23/07/2022

Ο Γ. Σαρακιώτης στον Λαμιακό Τύπο για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Φθιώτιδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της απογραφής που δημοσιεύθηκαν προσφάτως επιβεβαιώνουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εμπεδώθηκε στον τόπο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν τη Φθιώτιδα στη δυσμενή εξέλιξη της μείωσης του πληθυσμού της κατά 12,9%, να μοιράζεται δηλαδή την κορυφή με την Ευρυτανία, ανάμεσα στις Π.Ε. που συγκροτούν τη Στερεά Ελλάδα, καθώς και στην ένταση και πολλαπλασιασμό των περιφερειακών, αλλά και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Η μείωση αυτή συνιστά απόρροια εσφαλμένων στρατηγικής σημασίας πολιτικών επιλογών, όπως ενδεικτικά, ο αποδεκατισμός της περιοχής μας από νευραλγικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες που μετοίκησαν σε όμορες Περιφέρειες, γεγονός το οποίο οδήγησε στην μετακίνηση σημαντικού αριθμού εργαζομένων, η αποεπένδυση που εντάθηκε την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης, η αποδυνάμωση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού στίγματος της περιοχής με την εφαρμογή του «Σχεδίου Αθηνά» το 2013, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα, το πάθημα του 2013 δεν έγινε μάθημα, και την προσπάθεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2019 για δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στη Φθιώτιδα και τη Στερεά, καθώς και την οικοδόμηση των βάσεων για την επανέναρξη της συζήτησης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, ακολούθησε η κατάργηση τμημάτων από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως αυτό της Λογοθεραπείας στη Λαμία.

Αποκαλυπτικοί άλλωστε, είναι συγκεκριμένοι δείκτες όπως, το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα (10) ευρωπαϊκές Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων (15-29 ετών) με 38,9% (7η) για το 2021. Στον τομέα της καινοτομίας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία γεγονός που καταδεικνύει την παντελή έλλειψη δυνατότητας μέρους του πολιτικού προσωπικού να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες επιταγές και να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που έχει επιφέρει η οικονομία της γνώσης, η τεχνητή νοημοσύνη και η 4η βιομηχανική επανάσταση. Παράλληλα, κρίσιμες υποδομές σήμερα παρακμάζουν και ολόκληρες περιοχές βυθίζονται στην απομόνωση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του σιδηροδρομικού στραγγαλισμού Δήμων της περιοχής μας. Επιπροσθέτως, προγράμματα που ενίσχυσαν την απασχόληση των νέων και υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων, ηλικίας από 22 έως 29 ετών, σε δημόσιες δομές μπήκαν στο περιθώριο, με την προοπτική του βιοπορισμού στη Φθιώτιδα να γίνεται ολοένα και πιο θολή.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα επί της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο όρος «περιφερειακή ανάπτυξη» τέθηκε στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η αυτοδιοίκηση συνολικά, καθώς και περιφερειακού επιπέδου θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς κατέστησαν, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Συνεδρίων που έλαβαν χώρα σε όλη την επικράτεια, συνοδοιπόροι και συνδιαμορφωτές μίας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2030. Στρατηγική η οποία μάλιστα συνάντησε την αποδοχή των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων τον Απρίλιο του 2018. Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία, διακατεχόμενη από την εγγενή παθογένεια του συγκεντρωτισμού, αγνόησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους περιφερειακούς φορείς, κατά τη διαδικασία κατάρτισης της εθνικής πρότασης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την έννοια «περιφερειακότητα» να εκλείπει από το λεξιλόγιο της.

Για να μην βρεθούμε, στα επόμενα δέκα χρόνια από σήμερα, στο ίδιο έργο θεατές, οφείλουμε όλοι να μάθουμε από τα λάθη μας. Οφείλουμε να αντικρύσουμε με ειλικρίνεια την πραγματικότητα και να προσδιορίσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε μία έκβαση που σήμερα μας προβληματίζει, καταλογίζοντας τις πολιτικές ευθύνες στους γενεσιουργούς τους. Και εφεξής, διδασκόμενοι και έχοντας την πεποίθηση ότι ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και στις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου είναι δυνατό να δώσει σάρκα και οστά στις προσδοκίες μας, μπορούμε να αντιστρέψουμε την πτωτική τροχιά, μιας περιοχής που αξίζει περισσότερα.

*Η δήλωση δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος”, της 23ης Ιουλίου 2022

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ηλικίες 17-35 ετών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος...

Διαβάστε Περισσότερα

Σε Καρπενήσι και Ευρυτανία ο Γ. Σαρακιώτης για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Περιοδεία στην πόλη του Καρπενησίου και στην Π.Ε. Ευρυτανίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Συντονιστής Τομεαρχών της Κ.Ο. και Συντονιστής της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Στερεά Ελλάδα εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου,...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης: “Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ότι στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου θα έρχονταν κρουαζιερόπλοια – Λίγους μήνες μετά δεν έχουμε ούτε το πλοίο της γραμμής”

Στο κεντρικό Δελτίο του ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδος σχολίασε την επικαιρότητα ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και βίντεο των τοποθετήσεων του. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ότι το λιμάνι του Αγίου...

Διαβάστε Περισσότερα