26/10/2022

Ομιλία Γιάννη Σαρακιώτη στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού σεμιναρίου του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕ.ΔΙ.Σ.Α.) με θέμα «Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή» παρέθεσε ομιλία (24/10) ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, συνδέοντας τα ιστορικά διδάγματα με τις σημερινές προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τα τραγικότερα γεγονότα, τα οποία έχει βιώσει ο ελληνισμός στη νεότερη ιστορία του. Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από τη στιγμή που οι ορδές του Μουσταφά Κεμάλ κατέσφαξαν χιλιάδες Έλληνες στη Μικρά Ασία και στον Πόντο και έτσι, σηματοδοτήθηκε η εθνικιστική στροφή των μουσουλμάνων της μικρασιατικής χερσονήσου».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο ίδρυσης του τουρκικού κράτους και στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο» και εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι βαθύτατα προσηλωμένη στην υπεράσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Προφανώς και δεν σκέφτεται και δεν λειτουργεί με τον τρόπο, που σκέφτεται και λειτουργεί η Τουρκία, και αυτός είναι ο οδηγός της διπλωματικής οχύρωσης των θέσεων μας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης έθεσε τρεις άξονες για την χάραξη επιτυχούς αποτρεπτικής στρατηγικής: «την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τον εξορθολογισμό του συστήματος λήψης αποφάσεων και τη διακομματική συνεννόηση και ειλικρίνεια ως προς τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Όπως υπογράμμισε: «Είδαμε τον Πρωθυπουργό να επισκέπτεται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον για να κάνει “ψώνια” αρνούμενος να απαντήσει αν αποτελεί τη βέλτιστη λύση επιχειρησιακά αυτή η πανσπερμία οπλικών συστημάτων, καθώς θα πρέπει, για παράδειγμα, να έχουμε κατά νου ότι δύο αεροσκάφη αιχμής – όπως τα Rafale και τα F35 – απαιτούν δύο γραμμές υποστήριξης και άρα, διπλές εγκαταστάσεις και διπλές δαπάνες συντήρησης. Προφανώς και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν διαφωνεί με την ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ποιο θεσμικό πλαίσιο συντεταγμένης λήψης αποφάσεων ορίζει τη στρατηγική, τους σκοπούς και τα μέσα υλοποίησής της; Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεντεύξεις τύπου, χωρίς να έχουν προηγηθεί τα αναγκαία θεσμικά βήματα».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε: «Όσα βιώσαμε το 2018 και το 2019 έως τις εκλογές με την στείρα και αδιέξοδη κριτική της Ν.Δ. που πλέον έχει μετατραπεί στον πιστότερο υποστηρικτή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οφείλουν να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι αδύνατον για την ελληνική εξωτερική πολιτική να παράγει κύρος και στρατηγική αξιοπιστία, όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτηρίζει “επαίσχυντη” και ως “εθνική μειοδοσία” μια συμφωνία η οποία απέκοψε τα δίκτυα του νεοοθωμανισμού στα βόρεια της χώρας μας και στη συνέχεια, αναλαμβάνοντας την Κυβέρνηση να την επικροτεί χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Μάλιστα, ο Υπ. Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος δηλώνει πλέον ότι “αν η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον”, ο Υπ. Εξωτερικών κ. Δένδιας ότι “είναι ζητούμενο η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών” και η πρώην Υπ. Εξωτερικών κα Μπακογιάννη ότι “η Ν.Δ. έστρωσε το δρόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών”».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Όταν σχεδιαζόταν από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα» σύμφωνα με δελτία τύπου της Ν.Δ., «θα προσχωρούσαμε στην ρητορική της Τουρκίας» για τον κ. Κικίλια, «θα επιβεβαιώναμε την τουρκική θέση» κατά τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κ. Συρίγο και «θα αποδεχόμασταν τις θέσεις της Τουρκίας» σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη. Με τη Ν.Δ. στην Κυβέρνηση, η επέκταση υλοποιήθηκε και μάλιστα, χωρίς τη συμπερίληψη του Στενού των Κυθήρων, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμπεριελάμβανε, και χωρίς κανένα σχεδιασμό για περαιτέρω τμηματικές επεκτάσεις, όπως είχε προβλέψει το Υπουργείο Εξωτερικών επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στη Νότια Κρήτη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας συνεννόησης και ομοθυμίας αποτελούν και όσα συνέβησαν με την ακύρωση της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια. Προφανώς και η συμμαχία με το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας, αλλά θα θωρακιστεί μόνο μέσω ισχυρής διασύνδεσης των ελληνοισραηλινών συμφερόντων, όπως θα συνέβαινε με την υλοποίηση του East Med, ο οποίος τα τελευταία δύο έτη έχει ξεχαστεί. Όπως αποδεικνύεται από τη στάση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, η συμμαχία με το Ισραήλ δεν θα χτιστεί με “δωράκια” ύψους 1,8 δισ. ευρώ όπως το Διεθνές Κέντρο στην Καλαμάτα, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε δρομολογήσει έναντι 1,2 δισ. και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο επίκεντρο».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ηλικίες 17-35 ετών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος...

Διαβάστε Περισσότερα

Σε Καρπενήσι και Ευρυτανία ο Γ. Σαρακιώτης για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Περιοδεία στην πόλη του Καρπενησίου και στην Π.Ε. Ευρυτανίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Συντονιστής Τομεαρχών της Κ.Ο. και Συντονιστής της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Στερεά Ελλάδα εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου,...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης για Ογκολογικό Κέντρο Νοσοκομείου Λαμίας: «Φοράμε τη “φανέλα” της Φθιώτιδας – Στηρίζουμε την ανέγερση του Ογκολογικού Κέντρου»

Για το θέμα της επικείμενης ανέγερσης του Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην πόλη της Λάρισας και τη Θεσσαλία, τοποθετείται μέσω δήλωσής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του...

Διαβάστε Περισσότερα