29/05/2022

«Ομιλία Σαρακιώτη για Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική στο Φόρουμ του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων»

Στο Φόρουμ του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων απηύθυνε ομιλία ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του Φόρουμ για την πρωτοβουλία τους, ο κ. Σαρακιώτης τοποθετήθηκε επί της θεματικής: «Περιβάλλον, Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική: Η Πρόκληση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Όπως τόνισε:

«Η ενεργειακή ασφάλεια ισούται με την προστασία του εθνικού εισοδήματος έναντι είτε ενδεχόμενων αυξομειώσεων των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται εκ των πραγμάτων στρατηγικά, είτε διακοπής της ομαλής φυσικής πρόσβασης στα σημεία παραγωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο στόχος οφείλει να είναι η σταθερότητα στους διαδρόμους μεταφοράς, με το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα να προσφέρεται από την περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, όπου για τη διαδικασία προώθησης του αγωγού EastMed δεν αρκεί η συναίνεση των κρατών-παραγωγών (Κύπρος, Ισραήλ και ενδεχομένως στο μέλλον Αίγυπτος), ούτε των διαμετακομιστικών κρατών (Ελλάδα και Ιταλία), αλλά δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως αποτυπώνεται στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του Καστελόριζου σε Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, απαιτείται η διαφοροποίηση των παραγωγών και των διαδρόμων εισαγωγής ενέργειας, όπως και η αποθήκευση ενέργειας για την αποτελεσματικότερη – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – διαχείριση κρίσεων. Στη χώρα μας, έγιναν σημαντικά βήματα, κατά την περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν και προωθήθηκε η ολοκλήρωση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Καβάλας, αλλά έκτοτε παρατηρήσαμε τη βίαιη μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς την εξασφάλιση προηγουμένως των ανάλογων εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Σήμερα που εν τέλει προέκυψε η κρίση, την οποία όλοι φοβόμασταν, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αναγκάζεται να κατευθυνθεί απότομα στην ολοκλήρωση τέτοιων έργων, έχοντας άμεση ανάγκη από πόρους και επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους καταναλωτές».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις Α.Π.Ε. επισημαίνοντας ότι: «Η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. αποτελεί αναγκαιότητα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες, να απαντηθεί η πρόκληση της εξάντλησης του ορυκτού πλούτου μέσω ανεξάντλητων πηγών ενέργειας, δεδομένης της ανόδου των παγκόσμιων τιμών των υδρογονανθράκων να προσφερθεί ένα σημαντικό εργαλείο στα ευρωπαϊκά κράτη για τον ισοσκελισμό των εμπορικών ελλειμμάτων τους και τέλος, να προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετά χρόνια πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρέδωσε τον Ιούνιο του 2019 ποσοστό 19,6% όσον αφορά το μερίδιο των Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, έχοντας έτσι υπερκαλύψει τον ευρωπαϊκό στόχο του 18%. Επίσης, ενώ είχε παραλάβει τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Α.Π.Ε. ελλειμματικό κατά 800 εκ. ευρώ το 2015, τον παρέδωσε πλεονασματικό κατά 178 εκ. το 2019. Και τέλος, θεσμοθετώντας τις ενεργειακές κοινότητες, προσέφερε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες, τους Ο.Τ.Α., στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., εκπονώντας παράλληλα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Μετά τις εκλογές του 2019, ακολούθησε η ακύρωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που είχαν προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια και εν τέλει, μετά από 2,5 έτη, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι “θα υποστηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες”! Δυστυχώς, απουσιάζει η συντεταγμένη ενεργειακή στρατηγική, η εκπόνηση ενός σχεδίου το οποίο θα ακολουθηθεί με συνέπεια από το σύνολο των πολιτικών φορέων, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ένα σχέδιο, που να υπακούει στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας και να προλαμβάνει, αντί να θέτει την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση, έκπληκτη ενώπιον των διεθνών εξελίξεων».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα