15/06/2024

Σαρακιώτης στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας: «Η Ολομέλεια συνιστά θεσμό που αντιστέκεται στην υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου από την Κυβέρνηση»

Σε χαιρετισμό κατά την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που διεξήχθη στη Λαμία την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2024 προέβη ο Βουλευτής και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης & Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή του. 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων,
Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων,
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να καλωσορίσω τους συναδέρφους δικηγόρους από ολόκληρη τη χώρα στην πόλη της Λαμίας με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Μια Ολομέλεια, η οποία διεξάγεται ενόσω το Κράτος Δικαίου βάλλεται πανταχόθεν και οι θεσμικές κατακτήσεις δεκαετιών υποθηκεύονται στο όνομα μιας ιδιοκτησιακής αντίληψης της Κυβέρνησης για τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών μαρτυρούν του λόγου το αληθές, καθώς αφορούν το χώρο της Δικαιοσύνης με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, όμως, δυστυχώς απόντες. Στις περιπτώσεις τόσο των νέων Ποινικών Κωδίκων όσο και του νέου Δικαστικού Χάρτη, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην ψήφιση των σχετικών νόμων, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση, με την ηγεσία του μάλιστα να απευθύνεται υποτιμητικά προς τον νομικό κόσμο από βήματος της Βουλής και με την ένδεια επιστημονικής εκμηρίωσης να καθίσταται μνημειώδης.

Με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, η επιστήμη παρέδωσε τη θέση της στον άκρατο ποινικό λαϊκισμό και η Δικαιοσύνη – από ανεξάρτητη και ύστατο καταφύγιο των αδυνάμων – κατέστη εργαλείο στο όνομα ιδεοληψιών και μικροκομματικών μεθοδεύσεων. Ό,τι συνέβη στην περίπτωση των νέων Ποινικών Κωδίκων είναι απολύτως χαρακτηριστικό: 17η αλλαγή σε μόλις 5 χρόνια χωρίς καμία εξήγηση από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί η διαρκής αυστηροποίηση έχει καταλήξει στην εκθετική αύξηση της εγκληματικότητας και με τη χώρα να πρωτεύει πανευρωπαϊκά σε αριθμό ισοβιτών και μακροχρόνιων ποινών.

Επιβάρυνση των ποινών σε όλα τα επίπεδα (νομοθετική πρόβλεψη – επιμέτρηση από το δικαστή – έκτιση στη φυλακή / υφ’ όρον απόλυση) και ταυτόχρονη περιστολή του συνόλου των δικονομικών εξασφαλίσεων μέσω της αποδυνάμωσης των Δικαστικών Συμβουλίων και τη μείωση του αριθμού των δικαστών στις συνθέσεις.

Αυτά επισημάναμε, μεταξύ πολλών άλλων εντός του πλαισίου της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου και τα ίδια τόνισαν ενδεικτικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ένωση των Ποινικολόγων, έγκριτοι καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, άνθρωποι προερχόμενοι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι εξέφρασαν εύλογους προβληματισμούς και έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα προφανώς εις ώτα μη ακουόντων.

Κυρίες και κύριοι,
Η Δικαιοσύνη δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και πολιτικούς τακτικισμούς με βάση το θυμικό ακραίων κύκλων. Η Δικαιοσύνη αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα μιας σύγχρονης Δημοκρατίας και οι άνθρωποί της, όλοι εσείς, έχετε καθήκον, δικαίωμα και υποχρέωση να χαράξετε την πορεία της στον 21ο αιώνα με πυξίδα τη Νομική Επιστήμη.

Τέλος, θα ήθελα να εξάρω τη στάση της Ολομέλειας, πάνω στα ζητήματα τόσο του εγκλήματος των Τεμπών, για του οποίου της συγκάλυψη σε ότι αφορά την απόδοση ευθυνών πραγματοποιούνται κοπιώδεις Κυβερνητικές προσπάθειες, όσο και για την ανάγκη διακοπής της υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου και κατ’ επέκταση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, η οποία αντανακλάται στο σκάνδαλο των υποκλοπών Υπουργών, πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ολομέλεια, συνιστά έναν ακόμη θεσμό που συνθέτει το οικοσύστημα του βαλλόμενου από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η διαλεύκανση των παραπάνω για τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας, αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα που μέχρι σήμερα γίνεται κοινωνός του διασυρμού της Ελλάδας και παρατηρητής της διάρρηξης των θεσμικών κεκτημένων που καθορίζουν τον δυτικό μας πολιτισμό.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να κλείσω τη σύντομη τοποθέτησή μου και να ευχηθώ οι εργασίες της Ολομέλειας να στεφθούν με επιτυχία, μέσω της πραγματοποίησης μιας εποικοδομητικής συζήτησης προς όφελος πρωτίστως της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Σας ευχαριστώ.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε:

Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας συνεδριάζει εδώ στην πόλη της Λαμίας η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας.

Μια περίοδος που το Κράτος Δικαίου βάλλεται πανταχόθεν, οφείλω να εξαρω τη στάση της Ολομέλειας τόσο ως προς τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, όπου και είχαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του, όσο και για το ζήτημα των υποκλοπών.

Και βεβαίως, καθώς τη Δευτέρα θα υπάρξει η προσφυγή, για το φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023 και έχει να κάνει με το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Άρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή της προάσπισης του Κράτους Δικαίου και για αυτό το λόγο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμπράξαμε με συντεταγμένο τρόπο προκειμένου να υπάρξει μια αντίδραση στο θεσμικό κατήφορο και τις βολές κατά του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα