12/05/2019

Ρύθμιση-ορόσημο για τη μετάβαση στη νέα εποχή

Η έμπρακτη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, πέραν της ημερομηνίας-σταθμού της 21ης Αυγούστου, συνιστά μία διαρκή διαδικασία, η οποία απαιτεί προσήλωση και επιμονή. Πρόκειται για μια πορεία επούλωσης των πληγών, που άφησαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας τόσο η παρατεταμένη οικονομική κρίση όσο και οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι της διαχείρισής της έως το 2015.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι το 96,2% των οφειλετών περιήλθε στη συγκεκριμένη δεινή θέση για πρώτη φορά έως το 2014. Έκτοτε η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει ένα συντεταγμένο πρόγραμμα άρσης των ανορθολογικών επιβαρύνσεων προς τους αδυνάμους, με αποκορύφωμα την ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή ρύθμιση των 120 δόσεων. Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπληρωμή χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των οφειλών τους, δίχως να βρίσκονται υπό τη διαρκή μέγγενη μη ρεαλιστικών προθεσμιών και δόσεων.

Η καινοτομία της ρύθμισης σχετίζεται με το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, μέσω του επαναπροσδιορισμού της, ενώ ταυτόχρονα το κούρεμα των προσαυξήσεων φθάνει στο 85%, με εξόφληση σε 120 δόσεις και ελάχιστη δόση 30 ευρώ για ετήσια εισοδήματα έως 10.000. Παράλληλα με την πρόταξη μίας κοινωνικά φιλικής πρωτοβουλίας, το δημόσιο αυξάνει και εκείνο τις πιθανότητές του να εισπράξει τα εν λόγω χρήματα, δίνοντας την ευκαιρία μιας νέας αρχής στη σχέση κράτους-πολίτη.

Η στόχευση είναι τριπλή και προεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και το σεβασμό του αναφαίρετου καθολικού δικαιώματος στις ίσες ευκαιρίες. Πρώτον, παρέχεται διευκόλυνση προς όσους επιβαρύνονται με χρέη αλλά δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν. Δεύτερον, στοχοποιούνται οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι διαθέτουν τα χρήματα, αλλά επιχειρούν μονίμως να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών τους. Τρίτον, διερευνάται η επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή φόρου, προκειμένου να επιβραβευτούν όσοι πραγματικά «μάτωσαν» τα προηγούμενα χρόνια για να καταφέρουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2015 ήταν οικτρή, με μια πρωτοφανή μείωση του Α.Ε.Π. κατά 25% και μια κοινωνία σε απόλυτη αποσύνθεση την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2010-2014). Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα της ανάκαμψης, η οποία παρατηρείται σε όλους τους κρίσιμους δείκτες, έχουν αρχίσει να διαχέονται σε όλα πεδία της πραγματικής οικονομίας. Ζητούμενο συνέχιζε να αποτελεί η αποκοπή από τα βαρίδια του παρελθόντος, που επιτυγχάνεται διαμέσου της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Παρά την καθυστέρηση αρκετών ημερών, για την οποία ευθύνεται εξ ολοκλήρου η μικροκομματική και κοινωνικά ανάλγητη αντιπολιτευτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα είναι αποφασισμένη να αντικρίσει το μέλλον κλείνοντας οριστικά τους λογαριασμούς της με το παρελθόν.

Εφημερίδα ‘Κυριακάτικη KontraNews’, 12/5/2019

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

«Τα άλματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και το πισωγύρισμα της Ελλάδας»

Η ίδρυση γραφείου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ASELSAN BALKANS στη Βόρεια Μακεδονία συνιστά την κορύφωση της νεοοθωμανικής στρατηγικής της Άγκυρας με στόχο τη δημιουργία ενός φιλοτουρκικού τόξου στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με εργαλείο και την ακμάζουσα...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στο Militaire: «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα…δεν συμπαραστέκεται»

Το πάλαι ποτέ δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται» ανατρέπει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ατολμία και την αδράνειά της στον εν λόγω κρίσιμο τομέα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Σύμφωνα με...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην Εν Δελφοίς: “Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. αναδιοργανώνεται αποτελεσματικά και δυναμικά”

Υπάρχουν στιγμές της πολιτικής ιστορίας, κατά τις οποίες το συμφέρον της χώρας απαιτεί συναινέσεις και συνεργασία από πλευράς των προοδευτικών δυνάμεων. Ο μέσος δημοκρατικός πολίτης εύλογα αναρωτιέται: Αν όχι τώρα που οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν καθημερινά, η...

Διαβάστε Περισσότερα