Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Νομό Φθιώτιδας και στην πόλη της Λαμίας, οι αιρετοί εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία αφορούν τον αγροτικό κόσμο του νομού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης κατέθεσε σειρά προτάσεων με απώτερο σκοπό τη συμπερίληψή τους στο στρατηγικός σχεδιασμό του υπουργείου για το θέμα. Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- Την προώθηση του λεγόμενου “net metering”, δηλαδή την αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Έτσι, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα και η ενέργεια, που παράγεται, να συμψηφίζεται με εκείνη της κατανάλωσης. Τούτο έχει αντίκτυπο στην άμεση μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
- Την ταυτοποίηση της ελιάς Καλαμών. Η ελιά ποικιλίας Καλαμών έχει πιστοποιηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) μόνο στην περιοχή της Μεσσηνίας. Χιλιάδες στρέμματα με χιλιάδες τόνους ελιάς, κάθε χρόνο, παράγονται στην Φθιώτιδα. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα το προϊόν αυτό δεν έχει ταυτότητα με αποτέλεσμα την προστιθέμενη αξία να μην την κερδίζουν οι παραγωγοί.
- Την επίλυση του προβλήματος των ορυζοπαραγωγών της Λαμίας. Στο Δέλτα του Σπερχειού ποταμού, καλλιεργούνται περίπου 7.000 στρέμματα ρυζιού κατ’ έτος. Όπως είναι γνωστό οι παραγωγοί ρυζιού επιδοτούνται με 30 ευρώ το στρέμμα. Για να πάρουν όμως τη συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να πουλήσουν 400 κιλά το στρέμμα και να διαθέσουν την παραγωγή τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των περιοριστικών προϋποθέσεων της ΚΑΠ είναι η μείωση της διαπραγματευτικής τους ισχύος. Συνεπώς, πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του χρόνου διάθεσης της παραγωγής.
- Την υλοποίηση μελετών για την αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων στην Λοκρίδα. Διαχρονική ανησυχία του αγροτικού κόσμου είναι ο τρόπος διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της Λοκρίδας, στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ημιορεινό, με αποτέλεσμα τα νερά των βροχών και των χιονοπτώσεων να καταλήγουν στη θάλασσα. Συνεπώς, είναι πλέον ώριμο να εξετασθεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαχειριστικών μελετών – στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων – αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων της περιοχής.
- Την προσέλκυση νέων αγροτών-επιστημόνων. Σήμερα, η ύπαιθρος έχει ανάγκη νέους επιστήμονες που, αντί να φύγουν στο εξωτερικό, μπορούν να μείνουν και να συνεργαστούν με τους άλλους νέους της υπαίθρου. Συνεπώς, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η δημιουργία καινοτόμων συλλογικών σχημάτων υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο.
- Την αξιοποίηση των αγροτικών σταυροδρομιών. Τα αγροτικά σταυροδρόμια, τα οποία ευρίσκονται απ’ άκρη σε άκρη – και – του Νομού Φθιώτιδος, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση και προβολή αυτών των τοπικών προϊόντων, υποστηρίζοντας παράλληλα και πλείστες μορφές του τοπικού τουριστικού προϊόντος (π.χ. γαστρονομικός τουρισμός). Με τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος, δημιουργούνται δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε τομείς, που έχουν ως κύρια προϋπόθεση την ταυτότητα των προϊόντων, δηλαδή να υπάρχουν παραγωγοί με το δικό τους ράφι και τα δικά τους προϊόντα.
Η υλοποίηση έστω των περισσοτέρων – αν όχι όλων – των παραπάνω μέτρων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της δημιουργίας ενός νέου Εθνικού μοντέλου αγροτικής οικονομίας με έμφαση στη δημιουργικότητα, στη συνεργασία και στην πρωτοπορία. Ο αγροτικός κόσμος έχει αναλάβει, από καιρό, την ευθύνη της συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια και έχει τη βούληση να συνδράμει έμπρακτα ενώ, με τη στήριξη της πολιτείας, μπορεί να αποτελέσει το βασικό πυλώνα ανάτασης της εθνικής οικονομίας.