10/12/2022

Στο Βουκουρέστι ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μία ακόμη παρουσίαση του τόμου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», με τη συμμετοχή του μέλους του οργανισμού, Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης Γιάννη Σαρακιώτη.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη ρουμανική πρωτεύουσα, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας κ. Ion-Marcel Ciolacu και το Προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιπροσθέτως, τα μέλη της Δ.Σ.Ο. κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών στο Δραγατσάνι, ενώ συναντήθηκαν και με την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Η παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» έλαβε χώρα σε αίθουσα του ρουμανικού κοινοβουλίου, με τα μέλη της Δ.Σ.Ο. να τονίζουν τον υψηλό συμβολισμό τόσο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των υπολοίπων ναών ανά τον κόσμο, συμβολισμός ο οποίος διαπερνά τον ιστορικό χρόνο και χαρακτηρίζεται από οικουμενικά μηνύματα. Όπως υπογραμμίστηκε, ναοί της του Θεού Σοφίας βρίσκονται σε όλα τα μήκη κα τα πλάτη της γης, από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη και ο εν λόγω τόμος, μέσω της κυκλοφορίας του σε 9 γλώσσες μέχρι στιγμής, συνεισφέρει στη διεθνοποίηση της προσπάθειας ανάδειξης της βυζαντινής κληρονομιάς.

Ο κ. Σαρακιώτης, κατά την τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους Ρουμάνους οικοδεσπότες της εκδήλωσης και εν συνεχεία, επεσήμανε ότι: «Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συνιστά το βασικό θεσμικό και οργανωμένο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών και των κρατών, στα οποία εδρεύουν. Με βάση το συγκεκριμένο ρόλο της, ανέλαβε την έκδοση του τόμου για τους ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τις κοινότητες των ορθοδόξων τόσο στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή όσο και συγκεκριμένα στην Τουρκία, όπου η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκαν, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, σε ισλαμικά τεμένη κατά παράβαση της διακήρυξης της UNESCO περί διαφύλαξης Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσω του έργου της Δ.Σ.Ο., θα εξακολουθήσουμε να τονίζουμε ότι η τουρκική στάση προσβάλλει τη συνείδηση κάθε Χριστιανού, αλλά και κάθε Δημοκρατικού πολίτη με ιστορική και πολιτισμική ενσυναίσθηση».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα