05/07/2021

Ο Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ (03/07) εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί σε ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε αρχικά ότι:

«Το 2018 εκπονήθηκε η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία έλαβε την τελική μορφή της κατόπιν διαβούλευσης. Με την ολοκλήρωση των μνημονίων, μπήκε στη φάση της πλήρους υλοποίησής της, όντας εναρμονισμένη με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. και εμπεριείχε την Κυκλική Οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις της. Θυμόμαστε όλοι, επί του πρακτέου, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας και τη δυσκολία αυτής της μετάβασης, η οποία ολοκληρώθηκε εν τέλει επιτυχώς. Αυτό το εξαιρετικό μέτρο είχε άμεσα αποτελέσματα και στην αλιεία, καθώς οι πλαστικές σακούλες, οι οποίες κατέληγαν στις θάλασσες ήταν το μείζον πρόβλημα για τους αλιείς».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μια συζήτηση για τα εργαλεία χρηματοδότησης των δράσεων της Κυκλικής Οικονομίας, προκειμένου να μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι:

«Στον ιδρυτικό νόμο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρεται η στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων με περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαστάσεις με στρατηγικό στόχο την προώθηση πολιτικών Κυκλικής Οικονομίας, για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτή και την επίτευξη συνθηκών βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Συνεπώς, πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για τα εργαλεία, που θα απελευθερώσουν πόρους γι’ αυτές τις δράσεις, όπως το Πράσινο Ταμείο. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για την ενσωμάτωση της κλιματικής επικινδυνότητας σε όλα τα τομεακά προγράμματα. Δεν είναι ζήτημα μόνο των απορριμμάτων ή μόνο του πρωτογενούς τομέα. Το ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας, όπως και αυτό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, αφορά οριζόντια όλους τους τομείς και όλα τα Υπουργεία».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε, με αφορμή αναφορές στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην πράσινη επιχειρηματικότητα, ότι:

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το ζήτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής. Σε συνάντηση, που πραγματοποίησα με τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, τέθηκε εμφατικά η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, του χαλκού και των άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες για να εφαρμόσει αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, διαθέτει φυσικούς πόρους και αναξιοποίητους δευτερογενείς πόρους. Διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και τεχνογνωσία, διαθέτει έναν πρωτογενή τομέα με δυνατότητες και ανάγκες ανάπτυξης. Άρα, οφείλουμε να στρέψουμε περισσότερο στο βλέμμα μας στην πράσινη επιχειρηματικότητα, με περισσότερα κίνητρα και περισσότερη ενημέρωση, διαφάνεια και πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα