Στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αχαΐας στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης, το οποίο διεξήχθη στην Πάτρα, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, παραθέτοντας ομιλία με θέμα την πρόταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ένα νέο αναπτυξιακό-παραγωγικό μοντέλο. Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, με ομιλία της η Αναστασία Σαπουνά, Συντονίστρια του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου.
Όπως επεσήμανε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων κρίσεων, κινείται σε τρεις άξονες: Βλέπει τις συγκεκριμένες κρίσεις ως ευκαιρία, χειρίζεται τα ζητήματα άκρως επικοινωνιακά και μόνο και ρίχνει το βάρος στην “ατομική ευθύνη”. Από την υγειονομική κρίση, όταν “φταίγαμε όλοι” εκτός από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, έως σήμερα που, αντί να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και να ρυθμιστεί η αγορά, ο καταναλωτής προτρέπεται να αναζητά μόνος του τη λύση με αναζητήσεις στο διαδίκτυο».
Σχετικά με την αδιαφορία και την αδράνεια της Κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων και αφού απαρίθμησε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε: «Η χώρα μας είναι πρώτη επί σειρά μηνών στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, πρώτη στο κόστος των καυσίμων, κατέχει αρνητική πρωτιά και στο ζήτημα της αύξησης των ανισοτήτων… Στην Ελλάδα παρατηρείται το πρωτοφανές να έχουμε υπέρογκες αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα οι μισθοί να είναι καθηλωμένοι σε επίπεδα περασμένων δεκαετιών. Μια ακόμη αβελτηρία αφορά τη λεγόμενη “κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής”. Αφού “καταργήθηκε”, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί ήρθαν αυξημένοι κατά 57%! Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε “αφαιρεθεί” η ρήτρα αναπροσαρμογής».
Επί των προτάσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Πρώτιστος στόχος είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ως Κυβέρνηση, προχωρήσαμε σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου και στην κατάργηση του “υποκατώτατου” μισθού, με αποτέλεσμα οι νέοι να δουν αύξηση ύψους 27%. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουμε προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε., πρόταση η οποία κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία υλοποιήθηκε από 18 χώρες της Ε.Ε.. Το εν λόγω μέτρο κοστολογείται στο 1,5 δισ. ευρώ και μόνο το πρώτο 8μηνο του 2022, έχουν μπει στα κρατικά ταμεία +7 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά, που είχαν προϋπολογιστεί εξαιτίας της υπερ-φορολόγησης και άρα, η απάντηση στο ερώτημα “που θα βρούμε τα λεφτά” είναι ξεκάθαρη. Την ίδια στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί απευθείας αναθέσεις από την Κυβέρνηση ύψους 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτείνουμε το “κούρεμα” των οφειλών, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι επιχειρηματίες υπέστησαν τεράστιες ζημιές απλά επειδή συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό συνθήκες μνημονίων, “κούρεψε” τις βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων, που είχαν νοσηλευτεί στο Ε.Σ.Υ., ενώ το 2019 προχώρησε στον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του οποίου “κουρεύτηκαν” σημαντικά ποσά προς ασφαλιστικά ταμεία και απελευθερώθηκαν περίπου 70.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έως τότε δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Τέλος, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνει τη ρύθμιση της αγοράς και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας από το χωράφι έως το ράφι».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας συνέχισε την εισήγησή του αναφέροντας: «Υπάρχουν τα εργαλεία για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και αρκετά από αυτά, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο θεσμός των μικροπιστώσεων, δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν τα χρησιμοποιεί και αντιθέτως, προτιμά να μοιράζει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των συστημικών τραπεζών. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι “ο τρόπος διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αφήσει εκτός του μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και θα ενισχύσει αποκλειστικά τους μεγάλους ομίλους” και η πραγματικότητα δυστυχώς μας επιβεβαιώνει. Το Ταμείο Ανάκαμψης συνέστησε μια τεράστια ευκαιρία για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά δυστυχώς αυτή η ευκαιρία φαίνεται να χάνεται, καθώς η Κυβέρνηση διαμόρφωσε μια στρατηγική διαχείρισης των πόρων του με απόντες τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».
Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας σημειώνοντας: «Μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε στην προεδρία του ΕΣΕΤΕΚ τον κ. Αρταβάνη, ο οποίος δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής: “Έχω δει στο ΕΣΕΤΕΚ προγράμματα εγκεκριμένα a priori, χωρίς να ξέρω από πού έρχεται η έγκριση, τα οποία στέκονται σε σαθρές επιστημονικές βάσεις. Λες και έχουμε τόσα χρήματα να δίνουμε σε πράγματα, που δεν αξίζουν τον κόπο”. Σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει σήμερα στον τομέα της Έρευνας, το 2016 με πρωτοβουλία του Κώστα Φωτάκη ιδρύθηκε το ΕΛΙΔΕΚ το οποίο, σύμφωνα με μελέτες του Σ.Ε.Β., “συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάσχεση του brain drain” και κράτησε νέους επιστήμονες και ερευνητές στη χώρα μας. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, το οποίο έδωσε διέξοδο σε πολλούς νέους ερευνητές, αλλά και το EquiFund το οποίο στήριξε καινοτόμες επιχειρήσεις με εξωστρεφές πρόσημο».
Ακολουθεί η εισήγηση και οι τοποθετήσεις του Γ. Σαρακιώτη