16/06/2021

Σαρακιώτης: «Ο κόσμος της εργασίας στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ.»

Στο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης μέσω ομιλίας του στη Βουλή. Όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει:

«Ουδέποτε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, θα επιστρέφαμε στις ίδιες και χειρότερες πρακτικές απεμπόλησης κάθε κατάκτησης των εργαζομένων. Από το 2013-2014, όταν λέγατε ότι σας «υποχρέωνε η τρόϊκα», ενώ ήταν πολιτική επιλογή και ιδεοληπτική σας εμμονή να καταπατήσετε κάθε εργασιακό δικαίωμα. Σήμερα, που δεν υφίσταται καμία «μνημονιακή δέσμευση» και καμία ανάγκη «είσπραξης της επόμενης δόσης», όχι μόνο λαμβάνετε τις ίδιες και χειρότερες αποφάσεις, αλλά υποστηρίζετε ανερυθρίαστα και ότι… το κάνετε «για το καλό» των εργαζομένων!»

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αντιπαρέβαλε τη στάση της σημερινής Κυβέρνησης με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. αναφέροντας ότι:

«Η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, προσπάθησε και κατάφερε να στηρίξει τους εργαζόμενους και κυρίως τα εισοδήματά τους, τα οποία είχαν υποστεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση επί Κυβερνήσεων Ν.Δ.. Παραδώσαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης έχοντας καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, έχοντας αυξήσει τον κατώτατο, έχοντας ενισχύσει το Σ.ΕΠ.Ε. θέτοντάς το στην υπηρεσία του εργαζόμενου με τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, έχοντας επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας… Με αυτόν τον τρόπο, πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 27%, που παρέδωσε η Ν.Δ. το 2014, στο 17% και της αδήλωτης εργασίας από το 20% το 2015 στο 7%.»

Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχετικά με το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για τα εργασιακά:

«Πραγματοποιείτε ένα άλμα στο κενό, καταργώντας το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, αφήνοντας ανοχύρωτους τους εργαζόμενους έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η οποία πλέον μετατρέπεται – με δική σας ευθύνη – σε κανονικότητα μέσω ατομικών συμβάσεων. Παράλληλα, αυξάνετε κατακόρυφα το ετήσιο όριο των υπερωριών σε 150, οι οποίες πλέον γίνονται φθηνότερες για τις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αντί για ιδανικές συνθήκες εργασίας εξασφαλίζετε… ιδανικές συνθήκες εργοδοσίας! Με χαμηλότερους μισθούς και με λιγότερες προσλήψεις, επιτυγχάνεται το ιδανικό για τους εργοδότες: “Περισσότερη εργασία με λιγότερα χρήματα” και μάλιστα με αποδυναμωμένο και ουσιαστικά ανενεργό Σ.ΕΠ.Ε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης παρέθεσε ένα παράδειγμα ενός νέου ανθρώπου, που πλέον με το νομοθέτημα της Ν.Δ. «θα εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στο Μαρούσι καθημερινά 9-12 το πρωί και 6-9 το απόγευμα» και έτσι, «θα πληρώνεται για 6 ώρες, θα εργάζεται 8 και μαζί με τη μετακίνησή του θα φθάνει τις 12!» Όπως πρόσθεσε:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στην πραγματική οικονομία δεν είναι όπως αυτές των γαλάζιων golden boys” της Δ.Ε.Η., στα οποία δίνετε μισθούς ύψους 350.000 ευρώ. Δεν είναι θέσεις παχυλά αμειβόμενες, επειδή ο «τυχερός» ήταν κομματικό στέλεχός σας και αναρωτιέται κανείς: Γιατί, άραγε, δεν πληρώνετε και τα “golden boys” με ρεπό, όπως θεσμοθετείτε για τους εργαζόμενους; Ή γιατί δεν εισάγετε μια ρύθμιση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να πληρώσουν με ρεπό τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., μέσω των οποίων οι ίδιοι εργαζόμενοι και καταναλωτές θα πληρώνουν τους υπέρογκους μισθούς των εκλεκτών σας; Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αμοιβές στα “golden boys”, που στην πραγματικότητα είναι blue boys, τα δικά σας παιδιά, αυξήσεις στις αμοιβές των μετακλητών και μείωση των προσόντων τους με παράλληλο ρεκόρ στον αριθμό τους, από τη μία και από την άλλη:

– Κατάργηση του οκταώρου

– Ατομικές συμβάσεις

– Αύξηση των υπερωριών χωρίς αμοιβή

– Υπονόμευση του Σ.ΕΠ.Ε.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα