Η Στερεά Ελλάδα εισέρχεται στη νέα εποχή και καταλαμβάνει με σταθερά βήματα τη θέση, που της αναλογεί στην καρδιά της χώρας. Οι τεράστιες δυνατότητες της περιοχής συνδέονται με μια σειρά τομέων από τον τουριστικό και τον αγροτικό έως το διαμετακομιστικό και το βιομηχανικό, οι οποίοι συμβάλουν καθοριστικά στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Το πλαίσιο τέθηκε εύστοχα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε πέρυσι στην πόλη της Λαμίας:
«Η Περιφέρεια της Στερεάς είναι μια περιφέρεια με μεγάλες και πολύμορφες αναπτυξιακές δυνατότητες. Παράλληλα, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά χρόνια παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για χρόνια επέτρεψε την ασύδοτη παραβίαση της νομοθεσίας και την σωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ενώ παράλληλα, η για πολλά έτη άναρχη και ασύνδετη χρηματοδότηση έργων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την σπατάλη πόρων και τη μειωμένη απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων».
Σε πείσμα της ζοφερής κατάστασης, που επεφύλασσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη Στερεά Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση πραγματοποιεί μία μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης και επιστροφής της περιφέρειας στην ανάπτυξη. Όπλο της είναι κάτι αυτονόητο αλλά δυστυχώς αγνοημένο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα: να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να κάνει πράξεις τα λόγια της.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με άξονα την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πρώτον, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) προωθείται δυναμικά με την ενίσχυση των εθνικών πόρων κατά 44 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού προχωρούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η βοήθεια της πολιτείας είναι καθοριστική. Το συγκρότημα ‘Atalanti Hills’ στη Λοκρίδα ξεπερνά έναν-έναν τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας, όπως και άλλα παρόμοια έργα στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια ή και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.
Τρίτον, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) σε όλη την περιφέρεια δέχθηκε σημαντικές «χρηματοδοτικές ενέσεις» φθάνοντας τα 30,5 εκατ. ευρώ από τα προγραμματισμένα 8,5 εκατ. για το 2015, τα 33,5 εκατ. από τα προγραμματισμένα 9,5 εκατ. για το 2016 και τα 23,5 εκατ. από τα αρχικά προγραμματισμένα 9,5 εκατ. για το 2017. Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων για τη Στερεά Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 258% από το 2015.
Τέταρτον, συνεχίζεται η συντεταγμένη προσπάθεια ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής με 1.186 αγρότες να έχουν ενταχθεί στο υπομέτρο 6.1 «Νέοι Γεωργοί» (2014-2021) συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 22.234.500 ευρώ. Η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί το θεμέλιο λίθο της αναπτυξιακής πορείας της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο, η ενίσχυση των αγροτών μας συνιστά αναμφισβήτητα μία εξαιρετική επένδυση στο μέλλον της χώρας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για μια σειρά κλάδων και διασυνδεδεμένων επαγγελματικών κατηγοριών.
Τα προαναφερθέντα αποτελούν πράξεις της σημερινής κυβέρνησης και όχι φρούδες υποσχέσεις για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις. Αφορούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών, της παιδείας, της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του πολιτισμού και της ψηφιακής σύγκλισης.
Τα λόγια γίνονται πράξεις και σε αυτό το επίπεδο κρινόμαστε πλέον όλοι. Αυτό απαιτούν πλέον οι πολίτες και αυτό οφείλουν να συνηθίσουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Εφημερίδα ‘Κυριακάτικη Kontranews’, 2/12/2018