25/11/2022

Στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιάννης Σαρακιώτης. Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του προς τους συμμετέχοντες συνέδρους, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους εν λόγω φορείς, ενώ επέκρινε την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Έρευνας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε αρχικά ότι: «Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και βέλτιστων συνθηκών εργασίας συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας και την προώθηση της αντίληψης περί μιας κοινωνίας της γνώσης, η οποία με τη σειρά της θα απηχεί το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, απαιτείται η απρόσκοπτη δημόσια χρηματοδότηση της Έρευνας, με έμφαση στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένες, αλλά και στη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας – τόσο στο επίπεδο των Ερευνητών όσο και σε εκείνο των υπολοίπων κατηγοριών εργαζομένων – στα Ερευνητικά Κέντρα».
Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι: «Η αντιμετώπιση της κατάστασης, που επικρατεί, με την εργασιακή επισφάλεια νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων οφείλει να αποτελεί όρο για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επί των εν λόγω ζητημάτων. Δεν νοείται ερευνητικό οικοσύστημα ευρωπαϊκού κράτους του 21ου αιώνα, το οποίο να μην παρέχει τις αναγκαίες συνθήκες προστασίας και διασφάλισης των κεκτημένων του έμψυχου δυναμικού του. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ, συνιστούν μια “χρυσή ευκαιρία”, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στην Έρευνα και την Τεχνολογία και γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται ο ανασχεδιασμός της χρηματοδότησης».
Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σημειώνοντας ότι: «Στόχος πρέπει να είναι η στήριξη και διεύρυνση εμβληματικών δράσεων και συναφών εθνικών δικτύων, που η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε εισάγει, με χαρακτηριστικά παραδείγματα σε τομείς όπως η ιατρική ακριβείας, η ενέργεια, η αγροδιατροφή, οι κβαντικές τεχνολογίες, η κλιματική κρίση, ο πολιτισμός, οι κοινωνικές ανισότητες και οι επιπτώσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης […] Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διέθεσε για πρώτη φορά πόρους προς την Έρευνα άνω του 1% επί του Α.Ε.Π., αυξάνοντας τη σχετική ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού κατά 284 εκ. ευρώ το 2017, 141 εκ. το 2018 και 158 εκ. το 2019. Παράλληλα, ίδρυσε τον νέο θεσμό του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. μέσω του οποίου διοχετεύτηκαν σε ελεύθερη έρευνα περίπου 200 εκ. ευρώ, με τον ρόλο του στην ανακοπή του brain drain να αναγνωρίζεται ακόμα και από τον Σ.Ε.Β.».
Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι: «Μετά το 2019 παρατηρείται η υποχρεωτική καθήλωση των τακτικών προϋπολογισμών των Ερευνητικών Κέντρων στα επίπεδα του 2018 με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των υπέρογκων λειτουργικών δαπανών, αλλά και την αδυναμία κάλυψης των μισθών των τακτικών υπαλλήλων από πλευράς αρκετών ερευνητικών φορέων με σημαντική προσφορά. Πλέον πολλά Ερευνητικά Κέντρα στοχεύουν σε χρηματοδοτήσεις από πλευράς ιδιωτών. Όποιος φορέας δεν έχει αυτή την “τύχη”, είναι καταδικασμένος να “πεθάνει”, όπως θα έλεγαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δεν οραματίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη του τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας στη χώρα μας. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι αποτελεί την αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης για τους πολλούς, όχι της υποταγμένης στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς αλλά εκείνης, που διαθέτει κοινωνικό πρόσημο και στέκεται δίπλα στην ψυχή του ερευνητικού οικοσυστήματος, δηλαδή στους ανθρώπους του».

Αρχείο δελτίων τύπου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Στην Κύπρο για τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα