26/05/2021

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τις συμφωνίες Ελλάδας-Η.Π.Α. στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών Ελλάδας-Η.Π.Α. για συνεργασία στον τομέα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης. Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε την «ταχύτητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση της κύρωσης των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως ανέφερε:

«Τα ανακλαστικά σας ήταν ιδιαίτερα γρήγορα για μια συμφωνία που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2020, την ίδια στιγμή όμως που οι κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία – ή τη «γειτονική χώρα» ή τη «χώρα με τις δύο λέξεις και τα δεκαπέντε γράμματα» (!) – βρίσκονται στον «πάγο» των μικροκομματικών συσχετισμών της Ν.Δ. από το 2019».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αφού παρέθεσε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης, με τις οποίες «επικροτούν» και «τιμούν» τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναρωτήθηκε: «Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός εντός του κόμματός σας και όλη αυτή η καθυστέρηση για τις κυρώσεις των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;!»

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α.:

«Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τον Ιανουάριο του 2020 για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α., ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, είχε τονίσει ότι οφείλαμε να ζητήσουμε έμπρακτα ανταλλάγματα και την αμερικανική διπλωματική υποστήριξη σε όλο το φάσμα των απειλών, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως ισότιμος εταίρος και όχι ως προβλέψιμος σύμμαχος. Είναι αυτή η αρχή, υπό την οποία οικοδομήσαμε ως Κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 κάθε διακρατική συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του “Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Η.Π.Α.”».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης μνημόνευσε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, που είχε αναλάβει η χώρα μας με το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Κίνα, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προσθέτοντας ότι όσον αφορά την ελληνοαμερικανική συνεργασία:

«Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέπτυξε τους συγκεκριμένους δεσμούς και με αφορμή την ανάδειξη των Η.Π.Α. σε τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018 και τη στενότατη συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον τότε Υπουργό Εμπορίου των Η.Π.Α. κύριο Ρος, καθώς και τη συνεργασία των Η.Π.Α. με το “Hellenic Initiative”».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας, εκτός της συμφωνίας, απαιτείται και η «ουσιαστική υποβοήθηση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας». Όπως επεσήμανε:

«Το εξαιρετικά δραστήριο ελληνικό στοιχείο στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν πυλώνα της ελληνοαμερικανικής γέφυρας συνεργασίας. Το θέμα είναι τι κάνουμε με τον “έτερο πυλώνα της γέφυρας”, καθώς τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα υποχρηματοδοτούνται πλέον και βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων, οι διοικητικές υπηρεσίες των ελληνικών πανεπιστημίων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένες, Περιφερειακά Πανεπιστήμια με σπουδαίο ερευνητικό έργο οδηγούνται στον αφανισμό, εξαιτίας της μεθοδευμένης απαξίωσής τους από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας μέσω του νέου συστήματος εισαγωγής και μετεγγραφών, η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων δε διαθέτει επαρκή αριθμό μελών Δ.Ε.Π. και έτσι για πολυετείς διακρατικές συμφωνίες στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας «επιστρατεύονται» εν τέλει συμβασιούχοι διδάσκοντες, οι οποίοι δε γνωρίζουν καν αν θα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο μετά από ένα εξάμηνο».

Αρχείο δελτίων τύπου

Ομιλία Σαρακιώτη για το φορολογικό νομοσχέδιο και για τροπολογία για ΛΑΡΚΟ

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του φορολογικού νομοσχεδίου ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, μάλιστα, κατέθεσε τροπολογία, μαζί με ακόμη 6...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Η ακαρπία της ελιάς αφήνει χωρίς εισόδημα τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και της χώρας – Επιτακτική ανάγκη η στήριξή τους»

Για το αν προτίθεται και πώς να αντισταθμίσει - αναπληρώσει τα απολεσθέντα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας και της χώρας εξαιτίας της εκτεταμένης περιόδου ακαρπίας της ελιάς, ρωτούν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα