27/07/2019

Προγραμματικές δηλώσεις οπισθοδρόμησης

Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις πολυπόθητες για την ίδια «καρέκλες της εξουσίας» συνδυάζεται καθημερινά με μία πλεύση όπισθεν ολοταχώς! Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι ληφθείσες υπουργικές αποφάσεις, η αποδόμηση των προεκλογικών υποσχέσεων και η εκκωφαντική σιωπή για τα μείζονα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες, δίνουν ήδη το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς και του τι μέλλει γενέσθαι σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων.

Η αρχή έγινε με τον πλέον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο «νυν υπέρ πάντων αγών» του προηγούμενου 1,5 έτους για τη Μακεδονία και την «κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών», λησμονήθηκε εντός μιας εβδομάδας από την κατάληψη των υπουργικών θώκων. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» κατέστη «εξαιρετική» κατά τα λεγόμενα του Υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, τις γεωπολιτικές σταθερές έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι «τα πολιτικά ζητήματα, που έχουμε με τα Σκόπια, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας».

Η εξουσία κατελήφθη, οπότε ποιος νοιάζεται για την όξυνση των παθών και τη διασπορά της διχόνοιας και του μίσους; Στόχος επετεύχθη για τη Ν.Δ.! Ομοίως κινούνται και στα θέματα της οικονομίας, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 22% με επίκεντρο τα υψηλής αξίας ακίνητα της Φιλοθέης, της Εκάλης και του Ψυχικού, αφού πρώτα ανέστειλαν την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί μεσοπρόθεσμης μείωσης 30% για τις λαϊκές συνοικίες. Το πράττουν χωρίς αιδώ, μιας και η συγκάλυψη από πλευράς των φίλιων Μ.Μ.Ε. είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη.

Ενδεικτική της διγλωσσίας είναι και η πολυδιαφημισμένη από τη Ν.Δ. μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απαρχή των προσπαθειών περιορισμού των πλεονασμάτων, που παρά του ότι «είναι επείγουσες» σύμφωνα με τα προεκλογικά λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, τώρα μετατίθενται για το 2021 με την προσθήκη ενός μικρού «ίσως» στη μετεκλογική πλέον δέσμευση από βήματος της Βουλής. Εμπαιγμός δίχως όρια στην «πλάτη» των πολιτών και της χώρας!

Η απόκρυψη της αλήθειας εκτείνεται και στο θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του Σ.ΕΠ.Ε. και του Σ.Δ.Ο.Ε., δύο θεσμών οι οποίοι εξασφάλιζαν την εμπέδωση της νομιμότητας στο φάσμα της πραγματικής οικονομίας. Τέτοιου είδους θεσμικά εργαλεία είναι οι κατ’ εξοχήν «συμπαραστάτες» των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, καθότι διασφαλίζουν τη λογοδοσία των εργοδοτών και το μέγιστο δυνατό περιορισμό της φοροδιαφυγής εκ μέρους των εχόντων. Προφανώς ο έλεγχος προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό φρόντισε άμεσα να απαλλαχθεί από τους «ενοχλητικούς» ελεγκτικούς μηχανισμούς «κλείνοντας το μάτι» στην παραβατικότητα και στην ασυδοσία.

Τα ως άνω συνθέτουν ένα μείγμα οπισθοδρόμησης σε όλα τα επίπεδα, είτε διατύπωσης πολιτικού λόγου είτε πρακτικής δημοσίων λειτουργών. Ως αντιπολίτευση, οφείλουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα και επιτακτικά, μιας και η χώρα δεν έχει περιθώρια επιστροφής στο παρελθόν και στις πολιτικές συμπεριφορές, που τόσο την πλήγωσαν αφήνοντάς την καθημαγμένη και χρεοκοπημένη.

Εφημερίδα ‘Κυριακάτικη KontraNews’, 28/7/2019

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Λάμπει διά της απουσίας της η ελληνική εξωτερική πολιτική

Την απουσία της από το περιφερειακό και διεθνές σύστημα είχε την ευκαιρία να διατρανώσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, επ’ αφορμή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, θέτοντας σε σοβαρή αμφισβήτηση μια σταθερή πορεία αύξησης του κύρους και της αξιοπιστίας...

Διαβάστε Περισσότερα

Δεν τα λες και λίγα..!

Ένα εξάμηνο κλείνει προσεχώς στη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και όσα έχει επιτύχει…Δεν τα λες και λίγα! Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς όσα «πέτυχε» στις δεκαετίες, που ως παράταξη είχε την κυβερνητική ευθύνη, όσα τώρα «πετυχαίνει» είναι πραγματικά...

Διαβάστε Περισσότερα

Λαθροπρωθυπουργός

Κατέφυγε σε υπόγειες διεργασίες προκειμένου να υπονομεύσει τον Πρόεδρο του κόμματός του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κατόπιν, αφού ίδρυσε άλλο πολιτικό σχηματισμό ορκιζόμενος ότι δε θα επέστρεφε στη Ν.Δ. «ακόμη και αν τον έκαναν αρχηγό», τελικά παρείσφρησε ξανά...

Διαβάστε Περισσότερα