26/06/2020

“Ρύθμιση και ομαλοποίηση διαδικασίας τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές”

Η αντιμετώπιση των αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων επιτάσσει αναμφίβολα προσεκτική ρύθμιση και ισχυρές δικλείδες διασφάλισης της νομιμότητας και προστασίας του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως, αν αφορά παραδοσιακούς οικισμούς και περιοχές χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικοί τόποι. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν κατά καιρούς προβλέψει τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων σε τέτοιους οικισμούς και περιοχές και έχουν επιχειρήσει να ρυθμίσουν τις επιμέρους παραμέτρους αυτής της διαδικασίας.

Πιο πρόσφατα, με το άρθρο 5 της Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/43729/460 (ΦΕΚ 1940/Β΄/21-5-20) του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αρμοδιότητες της επιτροπής της παραγράφου 9α του άρθρου 116 του Ν.4495/17 (ΦΕΚ 167/Α΄/3-11-17), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 227 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α΄/7-5-19), μεταφέρονται στο οικείο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α) του του άρθρου 13 του Ν.4495/2017.

Αυτή η Απόφαση, όπως έχει επισημανθεί από εκπροσώπους μηχανικών και άλλων επαγγελματικών κλάδων, αναμένεται να επιτείνει σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές (αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους).

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Φωτίου – Σαρακιώτης: «Η Κυβερνητική ανικανότητα στερεί ακόμη και το ΤΕΒΑ από τους ευάλωτους πολίτες»

Σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων είναι και Φθιώτιδα, εν μέσω περιόδου πανδημίας και κατάρρευσης του εισοδήματος μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει καμία διανομή τροφίμων και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”: «Για τη Ν.Δ. χωρίς καρέκλα: “προδοσία η επέκταση των 12 ν.μ.” – Με καρέκλα: “Πατριωτισμός”»

«Επί δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορούσε για το θέμα του Ιονίου λέγοντας ότι, ακολουθούμε την ατζέντα της Τουρκίας και ότι, ανοίγουμε κερκόπορτα και χθες οι ίδιοι άνθρωποι χωρίς να ζητήσουν ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό, που τον δίχασαν και τον δηλητηρίασαν,...

Διαβάστε Περισσότερα

Η φωνή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στη Βουλή από τον Γιάννη Σαρακιώτη

Τις ανησυχίες και την αγωνία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας, αλλά και την μελλοντική προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μετέφερε προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και...

Διαβάστε Περισσότερα