22/02/2023

Σαρακιώτης στην POLITIC: «Το κόμμα των πάτσηδων δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία για ανάσχεση πλειστηριασμών»

Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, η ποιότητα της ζωής και το αίσθημα της προοπτικής είναι, κατά τον Γιάννη Σαρακιώτη, οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε συνέντευξή του στην politic.gr ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναρωτιέται ρητορικώς αν το «κόμμα των πάτσηδων» θα αναλάβει, μετά τις εκλογές, ως πιθανή κυβέρνηση πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των χιλιάδων πλειστηριασμών που είναι, με ευθύνη της, προ των πυλών: «Αυτό μπορεί και δεσμεύεται να το πράξει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, αποκαθιστώντας αυτή την αδικία και νομοθετώντας ένα δίχτυ προστασίας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν».

Με την ιδιότητα, εξάλλου, του αναπληρωτή τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να καταρτίσει ένα στρατηγικό πλάνο για το μέλλον του ευαίσθητου και κρίσιμου αυτού τομέα, αλλά το μόνο το οποίο έπραττε και συνεχίζει να πράττει είναι να τον αντιμετωπίζει ευκαιριακώς και με προχειρότητα. Σε σχέση, εξάλλου, με τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί πως αντανακλούν την προσπάθεια αντιστοίχισης του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία με την κοινωνία, η οποία συνιστά στρατηγική επιλογή του κόμματος. Ως προς την εκλογική του περιφέρεια, παρατηρεί με νόημα πως μολονότι στη Φθιώτιδα πολιτεύονται δύο υπουργοί, ο Χρήστος Σταϊκούρας κι ο Γιάννης Οικονόμου, οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντιληφθεί κάποια αναπτυξιακή δυναμική.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Γιάννη Σαρακιώτη:

1. Ποιος εκτιμάτε πως θα είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η εκτίμησή μου είναι ότι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών είναι το ίδιο το επίπεδο διαβίωσής μας, η ποιότητα της ζωής μας και το αίσθημα της προοπτικής. Σήμερα, κ. Συμεωνίδη, η πλειονότητα των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, έχει δει τα εισοδήματά της να συρρικνώνονται εξαιτίας των επιλογών Μητσοτάκη. Η καθημερινότητά μας έχει γίνει αφόρητη λόγω της εκτεταμένης και παρατεταμένης ακρίβειας σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια που οργιάζει σήμερα, εξανεμίζοντας το εισόδημα, όχι μόνο των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά ακόμη και εκείνων που μέχρι πρότινος ανήκαν στη μεσαία τάξη. Και τη στιγμή που υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής των πολιτών, βλέπουν δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων να κατευθύνονται προς τους ημετέρους της Κυβέρνησης. Πώς να είναι αισιόδοξοι με τη Ν.Δ., όταν κατά τη διακυβέρνηση της οποίας θεσμοθετήθηκε η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας; Είναι δυνατόν να νιώσει κάποιος αισιοδοξία, όταν ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δεν πράττουν τίποτα για να προστατεύσουν την πρώτη λαϊκή κατοικία; Είναι δυνατόν να το πράξει αυτό μία Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η οποία το 2020 άλλαξε τον πτωχευτικό νόμο και ψήφισε ένα θεσμικό πλαίσιο, πραγματικό κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, ο οποίος βγάζει 700.000 ακίνητα στο σφυρί; Πιστεύει κανείς ότι το κόμμα των “Πάτσηδων” θα αναλάβει, μετά τις εκλογές, ως πιθανή Κυβέρνηση πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των χιλιάδων πλειστηριασμών που είναι, με ευθύνη της προ των πυλών; Αυτό μπορεί και δεσμεύεται να το πράξει μόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, αποκαθιστώντας αυτή την αδικία και νομοθετώντας ένα δίχτυ προστασίας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Έχει εμπεδωθεί πλέον η αίσθηση ότι, η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο εκτός από κυνισμό, αλλά και αναλγησία, αφού έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη ότι έχει προτεραιότητες που δεν αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά τα ολιγοπώλια και τα μεγάλα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Οι πολίτες ήδη έχουν στρέψει την πλάτη τους σε μία Κυβέρνηση παρατηρητή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και αναζητούν διέξοδο μέσα από την προοπτική μίας Κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, η οποία θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Και θα είναι μία Κυβέρνηση των νικητών, με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

