24/01/2019

Να επιλύουμε θέματα και να σταματήσουμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί

Ομιλία στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή παρέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης. Αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Σαρακιώτης περιέγραψε τι αλλάζει από τη συγκεκριμένη συμφωνία και γιατί τη θεωρεί εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα, υπογραμμίζοντας σημείο προς σημείο:

«1. Η ονομασία αλλάζει από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων (erga omnes), όπως ακριβώς επίτασσε η εθνική γραμμή και επειδή ακούγονται πολλές διαφορετικές ερμηνείες περί αυτού, καλώ όσους επιθυμούν να ανατρέξουν στις προγραμματικές δηλώσεις των «6 πρωθυπουργών» που αναφέρει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης.

2. Παράλληλα, εξαλείφεται κάθε είδος αλυτρωτισμού, όπως αυτός περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων».

3. Ακολούθως, κάθε άγαλμα, μνημείο ή σύμβολο, που επικαλείται την παράδοση της Αρχαίας Μακεδονίας, αποσύρεται.

4. Τέλος, με το άρθρο 7, διασαφηνίζεται ότι η γλώσσα των γειτόνων ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών. Αντιτείνουν κάποιοι ότι «ναι, αλλά γιατί να ονομάζεται μακεδονική»; Ας αναζητήσουν τις ευθύνες στον ιδεολογικό μέντορα της δεξιάς, Ευάγγελο Αβέρωφ και στις θέσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας» το 1959, καθώς και στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. το 1977, επί κυβερνήσεως «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Επίσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε πόσο βλαπτική ήταν η πολιτική της αδράνειας των προηγουμένων κυβερνήσεων, αναφερόμενος ενδεικτικά σε δημοσιεύματα του Νοεμβρίου του 2004, όταν οι Η.Π.Α. αναγνώριζαν τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή δήλωνε απούσα:

Έθνος: «Μαχαιριά από Μπους. Κρύφτηκε ο Καραμανλής! Ήττα: Η κυβέρνηση αγνόησε τις κινήσεις που έδειχναν τη συνωμοσία Αμερικανών -Σκοπίων»

«Η City Press του νυν Ευρωβουλευτή σας κ. Γιώργου Κύρτσου: «Η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από τις Η.Π.Α. με το συνταγματικό τους όνομα «Μακεδονία» έγινε σε συνθήκες που δημιουργούν δικαιολογημένο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή»».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης, μία χώρα αναγκάζεται να αλλάξει το όνομά της και διατάξεις του συντάγματός της επειδή το θέλει μία άλλη χώρα. Όσο απίθανο και αν πίστευε ο κ. Σαμαράς ότι είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αυτή τη συμφωνία πραγματοποιείται και οφείλετε να το αναγνωρίσετε».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι:

«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ εδραιωμένων καταστάσεων και στην περίπτωσή μας, οι συσχετισμοί είναι αμείλικτοι με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία». Πριν τα 140 κράτη γίνουν 200, ας φροντίσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Αρχείο δελτίων τύπου

Παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη για την εξυγίανση του Ασωπού και το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων

Στο 1ο STAR Forum 2023, που διοργανώνει το STAR Κεντρικής Ελλάδας στην πόλη της Λαμίας και στη θεματική συζήτηση με τίτλο: «30 χρόνια μετά το SOS του Ασωπού», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λαμία: «Πρωταγωνιστής στην τελευταία του κακοπαιγμένη παράσταση»

Την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λαμία σχολίασε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Σαρακιώτης. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Μία από τις τελευταίες...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα