα. Με την ανεργία να μειώνεται διαρκώς, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται σταθερά, με τη διευθέτηση του ασφαλιστικού που επί χρόνια μετακυλιόταν από γενιά σε γενιά, με τις στρατηγικές συμφωνίες σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, με την ασφάλεια δικαίου και με την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, ο πολίτης πια μπορεί να ελπίζει αλλά κυρίως μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του πάνω σε στέρεο έδαφος.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν σκληρής κι επίπονης προσπάθειας τόσο της κυβέρνησης όσο κυρίως των πολιτών. Διακύβευμα της πολιτικής μας είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής. Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και φέτος, έχοντας πάντα κατά νου το μεγάλο και σημαντικό πρόταγμα της ανακούφισης των αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα συνιστούν αδιαμφισβήτητους πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης. Η «οικονομία των ολίγων» δεν μπορεί να αποτελεί πια επιλογή, καθώς είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα στο φάσμα της χρεοκοπίας και στην απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης, αλλά κυρίως συνιστά και μήνυμα σταδιακής αποδέσμευσης της χώρας από το Μύθο του Σίσυφου, στον οποίο μας καταδίκασε το παλαιό κομματικό σύστημα επτά χρόνια πριν.

Εφημερίδα “Kontra News”, 17/12/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Με ψηλά το κεφάλι και πίστη στο πρόγραμμα μας στις εκλογές του Ιουνίου

Είναι απολύτως προφανές ότι, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τη στρατηγική, που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη πρωτίστως από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στη “Φθιωτική” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα, συνταράσσοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, γεμίζοντας μας θλίψη και οδύνη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα πενθεί, διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκιο της και επιζητώντας από...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα δεδομένα για τα τουρκικά F-16 και η δεδομένη Ελλάδα»

Από την πρώτη στιγμή αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε ορθολογικός νους υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στην ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Η Ελληνική Πολεμική...

Διαβάστε Περισσότερα