10/12/2022

Στο Βουκουρέστι ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μία ακόμη παρουσίαση του τόμου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», με τη συμμετοχή του μέλους του οργανισμού, Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης Γιάννη Σαρακιώτη.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη ρουμανική πρωτεύουσα, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας κ. Ion-Marcel Ciolacu και το Προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιπροσθέτως, τα μέλη της Δ.Σ.Ο. κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών στο Δραγατσάνι, ενώ συναντήθηκαν και με την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Η παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» έλαβε χώρα σε αίθουσα του ρουμανικού κοινοβουλίου, με τα μέλη της Δ.Σ.Ο. να τονίζουν τον υψηλό συμβολισμό τόσο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των υπολοίπων ναών ανά τον κόσμο, συμβολισμός ο οποίος διαπερνά τον ιστορικό χρόνο και χαρακτηρίζεται από οικουμενικά μηνύματα. Όπως υπογραμμίστηκε, ναοί της του Θεού Σοφίας βρίσκονται σε όλα τα μήκη κα τα πλάτη της γης, από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη και ο εν λόγω τόμος, μέσω της κυκλοφορίας του σε 9 γλώσσες μέχρι στιγμής, συνεισφέρει στη διεθνοποίηση της προσπάθειας ανάδειξης της βυζαντινής κληρονομιάς.

Ο κ. Σαρακιώτης, κατά την τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους Ρουμάνους οικοδεσπότες της εκδήλωσης και εν συνεχεία, επεσήμανε ότι: «Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συνιστά το βασικό θεσμικό και οργανωμένο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών και των κρατών, στα οποία εδρεύουν. Με βάση το συγκεκριμένο ρόλο της, ανέλαβε την έκδοση του τόμου για τους ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τις κοινότητες των ορθοδόξων τόσο στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή όσο και συγκεκριμένα στην Τουρκία, όπου η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκαν, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, σε ισλαμικά τεμένη κατά παράβαση της διακήρυξης της UNESCO περί διαφύλαξης Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσω του έργου της Δ.Σ.Ο., θα εξακολουθήσουμε να τονίζουμε ότι η τουρκική στάση προσβάλλει τη συνείδηση κάθε Χριστιανού, αλλά και κάθε Δημοκρατικού πολίτη με ιστορική και πολιτισμική ενσυναίσθηση».

Αρχείο δελτίων τύπου

Ξενογιαννακοπούλου, Χαρίτσης και Σαρακιώτης για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ: «Αποστολή εξετελέσθη»

Στη δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης προχώρησαν η Βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης: «Τρία και πλέον χρόνια, πήρε στους “οδηγούς” της “ανάπτυξης”, να επιτύχουν αυτά που επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν δεδομένα»

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επαναφορά καθημερινών...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Αδιαφανείς αποφάσεις της Κυβέρνησης με θύμα την ερευνητική κοινότητα της χώρας»

Τις διαμαρτυρίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σχετικά με την προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) για την...

Διαβάστε Περισσότερα