24/10/2018

Ο Σαρακιώτης για το Φάκελο της Κύπρου: «Φως μετά από δεκαετίες συσκότισης»

Με καθυστέρηση δεκαετιών ανοίγει ο «Φάκελος της Κύπρου» και με αυτή την αφορμή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο δικαίωμα των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια.

Συγκεκριμένα, σήμερα 24 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους Αρχηγούς των κομμάτων τους τέσσερις πρώτους τόμους από τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το 1985, η οποία συγκροτήθηκε με θέμα την εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χυθεί άπλετο φως στα αίτια και στα λάθη, τα οποία οδήγησαν στην παράνομη κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους». Ο Βουλευτής Φθιώτιδας συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των επιστημόνων σε όλο το αρχειακό υλικό δεν πρέπει επ’ ουδενί να παρεμποδίζεται. Η πλήρης ενημέρωση για τα αίτια του «Αττίλα» αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση των επιστημόνων».

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι «υπήρξε μια συσκότιση επί δεκαετίες, η οποία σε πλειάδα περιπτώσεων οδήγησε στην καλλιέργεια αστικών μύθων και στην ύπαρξη αμφιβολιών. Η Βουλή των Ελλήνων προχωρά επιτέλους στην απελευθέρωση των εγγράφων που αποτυπώνουν την ιστορική αλήθεια και έτσι, ικανοποιεί και ένα αίτημα χιλιάδων Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι θρήνησαν νεκρούς και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή το 1974».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Μνημείο ανικανότητας και αναλγησίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. για τη ΛΑΡΚΟ»

Με ομιλία στη Βουλή παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης για την τροπολογία, με την οποία ολοκληρώνεται η εγκληματική μεθόδευση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. εις βάρος της ΛΑΡΚΟ. Όπως επεσήμανε ο κ....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Μέχρι να συνεννοηθούν στη Ν.Δ. αν είναι καλές ή όχι οι ΤΟ.Μ.Υ., ας απαντήσουν πότε θα λειτουργήσει η 2η ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία»

Στη Βουλή επανέφερε το θέμα της καθυστέρησης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Σαρακιώτης ζήτησε οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Πως νοιάζεται η Ν.Δ. για τους αγρότες όταν για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται από την Ε.Ε.;»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί θεμάτων...

Διαβάστε Περισσότερα