20/02/2022

«Ξόρκια, ευχές και… θερμοσίφωνες!»

Τον εύκολο, αλλά ολισθηρό, δρόμο των επικοινωνιακών τεχνασμάτων έχει επιλέξει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση των ραγδαίων ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά και στιςυπηρεσίες. Από τις αρχές του 2021, όταν κατέστησανφανερές οι πρώτες αυξήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», οι Υπουργοί της Ν.Δ. επέλεξαν να στρουθοκαμηλίζουνυποστηρίζοντας αρχικά «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα είναι προπαγάνδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», έπειτααποδέχθηκαν την πραγματικότητα αλλά «έφταιγαν η Κίνα και η κλιματική αλλαγή», στη συνέχεια τόνιζαν μεβεβαιότητα ότι «το φαινόμενο είναι παρωδικό και θα έληγε έως το Δεκέμβρη του 2021» και εσχάτως μαςπροτρέπουν «να μην είμαστε μίζεροι γιατί τα αγγουράκια παραμένουν φθηνά» και «καλό θα ήταν να μη ξεχνούμε το θερμοσίφωνα ανοιχτό»!

Η εν λόγω προκλητική ακολουθία αδιαφορίας και παθητικότητας της Ν.Δ. εξελίσσεται με θύματα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που λαμβάνουν δυσθεώρητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στιςστοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της Γ.Σ.Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες στον κατώτατο μισθό μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο άγγιξαν το 10,4%, ενώ εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης απώλεσαν το 13,7% του μέσου μισθούτους σε ένα μόλις μήνα. Το μείγμα καθίσταται ακόμη πιο εκρηκτικό, λαμβανομένου υπόψιν ότι η Ελλάδα κατέγραψε το γ τρίμηνο του 2021 τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στη ζώνη του ευρώ όσον αφορά τη μετάβασηαπό την ανεργία στην απασχόληση, ενώ κατέγραψε καιτο υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, ήτοι67,1%. Η δε ανεργία στους νέους έχει σκαρφαλώσει στο 39,1%, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την είχε παραδώσει στο 35,2%.

Με τη ζοφερή πραγματικότητα, που βιώνουν όλαανεξαιρέτως τα κοινωνικά στρώματα αλλά κυρίως τα ευάλωτα, είναι σαφές ότι οι οικογενειακοί και οι επιχειρηματικοί προϋπολογισμοί οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η σύγκριση των τιμών μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και 2022 είναι χαρακτηριστική: Το φυσικό αέριο παρουσιάζει αύξηση 154,8%, το ηλεκτρικό ρεύμα 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 36% και τα καύσιμα 21,6%, τη στιγμή που η Κυβέρνηση αυξάνει κατόπιν ασφυκτικής πίεσης τον κατώτατο μισθό μόλις κατά 2%! Οι Υπουργοί της Ν.Δ. έχουν απωλέσει προ πολλού την επαφή τους με την πραγματική οικονομία και φροντίζουν συχνά να επιβεβαιώνουν την αναλγησία τουςτόσο με ανεπαρκή μέτρα όπως το προαναφερθέν, όσο και με τοποθετήσεις όπως εκείνη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη ότι «δε μειώνουμε το φόρο στα καύσιμα επειδή οι φτωχοί δε διαθέτουν αυτοκίνητο».

Στον αντίποδα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, συναισθανόμενος εγκαίρως τον κοινωνικό αντίκτυπο του κύματος των ανατιμήσεων, κατέθεσε μέσω του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. μια συντεταγμένη και κοστολογημένη πρόταση αντιμετώπισης του φαινομένου. Στο επίκεντρο τηςδέσμης μέτρων βρέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα όρια που θέτει η Ε.Ε., η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία με «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση επιμένει να μη λαμβάνει καμία πρωτοβουλία και απλά να «ξορκίζει το κακό»καταγγέλλοντας οποιονδήποτε τολμά να αμφισβητήσειτο προκλητικό αφήγημα της «καταπληκτικής ποιότητας ζωής». Μια ποιότητα ζωής, που πράγματι απολαμβάνουν τα γαλάζια στελέχη της Δ.Ε.Η., του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., προσφάτως του Ε.Φ.Κ.Α. και οι χιλιάδες μετακλητοί που έχουν κατακλύσει τα Υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά όχι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», 20.02.2022

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Γ. Σαρακιώτης στον ΛΤ: «Την Κυριακή 15 Μαΐου όλοι παρόντες για την πολιτική αλλαγή που αξίζουμε»

Στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος" φιλοξενείται άρθρο - κάλεσμα του Βουλευτή Φθιώτιδας, Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Υποψηφίου για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική...

Διαβάστε Περισσότερα

«Την Κυριακή 15 Μαΐου όλοι παρόντες για την πολιτική αλλαγή που αξίζουμε»

Εδώ και μήνες στην καθημερινότητα των πολιτών κυριαρχεί το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης – φτώχειας που έχει διογκωθεί εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, των παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων σε αντίθεση με τις εσφαλμένες προηγούμενες περί...

Διαβάστε Περισσότερα

Απόντες, δεδομένοι και προβλέψιμοι

Η καταβαράθρωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας είναι πλέον καταφανής σε όλα τα επίπεδα, καθώς η υγειονομική, οικονομική και ενεργειακή κρίση μετατρέπεται ταχέως σε πολιτική και κοινωνική κρίση, με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε...

Διαβάστε Περισσότερα