04/05/2017

Ο Γιάννης Σαρακιώτης ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Τρίτη 2 Μαΐου 2017, διεξήχθη στις Βρυξέλλες διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα  την εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορούν στα εθνικά κοινοβούλια. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

Κατά την παρέμβαση του ο κ . Σαρακιώτης σημείωσε ότι ανεξαρτήτως του θεσμικού ρόλου, που προβλέπει η Συνθήκη για τα εθνικά κοινοβούλια, πολιτικά είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να ενισχυθεί ο ουσιαστικός ρόλος τους, καθώς τα εθνικά κοινοβούλια αποτελούν τον εγγύτερο προς τους πολίτες δημοκρατικό θεσμό και οι εκπρόσωποί τους αποτελούν το βασικό συνδετικό κρίκο των πολιτών με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η εμπλοκή, μάλιστα, των εθνικών κοινοβουλίων στη νομοθετική διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε εποχές ανόδου του λαϊκισμού, προκειμένου η ΕΕ να κερδίσει το στοίχημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ο κ. Σαρακιώτης επέστησε επιπλέον την προσοχή στην εφαρμογή των διατάξεων περί έκδοσης μη νομοθετικών πράξεων γενικής ισχύος (290 – 291 Συνθήκης Λειτουργίας Ε.Ε.) καλώντας την Επιτροπή να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην υπερβαίνει τις εξουσίες της σε σχέση με την έκταση της εξουσιοδότησης, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο του. Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στην πρόσφατη γνώμη που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων επί της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά (COM(2016) 750 τελικό) ζητώντας από την Επιτροπή να επανεξετάσει τον εν λόγω κανονισμό, ο οποίος θίγει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα