Στην ιστοσελίδα της ομογένειας “Ηephaestus Wien” είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για σειρά θεμάτων που αφορούν την ομογένεια, τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική καθώς και την ανάγκη να στηριχθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα και τη Φθιώτιδα, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.
Κύριε Σαρακιώτη, είναι χαρά μας να φιλοξενούμε ένα νέο Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε ένα μέσο, το οποίο απευθύνεται στην ομογένεια και σας ευχαριστούμε που αποδεχθείτε την πρόσκλησή μας.
Εγώ σας ευχαριστώ. Είναι χαρά και τιμή μου να επικοινωνώ, μέσω της ιστοσελίδας σας, με τους Έλληνες απανταχού και να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά και να συζητήσουμε για μια σειρά πρωτοβουλιών του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Έχει προκύψει μια νέα πραγματικότητα και με την εισαγωγή της ψήφου των αποδήμων. Θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και με ποιο τρόπο;
Θεωρώ ότι ήταν μια απόφαση, η οποία θα έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και δεκαετίες και συνιστά ένα από τα μείζονα ζητήματα που ανέδειξε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την περίοδο της διακυβέρνησης του. Οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν μια καλύτερη επαγγελματική τύχη στο εξωτερικό, είτε τις περασμένες δεκαετίες είτε και πρόσφατα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα και η Πολιτεία είχε την υποχρέωση να σεβαστεί αυτό το δικαίωμα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέλαβε την πρωτοβουλία μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης για την εισαγωγή της ψήφου των αποδήμων για πρώτη φορά και πρότεινε τη θεσμοθέτηση κανόνων, τους οποίους πρώτοι οι απόδημοι επιθυμούσαν να τεθούν. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει με μια δική της λογική, η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς το βαθμό έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αποτύπωσης αυτής στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η γενική κατεύθυνση τηρήθηκε και είμαι ικανοποιημένος που όλοι πλέον οι Έλληνες, ανεξάρτητα με το που βρίσκονται, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται διά της ψήφου τους για τη διακυβέρνηση της πατρίδας τους.
Κύριε Σαρακιώτη, είστε μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Ποιος είναι ο ρόλος του εν λόγω Οργανισμού και σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες του;
Η Δ.Σ.Ο. είναι ένας οργανισμός, στον οποίο η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ο οποίος συγκεντρώνει στις τάξεις του χώρες με κοινή πολιτισμική αναφορά την Ορθοδοξία όπως η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ρωσία, ενώ συμμετέχουν σε δράσεις της και εκπρόσωποι κρατών με ευμεγέθεις ορθόδοξες κοινότητες όπως οι Η.Π.Α.. Συνεπώς, πρόκειται για έναν «πραγματικά παγκόσμιο» οργανισμό με ένα διευρυμένο ρόλο επί θεμάτων πολιτιστικής διπλωματίας, προστασίας της ορθόδοξης κληρονομιάς και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το οποίο έχει καθηλώσει τους πάντες, η Δ.Σ.Ο. διεξήγαγε τακτικές συναντήσεις των μελών της, αλλά και τώρα υπό το βάρος της νέας πραγματικότητας συνεχίζει να προάγει τις κοινές αξίες και διαχρονικές πολιτισμικές αναφορές των Ορθοδόξων, δίχως να παραβλέπει την αναγκαιότητα εμβάθυνσης του διαθρησκευτικού διαλόγου και συνεννόησης των πολιτισμών. Προσωπικά, έχω την τιμή να είμαι Επικεφαλής των Οικονομικών Υποθέσεων του Οργανισμού, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι δυνατότητες αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Δ.Σ.Ο. στην κατεύθυνση της ειλικρινούς εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των κρατών και των λαών τους είναι απεριόριστες.
Τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων φαίνεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα σας, καθώς είστε και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Πως αξιολογείτε την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη διεθνή θέση της χώρας;
Τα προηγούμενα χρόνια, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεκίνησε μια συντεταγμένη προσπάθεια ενίσχυσης της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας, μέσω πολυδιάστατης διπλωματίας και παράλληλης συνεννόησης με όλα τα βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Καθιστώντας σαφείς τις ελληνικές θέσεις, προχωρήσαμε στην επούλωση ανοιχτών πληγών, στην ενίσχυση των δεσμών μας με Μεγάλες Δυνάμεις με σεβασμό στο διακριτό μας ρόλο και στη σύναψη συμμαχικών δεσμών με σημαντικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ φυσικά διατρανώσαμε και την παρουσία μας και στην Κύπρο. Απόρροια των εν λόγω πρωτοβουλιών ήταν και η προ ολίγων μηνών σύναψη της συμφωνίας για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού “East Med”, ο οποίος θα τροφοδοτεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ενώ θα μπορούσε να ενισχυθεί και με δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα.
Σήμερα η συνέχιση της εν λόγω πορείας συναντά δυσκολίες, ενώ οι προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση με υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από τον Έβρο, για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, με ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, καθώς και με την υπογραφή του νομικά αστήρικτου Τουρκολιβυκού Συμφώνου, το οποίο φτάνει να θέτει εν αμφιβόλω τη δικαιοδοσία της Ελλάδας ακόμη και νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Από την πλευρά μας, ως Έλληνες, οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι και να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, υπό τη σκέπη και τη θεσμική προστασία του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς την υιοθέτηση της στρατηγικής του κατευνασμού και πάντα δρώντας με αποφασιστικότητα.
Πάντως η τουρκική προκλητικότητα, στην οποία αναφερθήκατε, προστίθεται στην τρέχουσα πανδημική κρίση και συνιστούν από κοινού τροχοπέδη στην προσέλκυση τουριστών. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον τουρισμό φέτος;
Είναι αλήθεια ότι οι χώρες, που έχουν βασίσει την οικονομική ανάπτυξή τους στον τουρισμό, δέχονται υψηλή πίεση λόγω της πανδημίας και η Ελλάδα αποτελεί μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, καθώς το τουριστικό προϊόν συμβάλλει αποφασιστικά στο Α.Ε.Π. της. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής διάστασης της κρίσης θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της υιοθέτησης και εφαρμογής ενός οικονομικού προγράμματος εμπροσθοβαρούς στήριξης τόσο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όσο και συνολικά της ελληνικής οικονομίας, μιας και ο εσωτερικός τουρισμός αφορά και αυτός ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής αγοράς. Φυσικά δε θα μπορούσα να μην απευθυνθώ και προς τους Έλληνες ομογενείς, θέλοντας να τους καλέσω να επισκεφθούν την πατρίδα και φέτος και ιδίως τη Φθιώτιδα, για την ανάδειξη της οποίας πραγματοποιείται από πλευράς μου τους τελευταίους μήνες μία συστηματική προσπάθεια βασισμένη στα συγκριτικά πολιτισμικά, γεωμορφολογικά και άλλα πλεονεκτήματα της. Πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να την καταστήσουν φέτος ως έναν από τους πιο ελκυστικούς εναλλακτικούς, ασφαλείς, προσβάσιμους και ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς, που μπορούν να ανταμείψουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για αυτό και μέσω του βήματος που μου δίνετε θέλω να απευθύνω πρόσκληση προς τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να επισκεφθούν φέτος τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα, περνώντας διαφορετικά πλην όμως σίγουρα ποιοτικά τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Πηγή: Ηephaestus Wien