19/05/2022

Στην προβολή της Υπάτης αναφέρθηκε ο Γ. Σαρακιώτης κατά την παρουσίαση βιβλίου για την Αγιά Σοφιά

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αγία Σοφία, Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», η οποία διοργανώθηκε στην Υπάτη Φθιώτιδας από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έχει κυκλοφορήσει ήδη σε 9 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, βουλγαρικά, ιταλικά, ουκρανικά, ρουμανικά, ρωσικά και σερβικά), ενώ προετοιμάζεται η μετάφρασή του και στα αρμενικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα φινλανδικά.

Ο κ. Σαρακιώτης, ο οποίος είναι μέλος της Δ.Σ.Ο., αναφέρθηκε στην προσπάθεια επίτευξης ενός υψηλού βαθμού συνεννόησης, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ των ορθοδόξων κοινοτήτων ανά τον πλανήτη. Μάλιστα, επεσήμανε ότι:

«Η αφορμή δόθηκε από τη μονομερή, αυθαίρετη και προκλητική απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Απόφαση, η οποία συνιστά σαφέστατη προσβολή στην πίστη και στη συνείδηση κάθε Χριστιανού, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη εν γένει, καθώς αποτελεί και παραβίαση της διακήρυξης της UNESCO περί διαφύλαξης Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στον υψηλό συμβολισμό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι, μέσω της Δ.Σ.Ο., χαράχθηκε η πολιτιστική διαδρομή “Hagia Sophia: The European Cultural Route of the Wisdom of God Churches” και προετοιμάζεται η υποβολή αίτησης αναγνώρισής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προβάλλονται τα σημεία ανά τον πλανήτη, στα οποία βρίσκονται 37 ναοί αφιερωμένοι στη του Θεού Σοφία και παρατίθενται εντός του βιβλίου. Όπως σημείωσε ο κ. Σαρακιώτης:

«Η εν λόγω προσπάθεια θέτει στο επίκεντρο της προσοχής, του θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και τη Φθιώτιδα, καθώς συμπεριλαμβάνει τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στην Υπάτη, ένα τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη του χρόνου ξεκινώντας από την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το εν λόγω βιβλίο αναδεικνύει την υψηλή σημασία αυτού του ιερού χώρου και προσφέρει έναν ακόμη λόγο σε κάποιον να επισκεφθεί την Υπάτη, να απολαύσει το φυσικό κάλλος της περιοχής, καθώς και να ενημερωθεί για την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Φθιώτιδας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ηλικίες 17-35 ετών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος...

Διαβάστε Περισσότερα

Σε Καρπενήσι και Ευρυτανία ο Γ. Σαρακιώτης για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Περιοδεία στην πόλη του Καρπενησίου και στην Π.Ε. Ευρυτανίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Συντονιστής Τομεαρχών της Κ.Ο. και Συντονιστής της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Στερεά Ελλάδα εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου,...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης για Ογκολογικό Κέντρο Νοσοκομείου Λαμίας: «Φοράμε τη “φανέλα” της Φθιώτιδας – Στηρίζουμε την ανέγερση του Ογκολογικού Κέντρου»

Για το θέμα της επικείμενης ανέγερσης του Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην πόλη της Λάρισας και τη Θεσσαλία, τοποθετείται μέσω δήλωσής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του...

Διαβάστε Περισσότερα