Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό του Λιβάνου.
Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης βρέθηκε το θέμα του απολογισμού των πρόσφατων πρωτοβουλιών της Δ.Σ.Ο., με έμφαση στα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Αθήνας τον περασμένο Οκτώβριο και της συνάντησης στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας τον περασμένο Νοέμβριο, για την οποία ο Βουλευτής Φθιώτιδας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διά ζώσης όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης, ξεχωριστή μνεία έγινε για την 25η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., η οποία θα διοργανωθεί στην Αθήνα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνόλου των κρατών-μελών.
Μεταξύ 3 και 4 Απριλίου, υψίστης σημασίας υπήρξε και η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινοβουλευτικού Διαλόγου με θέμα «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή». Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα εντός του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με την ανάγκη αλληλοκατανόησης μεταξύ των θρησκειών προς αντιμετώπιση της ανόδου του φανατισμού-εξτρεμισμού ιδιαίτερα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, τη Μεγάλη Τρίτη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιορείτικης Χαλκογραφίας στο Μουσείο “Beit Beirut” με τίτλο “Virgin Mariam. Icons from Her Holy Garden. Mount Athos”. Η έκθεση αποτέλεσε μια άριστη ευκαιρία προβολής του αγιορείτικου μοναχικού βίου και μεταλαμπάδευσης της κοσμοθεωρίας του Άθωνος σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.
Ο κ. Σαρακιώτης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις γόνιμες συζητήσεις οι οποίες έλαβαν χώρα και για τα κέρδη τα οποία αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία, τόνισε ότι οι ανοιχτές προκλήσεις και τα πολλαπλά μέτωπα στο επίπεδο του διαπολιτισμικού διαλόγου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης ανοιχτού διαύλου μεταξύ των χωρών με σημαντική ορθόδοξη παράδοση.