17/05/2022

«Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο Γιάννης Σαρακιώτης ως εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.»

Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος η οποία διοργανώθηκε στο Ναύπλιο παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον του επιχειρείν τονίζοντας:

«Ο ρόλος των θεσμών, που εκπροσωπούν το επιχειρείν, όπως τα Επιμελητήρια, είναι κομβικός και ίσως πιο καθοριστικός από ποτέ. Η επιχειρηματική κοινότητα άλλωστε σήμερα διαθέτει και την εξειδίκευση και την υψηλή τεχνογνωσία, να εισφέρει από την πλευρά της στο σχεδιασμό, τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Η πανδημική κρίση, η ενεργειακή κρίση και η επακόλουθη οικονομική, έχουν πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις απέναντι στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Ταυτόχρονα η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναγκαιότητα για την επένδυση στην καινοτομία και η κλιματική αλλαγή συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εμπεδώσουμε και να ενδυναμώσουμε τα δικά μας, εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά και την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε την αναγκαιότητα της ισχυροποίησης του ρόλου των Επιμελητηρίων ο οποίος θα μπορούσε να εκφεύγει από το γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα που κατέχει σήμερα ο θεσμός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποχρέωση της επιχειρηματικής κοινότητας να παρεμβαίνει με σκοπό τη συνειδητοποίηση από πλευράς της Πολιτείας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως κατά την παρούσα συγκυρία:

«Με τις συνεχείς ανατιμήσεις και τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, εξανεμίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών και ναρκοθετώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Με τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την κατακόρυφη αύξηση των μεταφορικών εξόδων που έχουν μετατρέψει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια σε κυρίαρχα συναισθήματα στην αγορά. Όπως έγινε πρόσφατα με την επιβάρυνση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, καθώς και την αναγκαιότητα αύξησης των ελέγχων στις εταιρείες ενέργειας για φαινόμενα κερδοσκοπίας. Παρέμβαση η οποία από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πήρε και τη θεσμική οδό του Κοινοβουλίου, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., δια του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, να καταθέτει σχετική τροπολογία».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία στις μελλοντικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στην εισροή πόρων 77 δισ. ευρώ περίπου από τα διαρθρωτικά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κ.α.), προσθέτοντας:

«Πρόκειται για ύψος πόρων που συνιστούν το αντίστοιχο σχέδιο Marshall της εποχής μας. Ένα σχέδιο στο οποίο, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, η επιχειρηματικότητα στο σύνολο της, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς αποτελεί τον κύριο μοχλό μίας αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης, με άξονα την αλλαγή, το μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την “πράσινη” μετάβαση. Καθώς και στη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου με τη θέσπιση ρύθμισης των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο και την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, τα οποία και είχαμε σχεδιάσει στο παρελθόν, αλλά σήμερα παραμένουν παγωμένα».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα