06/12/2021

Πρύτανης του Πολυτεχνείου στη Βουλή: «Η εμπλοκή των πανεπιστημίων στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής»

«Η εμπλοκή των Πανεπιστημίων στη συγγραφή των προτάσεων με τελικό αποδέκτη το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κ. Ανδρέας Μπουντουβής μετά από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα συζήτησης: «Ο ρόλος των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της Έρευνας και της Καινοτομίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρακιώτης ρώτησε τον Πρύτανη του ΕΜΠ ποια ήταν η εμπλοκή του ιδρύματος και των άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στην κατάρτιση του σχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και με ποιον τρόπο συμμετείχαν «τα εξαιρετικά μυαλά που διαθέτουν τα ερευνητικά κέντρα και τα ελληνικά πανεπιστήμια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αυτή τη διαδικασία, για να λάβει την παραπάνω αποκαλυπτική και ταυτόχρονα απογοητευτική απάντηση, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για παραγκωνισμό του ερευνητικού κόσμου από τη σχετική διαδικασία.

Επιπροσθέτως, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά ένα μείζον εθνικό ζήτημα όπως είναι αυτό του “brain gain”, λέγοντας τα εξής:

«Το κόστος του “brain drain” την περίοδο 2008-2016, ανήλθε στα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο κόστισε δηλαδή στη χώρα η αποχώρηση περίπου 450.000 επιστημόνων προς το εξωτερικό. Εμβαθύνοντας τώρα στους λόγους για τους οποίους οι νέοι αυτοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο εξωτερικό, αυτοί προκύπτουν ξεκάθαρα και από έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όπου ο πρώτος λόγος με 43,5%, ήταν οι καλύτερες εργασιακές συνθήκες όπως και το 38,5%, που ήταν η αναζήτηση μιας πιο αξιοκρατικής κοινωνίας».

Τέλος, με αφορμή ένα πρόσθετο σκέλος της τοποθέτησης του κ. Σαρακιώτη, στην οποία ανέφερε ότι:

«Στο ερώτημα που ετέθη για το τι μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει την επιστροφή των ερευνητών που ζουν στο εξωτερικό και την παραμονή των υφισταμένων. Η πρώτη απάντηση στη μελέτη του ΕΚΤ με 60%, είναι αυτό που ανέφερε και ο κύριος Πρύτανης σχετικά με την αποδυνάμωση σε μέλη ΔΕΠ. Δηλαδή ότι, πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και εν συνεχεία η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια

ο προσκεκλημένος Πανεπιστημιακός της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής αντέτεινε τα εξής:

«Οι μισθοί είναι χαμηλοί, επομένως θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες αυτό να μην αποτελεί ανάσχεση αλλά να συμπληρώνεται από μια δραστηριότητα, η οποία θα είναι αποδοτική και οικονομικά αλλά και δημιουργικά για όλους» και ότι: «Το ΕΛΙΔΕΚ και το Πρόγραμμα “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”, ήταν δύο πρωτοβουλίες οι οποίες αντέχουν ακόμη στο χρόνο και προσφέρουν δυνατότητες επανασύνδεσης του νέου ερευνητικού δυναμικού της χώρας με τις εσωτερικές μας δραστηριότητες»

αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών, οι οποίες ελήφθησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την περίοδο 2015-2019.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης: «Οι Έλληνες επιστήμονες επιβεβαιώνουν τη λαθροχειρία της Κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες για την έρευνα»

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη αναφορά της κας Βίκυς Κεφαλά, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου InvestEU αναφορικά με το ποσοστό της έντασης των δαπανών σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, στο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Πρωταθλητές στην ακρίβεια με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης περί του δικαίου ανταγωνισμού τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης. Αναφερόμενος στα ζητήματα...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Αδ. Γεωργιάδη: «Οι πολίτες σας περιμένουν για μια σέλφι με τους λογαριασμούς ρεύματος στα χέρια, κ. Υπουργέ!»

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιχειρηματίας που πλήρωνε κάθε μήνα 2.000 ευρώ για φυσικό αέριο, πλήρωσε 8.000 ευρώ τον ένα μήνα και 12.000 τον επόμενο. Μπορείτε να βγάλετε και με αυτόν τον άνθρωπο μία selfie, κ. Υπουργέ. Σας περιμένει!», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά...

Διαβάστε Περισσότερα