30/01/2023

«Στην εκδήλωση έναρξης των δύο Εμβληματικών Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων “Flex2Energy” και “COPE-Nano” ο Γιάννης Σαρακιώτης»

Στην εκδήλωση της Δημόσιας Ανακοίνωσης της έναρξης δύο Εμβληματικών Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων Flex2Energy και COPE-Nano παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Όπως επεσήμανε, κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Σαρακιώτης: «Είμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτά τα 2 εμβληματικά έργα, τα οποία και διέπρεψαν απέναντι σε ανταγωνιστικές προτάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κοινοπραξιών και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του Horizon Europe. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στην εδραίωση της θέσης της Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού “οικοσυστήματος καινοτομίας”. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων πρόκειται να φθάσει τα 51 εκατ. ευρώ, συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να καταστεί η χώρα μας, ολοένα και πιο ανταγωνιστική διεθνώς στο πεδίο της Έρευνας και της Καινοτομίας».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στην παρακαταθήκη της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τονίζοντας: «Το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αποτέλεσε το ορόσημο κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία, κατεύθυνση αναγκαία καθώς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου ένα μεγάλο μέρος των νέων της χώρας μας – εξαιρετικά ενεργό και καταρτισμένο – δυστυχώς αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό (brain drain) για ένα καλύτερο μέλλον. Η συντεταγμένη Πολιτεία, συνεπώς, όφειλε να βρει τρόπους επαναπροσέλκυσής τους (brain re-gain) και με επίκεντρο την Έρευνα και την Καινοτομία χαράχθηκε, επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Εθνική Στρατηγική για τον επαναπατρισμό του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας». Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εφαρμογή ενός πλαισίου πολιτικών που αποτέλεσαν τη βάση των σημερινών επιτυχιών, υπενθυμίζοντας:

  • «Για πρώτη φορά, εκπονήθηκε “Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση”.
  • Οι καινοτόμες προσπάθειες οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού των καινοτόμων επιχειρήσεων από 51% το 2014 σε 60,3% τη διετία 2016-2018.
  • Ιδρύθηκε το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., το οποίο διοχέτευσε 180 εκ. ευρώ σε 000 υποτροφίες, 300 ερευνητικά έργα μεταδιδακτορικών ερευνητών και περισσότερα από 260 ερευνητικά έργα μελών Δ.Ε.Π. και Ερευνητών.
  • Θεσμοθετήθηκε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη (EquiFund) με 500 εκ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
  • Το ποσοστό των δαπανών για την Έρευνα και Ανάπτυξη ανήλθε για πρώτη φορά σε ποσοστό άνω του 1%.
  • Η παραγωγή καινοτομίας διευκολύνθηκε επίσης μέσα από το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”.
  • Τέλος, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκπόνησε την “Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030”».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας συνεχάρη και πάλι τους συντονιστές της εκδήλωσης, καθώς και τις ερευνητικές ομάδες Flex2Energy και COPE-Nano, ευχόμενος κάθε επιτυχία.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λαμία: «Πρωταγωνιστής στην τελευταία του κακοπαιγμένη παράσταση»

Την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λαμία σχολίασε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Σαρακιώτης. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Μία από τις τελευταίες...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα