20/03/2023

Στην Κύπρο για τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Σαρακιώτης και τα υπόλοιπα μέλη της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, ενώ όπως δήλωσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να εργαστούμε για την περαιτέρω εμβάθυνση του συντονισμού και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω ο ρόλος τους ως πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Εκτός του Κυπρίου Προέδρου, τα μέλη της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκαν επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στους καταστατικούς σκοπούς της Δ.Σ.Ο. και στην ενεργή συμμετοχή του οργανισμού στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω της ανάδυσης αναθεωρητικών αφηγημάτων όπως το νεοοθωμανικό. Όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο Πρόγραμμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2023 περιλαμβάνεται πρωτοβουλία για την ανάδειξη πακέτου μέτρων με σκοπό την “Υπεράσπιση της Δημοκρατίας”. Επικεντρώνεται σε μέτρα διαφάνειας για την πρόληψη συγκαλυμμένων εξωτερικών παρεμβάσεων στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.».

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως το Qatargate, επισημαίνοντας την ανάγκη «αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αθέμιτης προσπάθειας τρίτων χωρών να αυξήσουν την επιρροή τους επί των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων με σκοπό την υιοθέτηση ευνοϊκών προς αυτές ψηφισμάτων». Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι: «Δεδομένου ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση στοχεύει στην ενίσχυση και στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας και προφανώς αντίκειται σε λογικές άσκησης ήπιας ισχύος χάριν πολιτικών και στρατηγικών επιδιώξεων, η Δ.Σ.Ο. θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον το ζήτημα αυτό και θα λάβει σαφή θέση για το ζήτημα των εξωτερικών παρεμβάσεων».

Επιπροσθέτως, διοργανώθηκε μία ακόμη παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της Δ.Σ.Ο. με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», με τον κ. Σαρακιώτη να τονίζει: «Η πρωτοβουλία για την έκδοση του τόμου ελήφθη μετά την δικαστική επικύρωση της απόφασης Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2020 για την κατάλυση του καθεστώτος προστασίας της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO. Υπό το βάρος της συγκεκριμένης προκλητικής απόφασης, η Δ.Σ.Ο. εξέδωσε τον εν λόγω τόμο με σκοπό να αναδείξει τη σημασία τόσο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης όσο και 36 ακόμη ιστορικών εμβληματικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα