26/11/2021

«Προσκεκλημένος του “European Leadership Network” στο Ισραήλ ο Γιάννης Σαρακιώτης»

Ως προσκεκλημένος του European Leadership Network (ELNET)” παρευρέθηκε στο Ισραήλ ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Young Political Leaders, μαζί με ακόμη 11 νέους κοινοβουλευτικούς από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρακιώτης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Πρέσβειρα Talya LadorFresher, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ισραηλινού ΥΠ.ΕΞ., με τον Διευθυντή του Ισραηλινού Παραρτήματος του ELNET Shai Bazak, καθώς και με τον Υπουργό Πληροφοριών του Ισραήλ Elazar Stern, ανταλλάσσοντας απόψεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ, μαζί με την Κύπρο, συνιστούν μία γέφυρα δημοκρατίας, η οποία ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουμε το κεκτημένο της στενής συμπόρευσης των τελευταίων ετών ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για μια Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα είναι φάρος οικονομικής ευημερίας και συνεργασίας».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Ισραήλ, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα του Kerem Shalom προς τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα του να βρεθεί άμεσα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή, αυτή των δύο κρατών, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαρακιώτης επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο και το Τείχος των Δακρύων, ενώ ακολούθησε συνάντηση στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο, με Βουλευτές διαφόρων κομμάτων και επίσκεψη στο Μουσείου του Ολοκαυτώματος, όπου επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τη σημασία της άντλησης διδαγμάτων από την ιστορία ενώπιον των διαρκών σύγχρονων προκλήσεων.

Πριν την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Σαρακιώτης ενημερώθηκε από τον Καθηγητή Ronni Gamzu, πρώην Επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας στο Ισραήλ, αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε για την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική κυρίως ως προς την αναλογία κρουσμάτων-θανάτων και τον ανεπαρκή αριθμό διαθέσιμων Μ.Ε.Θ.. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα θρηνούσε 17.517 νεκρούς επί συνολικά 895.000 κρουσμάτων, ενώ την ίδια ημερομηνία το Ισραήλ θρηνούσε λιγότερους από τους μισούς νεκρούς (8.178) επί συνολικά 1.340.000 κρουσμάτων». Προς τούτο, όπως πρόσθεσε: «Ο παροπλισμός του Ε.Σ.Υ. από τη Ν.Δ. αποκαλύπτεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία είναι αμείλικτα. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να διδαχθεί από επιτυχημένες εμβολιαστικές καμπάνιες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κράτη όπως το Ισραήλ, αλλά και την προκείμενη πολιτική της εν λόγω χώρας με άξονα την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης συναντήθηκε με τον Jeremie Kletzkine, Αντιπρόεδρο του Start Up Nation Central, του βασικού θεσμικού οργάνου επόπτευσης του ισραηλινού οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Με την ιδιότητα και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αρμόδιου για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι: «Ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ ως startup nation δεν είναι τυχαίος, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων επιχειρήσεων στον κόσμο, με αναλογία μία ανά 1.400 κατοίκους. Η πολυεπίπεδη ελληνοισραηλινή συνεργασία, όπως εδραιώθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια, δύναται να επεκταθεί και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ο οποίος συνιστά προμετωπίδα οικονομικής ανάπτυξης και ερευνητικών επιτυχιών. Το Ισραήλ δείχνει το δρόμο, άλλωστε, και στο πεδίο των CleanTech StartUps, δηλαδή των νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες επιστρατεύονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αντιπροσωπεύουν απτό παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι το 10% του συνολικού αριθμού των ισραηλινών StartUps δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον εν λόγω κρίσιμο τομέα».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα