Στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα «Business Integrity: Η Επιχειρηματική Ηθική ως παράγοντας ανάπτυξης», η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 85ης Δ.Ε.Θ., συμμετείχε ως ομιλητής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.
Όπως επεσήμανε αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης: «Η εμπέδωση ενός πλαισίου καλών και αρμονικών σχέσεων εντός της επιχείρησης, η διαρκής προσπάθεια περιορισμού του ενδεχομένως αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος ή η ευαισθησία για ζητήματα Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστούν προϋποθέσεις κερδοφορίας και φυσικά ανάπτυξης και όχι ανασταλτικούς παράγοντες». Κατά συνέπεια, όπως προσέθεσε, «η επιχειρηματική ηθική συνδέεται άρρηκτα με την αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης και κατ’ επέκταση με το βαθμό συμμετοχής της στις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές μιας τοπικής οικονομίας ή και μιας χώρας».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, αφού στάθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται με το υγιές επιχειρείν, τόνισε ότι «ελάχιστο καθήκον αποτελεί η σύσταση και η ενίσχυση των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών της κοινωνικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, όσον αφορά δηλαδή τις εργασιακές συνθήκες, την καταβολή εισφορών και εύλογων αμοιβών, την προστασία του περιβάλλοντος». Υπ’ αυτή την έννοια, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρακιώτης, θα ήταν ανεδαφικό να αντιμετωπίζονται τα εν λόγω ζητήματα ως προκλήσεις του απώτερου μέλλοντος και να μην επισημαίνονται οι ευθύνες της Κυβέρνησης της Ν.Δ.. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
«Η έννοια της Επιχειρηματικής Ηθικής δεν είναι έωλη ούτε θεωρητική, αλλά συμβαδίζει με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. τον οποίο και εκπροσωπώ, οφείλω να τονίσω, καθώς τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας προφανώς και δεν είναι αποκομμένα από την κυβερνητική πολιτική – κατήργησε ως Κυβέρνηση τον υποκατώτατο μισθό, αύξησε τον κατώτατο και επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στον αντίποδα, τι υλοποιείται σήμερα; Κατάργηση του οκταώρου, ατομικές συμβάσεις, αύξηση των υπερωριών χωρίς αμοιβή και υπονόμευση του Σ.ΕΠ.Ε.. Αν μη τι άλλο, το κυβερνητικό δόγμα περί «περισσότερης εργασίας με λιγότερα χρήματα» δεν μπορεί να είναι συνεπές προς το στόχο εδραίωσης της Επιχειρηματικής Ηθικής, η οποία θέτει εξ ορισμού και στο επίκεντρο τα ζητήματα προστασίας των εργαζομένων».