Η κρίση, την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, δεν είναι μονάχα οικονομική, αλλά πρωτίστως θεσμική. Όλοι έχουν συμφωνήσει με την παραδοχή, ότι ο κύκλος του μεταπολιτευτικού συστήματος έχει κλείσει, αλλά δυστυχώς πέραν αυτής της διαπίστωσης απουσιάζει η ουσιαστική προσέγγιση.
Από πολλούς πολιτικούς δικολάβους το τέλος της μεταπολίτευσης οριοθετείται μόνο ως το τέλος του λαϊκισμού και η απαρχή μιας νέας εποχής της αλήθειας και του ρεαλισμού.
Το σύστημα, το οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε βαθύ τέλμα, οφείλει να αναλύσει μόνο του τις μεταπολιτευτικές παθογένειες, προχωρώντας σε κάποιας μορφής αυτοκάθαρση. Οι δυσλειτουργίες όλων των υποσυστημάτων όπως το Πολιτικό, το Οικονομικό, η Δικαιοσύνη, η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία, η Υγεία κ.α., τα οποία απαρτίζουν το συνολικό σύστημα λειτουργίας της μεταπολίτευσης, είναι ζωτικής σημασίας να καταγραφούν και να αναδειχθούν.
Η λειτουργία ενός νέου ελπιδοφόρου συστήματος οφείλει να βασίζεται σε μια νέα θεσμική λειτουργία, η οποία θα διορθώνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης και θα ανοίγει νέους δρόμους σε στέρεα βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.
Η μετεξέλιξη της χώρας μας σε μια σύγχρονη Δημοκρατία συναρτάται με την εμβάθυνση της Δημοκρατίας σε όλα τα λειτουργικά υποσυστήματα και οφείλει να βασίζεται πρωτίστως στις τοπικές κοινωνίες και στην ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα.
Η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο παρήγε επί χρόνια διαφθορά, αδικίες και ανισότητες αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για μια πραγματικά δημοκρατική διακυβέρνηση, η οποία θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Κυρίαρχο ρόλο για τη θεσμική και δημοκρατική αναγέννηση της χώρας μας θα διαδραματίσει η απλή αναλογική στις εκλογικές διαδικασίες, η οποία συνιστά βασική και άμεση προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση.
Οι πολίτες στη μεγάλη πλειονότητα τους, όπως καταγράφεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις, όχι απλώς στηρίζουν την προοπτική αυτής της μεταρρύθμισης, αλλά τη θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ανασυγκρότηση του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο στερείται παντελώς της εμπιστοσύνης τους.
Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ποιοτική εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας, αφ’ ενός συσπειρώνονται όλες οι Δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας και αφ’ ετέρου αντιτίθενται όλες οι συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες πάση θυσία επιδιώκουν να διατηρήσουν την ίδια κατάσταση του υφέρποντος δημοκρατικού ελλείμματος.
Η μεγάλη μάχη των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι σε όσους προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή το διεφθαρμένο, άδικο και άνισο πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι πλήρως απαξιωμένο στα μάτια των πολιτών και οδήγησε την χώρα μας στη χρεωκοπία, θα είναι σκληρή και διαρκής.
Ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει ζωντανές κοινωνίες, ενεργοί πολίτες και ισχυρή αλλά δίκαιη οικονομία, καταδεικνύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ότι μάθαμε από τα λάθη μας, βρήκαμε τη δύναμη και τα διορθώσαμε και πορευόμαστε πλέον ατενίζοντας το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.