09/02/2024

Σαρακιώτης στην «Εβδομαδιαία»: «Κράτος Δικαίου και Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δύο ασύμβατες έννοιες»

Τα τελευταία 4,5 χρόνια, βιώνουμε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε επίπεδο δημοκρατικών κεκτημένων και θεσμών, μια βαθιά παρακμή η οποία φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Τα παραδείγματα άλωσης του Κράτους Δικαίου ολοένα και πληθαίνουν, στο πλαίσιο μιας κατεστημένης νοοτροπίας «ιδιοκτησίας» των θεσμών και εργαλειοποίησής τους κατά τις βουλές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ενώπιόν μας συντελείται μια συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων όπως αυτά των υποκλοπών και του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ την ίδια στιγμή, στις Ανεξάρτητες Αρχές έχει αποδοθεί διακοσμητικός ρόλος, με τους επικεφαλής τους να αντικαθίστανται ή να παρατείνονται οι θητείες τους μέσω νυκτερινών τροπολογιών, ενώ και οι τακτικές εκθέσεις τους έχουν καταστεί μέρος μιας τυπικής διαδικασίας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Η εν λόγω κατάσταση αποτυπώνεται στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος, μέσω του οποίου εκφράζονται οι ανησυχίες του για την υπονόμευση θεμελιωδών ελευθεριών στην πατρίδα μας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το World Justice Project, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 0,61 και κατατάχθηκε μεταξύ των ουραγών σε ζητήματα σεβασμού στο Κράτος Δικαίου, σε θέματα τα οποία άπτονται του θεσμικού και δημοκρατικού ευρωπαϊκού κεκτημένου των μεταπολεμικών δεκαετιών.

Η καθοδική πορεία των τελευταίων 4,5 ετών μας έχει καταστήσει πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς αποφυγή, όπως αποδεικνύεται και μέσω της πρόσφατα δημοσιευθείσας έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέγραψε για το 2023 σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον 

μεταξύ των χωρών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα υποχωρεί βαθμολογικά στο συγκεκριμένο δείκτη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ προστίθεται ως επιβαρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι η θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παραμένει κενή επί 1,5 έτος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν εν μέσω καταγγελιών για εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι, επίσης, η θεσμική παρακμή στο επίπεδο της Ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των ΜΜΕ. Η χώρα μας παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά το σχετικό Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, καταλαμβάνοντας την 107η θέση παγκοσμίως. Είναι δε τέτοιος ο κυβερνητικός ζήλος φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής, που επιστρατεύονται οι φορολογικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί για την άσκηση πίεσης προς τον αντιπολιτευτικό Τύπο, όπως επί παραδείγματι συμβαίνει στην περίπτωση της εφημερίδας “Documento” και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι υπόκεινται σε διαρκή φορολογικό έλεγχο επί 3 χρόνια δίχως να παρατίθενται οι λόγοι προτεραιοποίησης και ενώ δεν έρχονται στην επιφάνεια κάποιου είδους ευρήματα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι εν λόγω ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παραλείπουν να ενημερώνουν εγγράφως και το Μέγαρο Μαξίμου για τις κινήσεις τους!

Η χειραγώγηση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ κατέστη εξ αρχής στόχος της Κυβέρνησης της Ν.Δ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι την ίδια στιγμή υπονομεύονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της Ελευθερίας του Τύπου, αλλά και η ομαλή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς οι παρεμβάσεις στο έργο της και ο εξαναγκασμός των στελεχών της σε κατά προτεραιότητα ελέγχους, εκεί όπου δεν διαπιστώνονται παραβάσεις, οδηγεί μια ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία, σε ουσιαστικό παροπλισμό. Μια υπηρεσία, που επωμίζεται κατ’ εξοχήν το βάρος των φορολογικών ελέγχων εν μέσω έξαρσης της αισχροκέρδειας, εργαλειοποιείται προκειμένου να σβήσει κάθε ίχνος ερευνητικής και μαχόμενης δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Θεσμικό καθήκον και ιστορική υποχρέωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά του δημοκρατικού κόσμου της χώρας είναι να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην εν λόγω παρακμή του Κράτους Δικαίου. Η Ελλάδα είναι χώρα της Δημοκρατίας και της Προόδου και όχι χώρος της ανελευθερίας και της οπισθοδρόμησης και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και στους συνοδοιπόρους του να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο φύλλο της 9ης Φεβρουαρίου 2024 της διαδικτυακής εφημερίδας «Εβδομαδιαία»

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Στις 9 Ιουνίου βάζουμε τέλος στην αλαζονεία της Ν.Δ.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσουν ορόσημο μιας νέας αρχής, της ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών και της επανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, με βάση τις τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις του και την επαναθεμελίωση...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αναξιόπιστη κυβέρνηση παράγει αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική»

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος συνιστά ένα ακόμη επεισόδιο της άκρατης προκλητικότητας της Κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και ένα ακόμη αποτέλεσμα της αδράνειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «αν...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθολογισμός απέναντι στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά το τριήμερο από 26 έως και 28 Μαρτίου 2024, η Κυβέρνηση με εργώδη τρόπο προσπάθησε – προκειμένου να αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες των Υπουργών της για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και...

Διαβάστε Περισσότερα