Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.
Στο πλαίσιο των σχετικών εργασιών, έλαβε χώρα η εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στη Galleria Meravigli στο Μιλάνο, στην οποία και παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πολύκαρπος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Μπρούνο Ταμπάτσι, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας π. Tirayr Hakobyan, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Νατοϊκό στρατηγείο της Ιταλίας, ταξίαρχος Στέργιος Καζάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Δημήτριος Φέσσας, κ.α.
Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Δ.Σ.Ο., ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στην επικείμενη συνεργασία του Οργανισμού, στο πλαίσιο του διαθρησκειακού διαλόγου, με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «μία πρωτοβουλία, το φιλόδοξο στοιχείο της οποίας, κατέστη εξαρχής ορατό καθώς έλαβε χώρα σε ένα χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου ήδη συνέτρεχαν σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που αφορούσαν τη δημόσια υγεία και την απειλή της πανδημικής κρίσης, αλλά και προκλήσεις που εκτυλίσσονται στο θεσμικό επίπεδο και αφορούν τον αναστοχασμό του μέλλοντος της Ευρώπης, συνιστώντας τον πυρήνα της επικαιρότητας, στην οποία και εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση. Η εν λόγω επικαιρότητα εγγράφεται αυτή τη στιγμή ως Ιστορία, της οποίας οι πρωτοβουλίες συνεννόησης, συνεργασίας και κατ’ επέκταση ειρηνικής συμπόρευσης θα κρίνουν εν τέλει την οικουμενικότητα των ιδεών των συλλογικών θεσμικών υποκειμένων και γεωπολιτικών οντοτήτων, δηλαδή της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι: «ο πυρήνας του σύγχρονου διαθρησκειακού διαλόγου εμπερικλείει τα δομικά στοιχεία της αλληλοκατανόησης και της ουσιαστικής επικοινωνίας λαών με διαφορετική θρησκευτική πίστη, με διαφορετική κοινωνική καθημερινότητα και διαφορετική πολιτισμική αναφορά. Συνιστά το όχημα, με το οποίο δίνεται ευκαιρία στα αλληλεπιδρώντα μέρη να εμβαθύνουν σε θρησκευτικές και πνευματικές αναζητήσεις αλλά και σε ευρύτερους προβληματισμούς. Μέσω της συνεργασίας με τον εν λόγω Οργανισμό μπορεί να καταστεί εφικτή η προβολή των κοινών αξιών των διαφορετικών θρησκευτικών αναφορών μας, ώστε από πλευράς της, η Δ.Σ.Ο. να συνεχίσει να συνεισφέρει ενεργά και ουσιαστικά στην προαγωγή της διαλεκτικής διαδικασίας».