Επ’ αφορμή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., θα άξιζε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας ορισμένα «μνημεία» ανικανότητας, ανεπάρκειας και κωλυσιεργίας της Ν.Δ., τα οποία προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να ξεχάσει και κυρίως να ξεχάσει ο ελληνικός λαός. Εάν άραγε πραγματοποιούνταν η πολυδιαφημισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Τραμπ, τι θα του απαντούσε άραγε για το πως και γιατί δεν μπόρεσε ως επιχειρηματίας και επενδυτής το 2012 ο κ. Τραμπ να προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης για το Ελληνικό; Πως θα σχολίαζε το γεγονός ότι επί ημερών της ¨φιλοεπενδυτικής¨ κυβέρνησης της Ν.Δ. ένας από τους επιφανέστερους τότε επιχειρηματίες παγκοσμίως, παρά τη διάθεσή του να εμπλακεί στην επένδυση του Ελληνικού αποχώρησε κακήν κακώς;
Ο κ. Τραμπ είχε αναφέρει στον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όταν αυτός επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τo 2017: «Είχα προσπαθήσει να κάνω επενδύσεις στην Ελλάδα [το 2012 για το Ελληνικό], είχα κάνει μια μεγάλη προσφορά που δεν καρποφόρησε […]. Εγώ όταν έκανα αυτή την πρόταση δεν κατάφερα να συνεννοηθώ με την ελληνική δημόσια μηχανή και θέλω να μου πεις ποια είναι τα κομμάτια που έχετε αλλάξει».
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν δραστικά μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η κατάθεση ενός νέου επενδυτικού νόμου και συντελέστηκαν αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις με σκοπό τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του απαιτούμενου χρόνου για τη σύσταση επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως η συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το καλοκαίρι του 2018 και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια λίγους μήνες αργότερα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα μας άλλαξε οριστικά σελίδα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (Α.Ξ.Ε.) για το 2018 να ξεπεράσουν τα 3,6 δις ευρώ, ποσό το οποίο ανταποκρίνεται σε αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2017, ενώ συνιστά και ρεκόρ δεκαετίας. Το 2018 ήταν η τρίτη χρονιά, κατά την οποία σημειώθηκε επενδυτική άνοδος, καθώς είχαν προηγηθεί το 2016 (118,5%) και το 2017 (28,3%).
Στον αντίποδα, τι είχε παρουσιάσει ως κυβερνητικό έργο για την προσέλκυση επενδύσεων η κυβέρνηση Σαμαρά; Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι συνολικές επενδύσεις μεταξύ 2012-2014 μειώθηκαν κατά 33,5%, ενώ το ποσοστό των επενδύσεων επί του Α.Ε.Π. κατακρημνίστηκε από το 15,7% στο 11,6%. Όσον αφορά την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήρε σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων και την οδήγησε στην τελική φάση πριν την έναρξη υλοποίησης, κάτι που παραδέχθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης από βήματος της Βουλής απευθυνόμενος και συγχαίροντας την πρώην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και νυν Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα. Πέτη Πέρκα. Το «δίδυμο» Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ., τι έπραξε επί 20 χρόνια;
Αυτά θα μπορούσε να είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τραμπ για να του λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με την πολύπαθη αξιοποίηση του Ελληνικού και τον «τοίχο», που συνάντησε μπροστά του όταν θέλησε να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο. Ενδεχομένως, με αυτόν τον τρόπο, θα κατάφερνε να αλλάξει και τη συζήτηση από το Μακεδονικό, που αποτελεί ένα ακόμη πιο «άβολο» θέμα…
Εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, 06/10/2019