24/10/2018

Ο Σαρακιώτης για το Φάκελο της Κύπρου: «Φως μετά από δεκαετίες συσκότισης»

Με καθυστέρηση δεκαετιών ανοίγει ο «Φάκελος της Κύπρου» και με αυτή την αφορμή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο δικαίωμα των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια.

Συγκεκριμένα, σήμερα 24 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους Αρχηγούς των κομμάτων τους τέσσερις πρώτους τόμους από τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το 1985, η οποία συγκροτήθηκε με θέμα την εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χυθεί άπλετο φως στα αίτια και στα λάθη, τα οποία οδήγησαν στην παράνομη κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους». Ο Βουλευτής Φθιώτιδας συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των επιστημόνων σε όλο το αρχειακό υλικό δεν πρέπει επ’ ουδενί να παρεμποδίζεται. Η πλήρης ενημέρωση για τα αίτια του «Αττίλα» αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση των επιστημόνων».

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι «υπήρξε μια συσκότιση επί δεκαετίες, η οποία σε πλειάδα περιπτώσεων οδήγησε στην καλλιέργεια αστικών μύθων και στην ύπαρξη αμφιβολιών. Η Βουλή των Ελλήνων προχωρά επιτέλους στην απελευθέρωση των εγγράφων που αποτυπώνουν την ιστορική αλήθεια και έτσι, ικανοποιεί και ένα αίτημα χιλιάδων Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι θρήνησαν νεκρούς και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή το 1974».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης για Νοσοκομείο Λαμίας: «Από τα χειροκροτήματα στις απλήρωτες υπερωρίες»

Την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για τη μη καταβολή του ποσού της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας, έφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

         Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Ν. Παππάς-Χ. Γιαννούλης-Γ. Σαρακιώτης: «Νέος εκτροχιασμός τρένου, 200 ακόμα επιβάτες βίωσαν την κατάρρευση του σιδηροδρόμου με ευθύνη των Μητσοτάκη – Καραμανλή»

Δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη για τον εκτροχιασμό τρένου στη...

Διαβάστε Περισσότερα