Είναι απολύτως προφανές ότι, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τη στρατηγική, που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη πρωτίστως από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και από τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναλωθήκαμε στο ζήτημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης και δεν συζητήσαμε για το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Τις προτάσεις μας για το Ταμείο Ανάκαμψης και πώς η ανακατεύθυνση των πόρων μπορεί να είναι προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Το αφήγημά μας σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναντίστοιχο με την κοινωνική διάσταση, καθώς η καθημερινότητα των συμπολιτών μας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Εντούτοις, εκ του αποτελέσματος κρίθηκε ως αποτυχία το γεγονός ότι δεν εστιάσαμε στην επόμενη ημέρα, δεν δώσαμε στους πολίτες να καταλάβουν πώς βάσει της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, θα βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητά τους. Μείναμε μόνο στο να επισημαίνουμε τις δυσκολίες τις οποίες βιώνει η κοινωνία, χωρίς να δίνονται απαντήσεις για την προοπτική, για το αύριο παρότι υπάρχει ξεκάθαρη, κοστολογημένη και υλοποιήσιμη πρόταση διακυβέρνησης.
Σε περίπου ένα μήνα, οφείλουμε να πάμε στη νέα εκλογική αναμέτρηση εστιάζοντας στα προβλήματα των συμπολιτών μας, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Με πίστη σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου παρατηρούμε ότι 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε μόλις 65 επιχειρήσεις, οξύνοντας έτσι τις ανισότητες και εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει τις προτάσεις του για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη χώρα και τη Φθιώτιδα με την:
- Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς
- Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών και των λιπασμάτων για τους αγρότες
- Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)
- Νέα ΚΑΠ: Ανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων για τη στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών.
- Αγροτικά χρέη: Ρύθμιση οφειλών ΤΧΣ. Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας
- Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του.
- Επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης, με ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό.
Αντίστοιχα, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα και τη Φθιώτιδα υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και του εξαγωγικού προφίλ της, την έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κοινωνική οικονομία και στην πράσινη μετάβαση μέσω:
- της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ρύθμισης οφειλών, με προστασία της επαγγελματικής στέγης
- της ενεργοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του θεσμού των μικροπιστώσεων, που θεσμοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά μεταξύ 2019-2023 παρέμειναν σε αδράνεια.
- χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων, τα οποία θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
- της θεσμοθέτησης ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές και μισθοδοσία.
- της υλοποίησης ειδικών προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων κατά την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί ασφυκτική θηλιά για τη βιωσιμότητά τους τα τελευταία χρόνια.
- της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και διευκόλυνσή τους για συμμετοχή σε σχήματα παραγωγής ενέργειας, όπως οι «ενεργειακές κοινότητες».
- της δίκαιης και ισότιμης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς είναι αδιανόητο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να είναι αποκλεισμένη από τους πόρους του και αυτό καθιστά την ανακατεύθυνσή τους απολύτως επιτακτική.
Οφείλουμε να ξεπεράσουμε το σοκ του οδυνηρού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου και να σηκώσουμε κεφάλι, γιατί σε ένα μήνα έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, στην οποία μπορούμε να καταγράψουμε πολύ καλύτερη επίδοση. Άλλωστε το έχουμε πράξει και στο παρελθόν όταν μεταξύ των Ευρωεκλογών και των Βουλευτικών Εκλογών του 2019 καταφέραμε να ανακάμψουμε ανεβάζοντας το ποσοστό μας κατά 10 μονάδες. Επομένως όπως το πράξαμε τότε συλλογικά και με βλέμμα στην κοινωνία, θα το επιτύχουμε και πάλι.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο φύλλο του Σαββάτου 27.05.2023, της εφημερίδας Φθιωτική