05/01/2019

Νέο έτος, δημιουργικό και ελπιδοφόρο

Έτος αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού των κεντρικών προτεραιοτήτων της χώρας είναι το 2019, διαδεχόμενο το «μεταβατικό 2018» και τη λήξη μιας μακράς περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής εντός των μνημονίων. Η καινούργια χρονιά μας βρίσκει δυνατότερους και πιο αισιόδοξους για μια νέα δημιουργική σελίδα στην οικονομία, στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αδυνάμων, στην προστασία των θεσμών και της διαφάνειας, στην εξωτερική πολιτική… Νέοι ορίζοντες ανοίγονται ενώπιόν μας, γεμάτοι με ευκαιρίες, διλήμματα και προκλήσεις, ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη κατά τους τελευταίους μήνες του 2018.

Τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση, με τους στόχους να επιτυγχάνονται με ιδιαίτερη άνεση σε όλους τους βασικούς δείκτες. Ανάπτυξη, απασχόληση, ιδιωτική κατανάλωση, εξαγωγές και πλεονάσματα αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, τα οποία φανερώνουν ότι τα δύσκολα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται από το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ και κοινωνικοί φορείς – όπως πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β.) – αναφέρονται σε «σταδιακή βελτίωση» η οποία γεμίζει με αισιοδοξία όλους τους ανθρώπους της αγοράς.

Η εν λόγω ανοδική πορεία υποβοηθά και την αποκατάσταση των στρεβλώσεων και των αδικιών της μνημονιακής περιόδου. Αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ κάποια άλλα αναμένονται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην καθαριότητα των δήμων και στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι επί δεκαετίες ήταν «όμηροι» και «δέσμιοι» των εκάστοτε γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, πλέον μονιμοποιούνται και αναγνωρίζεται η πολύτιμη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στο επίπεδο του μακρόπνοου σχεδιασμού, η χώρα προχωρά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της έχοντας προβεί σε διεθνείς διαγωνισμούς παραχώρησης στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι θέσεις απασχόλησης και ο κύκλος εργασιών, που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται, θα συμβάλει καθοριστικά στο άμεσο μέλλον στην εδραίωση ενός νέου δυναμικού πεδίου ανάπτυξης, αυτού της παραγωγής και εμπορίας υδρογονανθράκων, σε μια χώρα «η οποία δεν έχει πετρέλαιο» σύμφωνα με τα αλήστου μνήμης λεγόμενα πολιτικών μας ταγών.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, συνεχίζουμε να «επουλώνουμε πληγές» και να προστατεύουμε τα εθνικά δίκαιά μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα έχει πλέον χαράξει μια εξωστρεφή στρατηγική, η οποία δεν αντιμετωπίζει με φοβικά σύνδρομα τους γείτονές της, αλλά τείνει χείρα συνεργασίας όπου πρέπει να το πράξει και στέλνει σαφέστατα αποτρεπτικά μηνύματα επίσης προς εκείνους που οφείλει να στείλει. Η χώρα μας έχει πάψει να είναι ουραγός των διεθνών και των περιφερειακών εξελίξεων και απλά να παρακολουθεί παθητικά τα τεκταινόμενα. Αντί αυτής της χρεοκοπημένης πολιτικής των περασμένων δεκαετιών, έχουμε επιλέξει να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για το μέλλον μας καλλιεργώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 2019 ήρθε και μας γεμίζει αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες σε όλους τους τομείς, μετά από ένα 2018 κατά τη διάρκεια του οποίου κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Πλέον, κοιτάζουμε με αυτοπεποίθηση μπροστά, στις νέες προκλήσεις, στις μεγάλες ευκαιρίες, στις αναδυόμενες προοπτικές…

Εφημερίδα ‘Κυριακάτικη KontraNews’, 5/1/2019

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στη “Φθιωτική” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα, συνταράσσοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, γεμίζοντας μας θλίψη και οδύνη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα πενθεί, διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκιο της και επιζητώντας από...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα δεδομένα για τα τουρκικά F-16 και η δεδομένη Ελλάδα»

Από την πρώτη στιγμή αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε ορθολογικός νους υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στην ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Η Ελληνική Πολεμική...

Διαβάστε Περισσότερα

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα