24/01/2019

Να επιλύουμε θέματα και να σταματήσουμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί

Ομιλία στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή παρέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης. Αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Σαρακιώτης περιέγραψε τι αλλάζει από τη συγκεκριμένη συμφωνία και γιατί τη θεωρεί εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα, υπογραμμίζοντας σημείο προς σημείο:

«1. Η ονομασία αλλάζει από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων (erga omnes), όπως ακριβώς επίτασσε η εθνική γραμμή και επειδή ακούγονται πολλές διαφορετικές ερμηνείες περί αυτού, καλώ όσους επιθυμούν να ανατρέξουν στις προγραμματικές δηλώσεις των «6 πρωθυπουργών» που αναφέρει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης.

2. Παράλληλα, εξαλείφεται κάθε είδος αλυτρωτισμού, όπως αυτός περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων».

3. Ακολούθως, κάθε άγαλμα, μνημείο ή σύμβολο, που επικαλείται την παράδοση της Αρχαίας Μακεδονίας, αποσύρεται.

4. Τέλος, με το άρθρο 7, διασαφηνίζεται ότι η γλώσσα των γειτόνων ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών. Αντιτείνουν κάποιοι ότι «ναι, αλλά γιατί να ονομάζεται μακεδονική»; Ας αναζητήσουν τις ευθύνες στον ιδεολογικό μέντορα της δεξιάς, Ευάγγελο Αβέρωφ και στις θέσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας» το 1959, καθώς και στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. το 1977, επί κυβερνήσεως «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Επίσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε πόσο βλαπτική ήταν η πολιτική της αδράνειας των προηγουμένων κυβερνήσεων, αναφερόμενος ενδεικτικά σε δημοσιεύματα του Νοεμβρίου του 2004, όταν οι Η.Π.Α. αναγνώριζαν τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή δήλωνε απούσα:

Έθνος: «Μαχαιριά από Μπους. Κρύφτηκε ο Καραμανλής! Ήττα: Η κυβέρνηση αγνόησε τις κινήσεις που έδειχναν τη συνωμοσία Αμερικανών -Σκοπίων»

«Η City Press του νυν Ευρωβουλευτή σας κ. Γιώργου Κύρτσου: «Η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από τις Η.Π.Α. με το συνταγματικό τους όνομα «Μακεδονία» έγινε σε συνθήκες που δημιουργούν δικαιολογημένο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή»».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης, μία χώρα αναγκάζεται να αλλάξει το όνομά της και διατάξεις του συντάγματός της επειδή το θέλει μία άλλη χώρα. Όσο απίθανο και αν πίστευε ο κ. Σαμαράς ότι είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αυτή τη συμφωνία πραγματοποιείται και οφείλετε να το αναγνωρίσετε».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι:

«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ εδραιωμένων καταστάσεων και στην περίπτωσή μας, οι συσχετισμοί είναι αμείλικτοι με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία». Πριν τα 140 κράτη γίνουν 200, ας φροντίσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς και ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τα μπάνια του»

Στην τηλεόραση του OPEN και την πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί (16/08) για το θέμα του εντοπισμού προσφύγων στις όχθες του Έβρου καθώς και το μείζον ζήτημα των υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης για Νοσοκομείο Λαμίας: «Από τα χειροκροτήματα στις απλήρωτες υπερωρίες»

Την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για τη μη καταβολή του ποσού της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας, έφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

         Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα