Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία και προσυπέγραψαν 40 ακόμη βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ζητώντας την αναμόρφωση των συντελεστών δόμησης με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών ΑμεΑ. Όπως αναφέρεται εντός της ερώτησης:
«Το καθεστώς των συντελεστών δόμησης συνιστά ένα πλαίσιο προστασίας από την αυθαίρετη δόμηση και διατήρησης του χωροταξικού σχεδιασμού ανά την επικράτεια, με γνώμονα – μεταξύ αρκετών άλλων – την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η εφαρμογή του δε θα πρέπει να υλοποιείται δίχως κοινωνικούς όρους και υπό την άγνοια των αναγκών όσων συνανθρώπων μας χρήζουν ιδιαίτερης υποστήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, μεταφέρονται οι επανειλημμένες κρούσεις συλλόγων του αναπηρικού κινήματος, οι οποίοι αιτούνται ευλόγως την αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για τις περιπτώσεις των οικημάτων των μελών τους. Ιδίως στις περιπτώσεις της κινητικής αναπηρίας και της τύφλωσης, στις οποίες μπορεί να διαπιστώνεται ποσοστό αναπηρίας ακόμη και 80%, η συγκεκριμένη ανάγκη είναι αδήριτη.
Για την αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση των ατόμων µε αναπηρίες απαιτούνται σχεδιαστικές προδιαγραφές οι οποίες υπολογίζονται στο υπολειπόμενο του συντελεστή δόμησης. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι για την κατασκευή μίας τουαλέτας, συμβατής με τις προδιαγραφές υποδοχής ενός βαριά αναπήρου, απαιτείται ενδιάμεσος χώρος διαμέτρου κατ’ ελάχιστο 1,50 μέτρο για τη στροφή του καροτσιού μεταξύ των ειδών υγιεινής, ενώ συνολικά καταλαμβάνει το λιγότερο 5 περίπου τετραγωνικά μέτρα σε αντίθεση με τη κατασκευή μιας συμβατικής τουαλέτας, που καταλαμβάνει 3,75 τ.μ. (μικρότερη κατά 20%). Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελούν οι εσωτερικοί διάδρομοι κίνησης που σχεδιάζονται και υπολογίζονται με πλάτος 1,20 μέτρα σε αντίθεση με το πλάτος 1 μέτρου της συμβατικής κατοικίας. Έτσι, καθίσταται αντιληπτό ότι αναλογικά απαιτούνται μεγαλύτεροι χώροι για την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός συνανθρώπου μας με αναπηρία, δεδομένο το οποίο επιτείνεται όταν το οίκημα είναι σχετικά περιορισμένου εμβαδού».
Στη βάση των παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί η προφανής αδικία εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για το αν αποτελεί στόχο του υπουργείου μία εύλογη αναπροσαρμογή του συντελεστή δόμησης – ενδεχομένως αύξηση κατά 10% – σε περίπτωση προσθήκης ορόφου, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα σε άτομο με κινητική αναπηρία άνω του 80% ή τύφλωση.