2. Πώς κρίνετε τον απολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας;

Θα μου επιτρέψετε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να μην είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα τα κρίνει. Θα τα κρίνουν μετρήσιμοι δείκτες, οι επισημάνσεις των εκπροσώπων της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και κυρίως οι νέοι ερευνητές που είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας. Είναι οι εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας που καταγγέλλουν την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργό για ανεπαρκή συμμετοχή των Πανεπιστημίων στη συγγραφή των προτάσεων που σχετίζονται με τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και «για προγράμματα που είχαν εγκριθεί a priori και τα οποία στέκονται σε σαθρές επιστημονικές βάσεις». Αυτές είναι επίσημες δηλώσεις του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), κ. Σπύρου Αρταβάνη – Τσάκωνα, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όχι κάποιος έωλος ισχυρισμός στελέχους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επίσης ενδεικτικό είναι ότι, το ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο προορίζεται για την έρευνα είναι μόλις 4%, όταν σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι διψήφια. Τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης πάνω στον εν λόγω τομέα αντικατοπτρίζονται και σε επιμέρους δείκτες. Είναι η ετήσια έκθεση για την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2021, κι όχι κάποιο μέσο που αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση που αναφέρει ότι, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,68%) ως προς το ποσοστό του διδακτικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στις ηλικίες 15-64 ετών με 0,38%, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας κατέγραψε μείωση (-11,4%) όσον αφορά τους φοιτητές από το εξωτερικό που επιλέγουν να κάνουν διδακτορικό στη χώρα μας. Αλλά τι να περιμένουν οι νέοι ερευνητές που είτε έφυγαν στο εξωτερικό, είτε παρέμειναν και επιμένουν στη χώρα μας από μία Κυβέρνηση το κόμμα της οποίας είχε χαρακτηρίσει «θνησιγενές» το βασικότερο εργαλείο ανάσχεσης του brain drain, δηλαδή το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), το οποίο και θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2016; Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα θέματα για τα οποία και διενεργήθηκαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, που αποσόβησαν δυσμενέστερες εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο ότι, τρεισήμισι χρόνια μετά, η Κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να καταρτίσει ένα στρατηγικό πλάνο για το μέλλον του ευαίσθητου και κρίσιμου τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά το μόνο το οποίο έπραττε και συνεχίζει να πράττει είναι να τον αντιμετωπίζει ευκαιριακά και με προχειρότητα.

3. Γκρίνια δεν υπήρξε μόνο από τον Παύλο Πολάκη με αφορμή την ανακοίνωση των υποψήφιων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογικές περιφέρειες. Πώς κρίνετε εσείς τα ψηφοδέλτια; Πόσο προβληματική είναι η αίσθηση πως παραμένετε ένα κόμμα το οποίο στηρίζεται πολύ στον αρχηγό του ως προς την εκλογική του απήχηση;

Δε θεωρώ ότι είναι προβληματικό το να απολαμβάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και τα στελέχη του τα θετικά αποτελέσματα της απήχησης του Αλέξη Τσίπρα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ο Πρόεδρος μας αποτελεί πρόσωπο και πολιτική προσωπικότητα που τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Καθώς το πολιτικό του κεφάλαιο είναι άμεσα συνυφασμένο με την εντιμότητα, τη μαχητικότητα, τη διορατικότητα και την έμπνευση που έχουν ανάγκη οι πολίτες σήμερα. Κατ’ αρχάς πρέπει να τονιστεί η ετοιμότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος 2 μήνες πριν τις εκλογές ανακοίνωσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοδελτίων. Τα ψηφοδέλτια αυτά, αντανακλούν την προσπάθεια αντιστοίχισης του κομματικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία με την κοινωνία, η οποία συνιστά στρατηγική μας επιλογή. Τα ψηφοδέλτια μας αποτελούνται σε ποσοστό 50% από γυναίκες, αποδεικνύοντας στην πράξη, αυτό που πιστεύουμε για τον ισότιμο ρόλο των γυναικών στην πολιτική καθώς και σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Επιπλέον, τα ψηφοδέλτια μας χαρακτηρίζονται από την ανανέωση προς την οποία εργαστήκαμε ως πολιτικός οργανισμός όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μιας και πάνω από 50% των υποψηφίων δεν ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2019. Θεωρώ ότι, αυτά είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι πολίτες καθώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί τη λαϊκή ετυμηγορία με πρόσωπα τα οποία διαθέτουν πολιτική συγκρότηση, προοδευτικές αντιλήψεις, προσωπική και επαγγελματική διαδρομή και κυρίως υψηλής στάθμης αξιακό κεφάλαιο το οποίο αξίζει να εμπιστευτούν οι πολίτες.

