08/08/2019

Προς τη Ν.Δ.: Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής μετάλλαξής σας

Στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο στη Βουλή παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στο κλείσιμο μόλις ενός μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η Ν.Δ. συνεχίζει να επιδεικνύει έναν πρωτοφανή ζήλο και μια ξεκάθαρη εμμονή ως προς τα θέματα, τα οποία έκανε «σημαία» της ως αντιπολίτευση και η επικοινωνιακή αξιοποίησή τους την έφερε και στην εξουσία. Εν τη απουσία σοβαρού λόγου κριτικής στην οικονομία, όπου ειρήσθω εν παρόδω το πρώτο νομοσχέδιό σας στηρίχθηκε σε στέρεα και όχι σαθρά δημοσιονομικά θεμέλια, τα οποία σας κληροδότησε η κατ’ εσάς «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», η Ν.Δ. είχε επιλέξει να εστιάσει την αντιπολιτευτική κριτική της σε τομείς με μη μετρήσιμα στοιχεία όπως το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί ένα ξεκάθαρο στίγμα πολιτικής και προθέσεων ως προς τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης της χώρας. Συνιστά δε απτό δείγμα γραφής για τη φιλοσοφία και το αξιακό υπόβαθρο του πολιτικού κόμματός σας, που απαξίωσε με τον πλέον βάναυσο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο πανεπιστήμιο […] Υπάρχει ήδη από το 2017 θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου».

Κατόπιν υπενθυμίζοντας το «Νόμο Γιαννάκου» του 2007, απόσπασμα του οποίου κατέθεσε και στα πρακτικά, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά, καθώς στο πρώτο νομοσχέδιό σας του Υπουργείου Παιδείας απεμπολείτε ακόμη και την ίδια την πολιτική, ιδεολογική και νομοθετική παρακαταθήκη σας, αφού το τωρινό νομοσχέδιο σε τίποτα δε θυμίζει το νόμο του 2007 της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Διαβάζω λοιπόν το άρθρο 3 του νόμου 3549/2007 της Ν.Δ.: «Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα […] Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής […] Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών».

Ο κ. Σαρακιώτης κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε συμπερασματικά:

«Μην αμφισβητήσετε στο μέλλον τους ισχυρισμούς μας περί μετάλλαξης του κόμματός σας σε κάτι άγνωστο ακόμη και για πολλούς από εσάς».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης και Γ. Βασιλειάδης ομιλητές σε εκδήλωση στο Αγρίνιο

Η πόλη του Αγρινίου ήταν ο επόμενος σταθμός των εκδηλώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Δικαιοσύνη Παντού – 6 εθνικές προτεραιότητες». Ομιλητές της εκδήλωσης της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας ήταν ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση γυρνά τη δημόσια υγεία 40 χρόνια πίσω»

«Την ώρα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ και οι προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου για έγκαιρη προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κρίσεων αυξάνονται, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική και προοδευτική τομή της χώρας, δηλαδή όσα...

Διαβάστε Περισσότερα

Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. εκπροσώπησε ο Γ. Σαρακιώτης στην Επέτειο του Γοργοποτάμου

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα και Τεχνολογία και Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης στην Επέτειο...

Διαβάστε Περισσότερα