27/07/2019

Προγραμματικές δηλώσεις οπισθοδρόμησης

Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις πολυπόθητες για την ίδια «καρέκλες της εξουσίας» συνδυάζεται καθημερινά με μία πλεύση όπισθεν ολοταχώς! Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι ληφθείσες υπουργικές αποφάσεις, η αποδόμηση των προεκλογικών υποσχέσεων και η εκκωφαντική σιωπή για τα μείζονα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες, δίνουν ήδη το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς και του τι μέλλει γενέσθαι σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων.

Η αρχή έγινε με τον πλέον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο «νυν υπέρ πάντων αγών» του προηγούμενου 1,5 έτους για τη Μακεδονία και την «κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών», λησμονήθηκε εντός μιας εβδομάδας από την κατάληψη των υπουργικών θώκων. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» κατέστη «εξαιρετική» κατά τα λεγόμενα του Υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, τις γεωπολιτικές σταθερές έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι «τα πολιτικά ζητήματα, που έχουμε με τα Σκόπια, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας».

Η εξουσία κατελήφθη, οπότε ποιος νοιάζεται για την όξυνση των παθών και τη διασπορά της διχόνοιας και του μίσους; Στόχος επετεύχθη για τη Ν.Δ.! Ομοίως κινούνται και στα θέματα της οικονομίας, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 22% με επίκεντρο τα υψηλής αξίας ακίνητα της Φιλοθέης, της Εκάλης και του Ψυχικού, αφού πρώτα ανέστειλαν την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί μεσοπρόθεσμης μείωσης 30% για τις λαϊκές συνοικίες. Το πράττουν χωρίς αιδώ, μιας και η συγκάλυψη από πλευράς των φίλιων Μ.Μ.Ε. είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη.

Ενδεικτική της διγλωσσίας είναι και η πολυδιαφημισμένη από τη Ν.Δ. μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απαρχή των προσπαθειών περιορισμού των πλεονασμάτων, που παρά του ότι «είναι επείγουσες» σύμφωνα με τα προεκλογικά λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, τώρα μετατίθενται για το 2021 με την προσθήκη ενός μικρού «ίσως» στη μετεκλογική πλέον δέσμευση από βήματος της Βουλής. Εμπαιγμός δίχως όρια στην «πλάτη» των πολιτών και της χώρας!

Η απόκρυψη της αλήθειας εκτείνεται και στο θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του Σ.ΕΠ.Ε. και του Σ.Δ.Ο.Ε., δύο θεσμών οι οποίοι εξασφάλιζαν την εμπέδωση της νομιμότητας στο φάσμα της πραγματικής οικονομίας. Τέτοιου είδους θεσμικά εργαλεία είναι οι κατ’ εξοχήν «συμπαραστάτες» των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, καθότι διασφαλίζουν τη λογοδοσία των εργοδοτών και το μέγιστο δυνατό περιορισμό της φοροδιαφυγής εκ μέρους των εχόντων. Προφανώς ο έλεγχος προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό φρόντισε άμεσα να απαλλαχθεί από τους «ενοχλητικούς» ελεγκτικούς μηχανισμούς «κλείνοντας το μάτι» στην παραβατικότητα και στην ασυδοσία.

Τα ως άνω συνθέτουν ένα μείγμα οπισθοδρόμησης σε όλα τα επίπεδα, είτε διατύπωσης πολιτικού λόγου είτε πρακτικής δημοσίων λειτουργών. Ως αντιπολίτευση, οφείλουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα και επιτακτικά, μιας και η χώρα δεν έχει περιθώρια επιστροφής στο παρελθόν και στις πολιτικές συμπεριφορές, που τόσο την πλήγωσαν αφήνοντάς την καθημαγμένη και χρεοκοπημένη.

Εφημερίδα ‘Κυριακάτικη KontraNews’, 28/7/2019

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Γ. Σαρακιώτης: «Εθνικό το αληθές ή το κομματικό;»

Μία διαχρονική παθογένεια του συστήματος χάραξης εξωτερικής πολιτικής ήταν η απουσία θεσμών και η κομματικοποίηση ακόμη και αυτού του ευαίσθητου τομέα, ο οποίος θα έπρεπε να ταυτίζεται με την εθνική συνεννόηση, τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Ενάντια στη συγκεκριμένη...

Διαβάστε Περισσότερα

«Εάλω η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδος»

Ως κυβέρνηση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε επιτύχει τη λήψη απόφασης σε επίπεδο Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εξαιτίας της παραβατικότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δυστυχώς, αυτή η πολιτική δεν ακολουθήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία – διά...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Λόρδος Πάλμερστον δε διαβάζεται αποσπασματικά

«Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να συναντούμε τον Τούρκο Πρόεδρο;» ή «Τι μηνύματα στέλνουμε στην απέναντι πλευρά; Την αποθρασύνουμε τελείως!» Αυτή την κριτική δεχόταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2019, όταν επέλεγε να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους...

Διαβάστε Περισσότερα