Στο Κόμμα Φθιώτιδας, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λαμίας βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά, την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, το Βουλευτή Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννη Σαρακιώτη και τοπικά στελέχη. Το κλιμάκιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αντίκρυσε από κοντά τις τραγικές εικόνες και τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε για μία ακόμη φορά η υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού ο οποίος διατρέχει τον κάμπο της νότιας πλευράς της Λαμίας, μετά και την πρόσφατη βροχόπτωση.
Όπως έγινε γνωστό από τους πολίτες με τους οποίους ήρθαν σε επαφή τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., δεκάδες σπίτια μέσα στο χωριό Κόμμα πλημμύρισαν, ενώ και αρκετές κατοικίες που βρίσκονται στις παρυφές του νοτίου τμήματος της πόλης υπέστησαν σημαντικές ζημίες. Επιπροσθέτως, μεγάλο ήταν το πλήγμα που υπέστησαν επαγγελματίες, ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της παρουσίας των στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, δήλωσε:
«Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας από τον “Ιανό”, δυστυχώς βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Τότε μιλούσαμε για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, για ένα σφοδρό φαινόμενο το οποίο και έπληξε την περιοχή. Σήμερα όμως, μιλούμε για μία απλή βροχόπτωση η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αγροτεμάχια στη γύρω περιοχή όπως και σε πολλές κατοικίες. Οι πολίτες ακούν και βλέπουν εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα εκατομμύρια να “σφυρίζουν”, να λύνονται υποτίθεται τα προβλήματα του Σπερχειού και εν τέλει να μη γίνεται τίποτα και να βρισκόμαστε στο ίδιο, αν όχι και σε χειρότερο σημείο. Ενδεικτικά, θα μεταφέρω μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, ο οποίος έλεγε ότι 55 χρόνια που ζει στην περιοχή, πρώτη φορά είδε βάρκες μέσα στο Κόμμα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Απαιτείται ολιστική προσέγγιση και όχι μερεμέτια και μπαλώματα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής οι οποίοι υπό δύσκολες συνθήκες διέσωσαν τους κατοίκους των οποίων η ζωή ενδεχομένως να απειλούνταν. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δε μπορούμε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος και να μιλούμε για ευθύνες, για λάθη και για παραλείψεις.»
Από πλευράς του ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς σημείωσε τα εξής:
«Δεκαπέντε μήνες μετά το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο του “Ιανού”, που έπληξε τη Θεσσαλία αλλά και τη Φθιώτιδα, βρισκόμαστε πάλι εδώ, έξω από τη Λαμία, για τον ίδιο δυστυχώς λόγο. Δεκαπέντε μήνες στασιμότητας και αδράνειας. Οι λέξεις αποτυπώνουν, επακριβώς, το πως η Πολιτεία, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αντιμετώπισε αυτά τα φαινόμενα. Χρειάζονται απαντήσεις. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρέλαβαν και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του Σπερχειού και ευρύτερα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών και την υποχρέωση των παραχωρησιούχων της Εθνικής Οδού και του Ε65 για ολοκληρωμένες μελέτες σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία, χωρίς δαπάνες του δημοσίου.
Τι έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα; Από όσο γνωρίζουμε, η Περιφέρεια -αργά, πολύ αργά- βρίσκεται στη διαδικασία λήψης χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου. Ποιος είναι ο σχεδιασμός; Ποιες οι προτεραιότητες; Τα έργα που θα προτεραιοποιηθούν εμπίπτουν σε κάποιον ενιαίο σχεδιασμό ή θα γίνουν αποσπασματικά και με άλλου τύπου προτεραιότητες; Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2021, λίγο από έξω από τη Λαμία να χρειάζονται πλωτά μέσα για να σωθεί κόσμος. Είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο και πρέπει επιτέλους κάτι να αλλάξει. Με την αδράνεια και λογικές παλαιοκομματισμού δεν αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.»
Τέλος, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι:
«Στις καινούριες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, οι υποδομές πρέπει να σχεδιάζονται και να λειτουργούν διαφορετικά. Πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά έργα ορεινής υδρονομίας στην περιοχή του Σπερχειού και από εκεί που πηγάζει, καθώς και άλλα έργα εκτόνωσης πλημμύρας. Απαιτείται, δηλαδή, ένας συνολικός σχεδιασμός και αυτός αφορά στο επίπεδο της πρόληψης, γιατί στις σύγχρονες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική προστασία μόνο με βάρκες που σώζουν ανθρώπους ή ένα 112 που μόνο προειδοποιεί. Χρειάζονται ουσιαστικά έργα πρόληψης και εκεί πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία. Όχι με μπαλώματα όπως κάνει δυο χρόνια τώρα, αλλά με σοβαρό σχεδιασμό και αντιπλημμυρικό».