4. Σε αδρές γραμμές, τι θα έπρεπε να είχε γίνει στο νομό Φθιώτιδας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και τι μπορεί να γίνει τα επόμενα τέσσερα;

Όπως γνωρίζετε, στη Φθιώτιδα πολιτεύονται δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Οικονόμου. Οι πολίτες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντιληφθεί κάποια αναπτυξιακή δυναμική. Θα σας αναφέρω κάποια ενδεικτικά και απτά παραδείγματα, όπως αυτό του Νοσοκομείου Λαμίας και την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή. Παρά τις πολυάριθμες και διαρκείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου με σκοπό την ενίσχυσή του με προσωπικό, το αρμόδιο Υπουργείο είτε δεν απαντούσε καθόλου, είτε μας εξέπληττε με τις άκρως ευφάνταστες απαντήσεις του. Ήταν ο κ. Πλεύρης όταν σε ερώτησή μου δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να προβεί στην εκπόνηση κανενός σχεδίου για την παροχή κινήτρων προκειμένου να έλθει ιατρικό προσωπικό σε αυτό» και η κα Γκάγκα, η οποία με κάλεσε να της απαντήσω εγώ τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Λαμίας. Μιλάμε πραγματικά για θλιβερές καταστάσεις, που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι υγειονομικοί της χώρας, αλλά και οι πολίτες που έχουν ανάγκη ένα ανθεκτικό και βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από μία εμμονική Κυβέρνηση Ν.Δ.. Ένα επιπλέον παράδειγμα, το οποίο συναρτάται με τη φυσιογνωμία της παραγωγικής δραστηριότητας της Φθιώτιδας είναι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα. Η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια, την ώρα που διεθνώς υπάρχει γενικευμένη ανησυχία για επισιτιστική κρίση, ενώ ο αγροτικός τομέας υποφέρει από το υψηλό κόστος παραγωγής το οποίο καθιστά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους ασύμφορες και μη βιώσιμες. Γι’ αυτό και σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα και τη Φθιώτιδα, βρίσκονται στο δρόμο ζητώντας το αυτονόητο. Το οποίο όμως, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να τους διασφαλίσει. Τα επόμενα χρόνια, με μία προοδευτική Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, η Φθιώτιδα μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα υπάρχει πολιτικό προσωπικό και εκπροσώπηση η οποία θα συναισθάνεται και θα κατανοεί τις δυσκολίες, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της υλοποίησης ρεαλιστικών στοχεύσεων. Στοχεύσεων που θα διεκδικούνται με σχέδιο, προσήλωση, μεθοδικότητα και με γνώμονα το όφελος και την ευημερία των πολλών, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν.

Διαβάστε άλλες συνεντεύξεις μου

Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Καταρρίφθηκε ο μύθος του Πρωθυπουργού του 41%»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί ζητημάτων...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην POLITIC: «Ασκούμε αντιπολίτευση με γνώμονα την κοινή λογική και τις Συνταγματικές επιταγές»

Σε συνέντευξή του στην POLITIC και τον Γιάννη Συμεωνίδη, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης Σαρακιώτης, σημειώνει πως η μετατόπιση του κέντρου βάρους του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας στο πλαίσιο μίας νέας...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης: «Ο κ. Φλωρίδης σχολιάζει στο Facebook και ο κ. Μπούγας απέχει από την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα»

Συνέντευξη του Βουλευτή Φθιώτιδας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη στο Action24 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο. Θα συζητήσουμε κάποια στιγμή για την υποστελέχωση στα ελληνικά πανεπιστήμια; Η χώρα μας είναι ουραγός....

Διαβάστε Περισσότερα