14/09/2017

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Παράλληλα, είναι μια ημέρα ευθύνης καθόσον η Δημοκρατία απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας.

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του θεσμού της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου οφείλει πάντοτε αφενός να πρωτοστατεί και να πρωτοπορεί σε κάθε βήμα εξέλιξής της κι αφετέρου να είναι ο αυστηρότερος κριτής κάθε λανθασμένης επιλογής που θα επιφέρει τυχόντες κινδύνους κι αστάθεια στο σημαντικότερο και αμιγώς ανθρωποκεντρικό αυτό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Κυβερνήσεις, κοινοβούλια, κόμματα, πολιτικοί σχηματισμοί αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένος κι ενεργός πολίτης οφείλουν να επαγρυπνούν κάθε μέρα για τη διαφύλαξη της αληθινής Δημοκρατίας και των Θεσμών με τους οποίους αυτή λειτουργεί και με τις αποφάσεις τους να την ενδυναμώνουν. Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο το σύστημα της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης ενός τόπου, είναι κυρίως οι θεσμοί και οι μηχανισμοί που ασκούν έλεγχο και φροντίζουν να τηρούνται η ισονομία, η ισοπολιτεία και η κοινωνική γαλήνη.

Η Δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει στα χέρια του κάθε πολίτης. Χάρη σ’ αυτή διασφαλίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του κράτους δικαίου, η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Στους κόλπους της εξελίχθηκαν ιδέες μικρές μα και μεγάλες, οι επιστήμες και η τεχνολογία, θεμελιώθηκαν οι βάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μα και των ευκαιριών στη ζωή.

Το κυριότερο όλων, όμως, είναι πως παρέχει αληθινή και πλήρη ελευθερία σε κάθε πολίτη δίνοντάς του την ευκαιρία να ακολουθήσει χωρίς περιορισμούς το μονοπάτι της ζωής που έχει επιλέξει. Η έλλειψη περιορισμών δε σημαίνει έλλειψη ευθύνης. Ας μην λησμονούμε ότι στη Δημοκρατία είμαστε όλοι ίσοι και κάθε γνώμη μετράει το ίδιο, έστω κι αν κάποιοι δε φαίνονται να παραδειγματίζονται από το εν λόγω αξιακό κεκτημένο ακόμη και στις ημέρες μας.

Αρχείο δελτίων τύπου

Ν. Παππάς-Χ. Γιαννούλης-Γ. Σαρακιώτης: «Νέος εκτροχιασμός τρένου, 200 ακόμα επιβάτες βίωσαν την κατάρρευση του σιδηροδρόμου με ευθύνη των Μητσοτάκη – Καραμανλή»

Δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη για τον εκτροχιασμό τρένου στη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής...

Διαβάστε Περισσότερα